BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.439,91
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Doğru ısı yalıtımı tasarruf sağlıyor

Enerji tasarrufu sağlamak ve ısınma maliyetlerini düşürmek için binalara 'doğru ısı yalıtımı'uygulanması gerekiyor.

Abone ol

Kış gelmeden binanıza yalıtım yaptırarak enerji tasarrufu sağlayabilir ve faturalarınızı yarı yarıya düşürebilirsiniz. Blue'Safe Mavi Kale yetkilileri, uzun ömürlü bir yalıtım için dikkat edilmesi gereken 10 noktayı açıkladı.

1. Uluslararası standartlara uygun ürünler seçilmeli

2. Seçilecek yalıtım malzemesinin CE belgesine sahip olduğundan emin olunmalı.

FİRMA BİNAYI SİGORTALAMALI

3. Malzemelerin 10 yıl garantili olmasına dikkat edilmeli. Uygulama sırasında oluşabilecek yangın, patlama, fırtına gibi hasarlar ile uygulama sonrasında meydana gelebilecek hatalı çizim, yanlış malzeme, montaj ve işçilikten kaynaklanan hasarlara karşı firma binayı sigortalamalı.

4. Firmanın uygulama ve işçilik konusunda uzmanlaşmış bir ekibe sahip olup olmadığına bakılmalı.

5. Isı yalıtımı yapılacak binada kullanılacak yalıtım levhalarının kalınlığı binaya uygun olmalı. Bina için en uygun sıkıştırılmış sert köpükler tercih edilmeli.

6. Isı yalıtım levhası, gerek üzerine gelen sıva ve kaplama yükünü taşıyabilmesi, gerekse uygulama sonrası olabilecek darbelere dayanıklılık gösterebilmesi için yüksek yoğunluklu olmalı.

MALZEMELER STANDARTLARA UYGUN OLMALI

7. Yalıtım malzemeleri seçilirken sektör için en önemli kalite göstergesi olan ETAG 004 Belgesi olup olmadığı sorgulanmalı. (ETAG 004 Belgesi, ürünlerin 30 yıllık yaşlandırma testlerinden geçtiğinin ve aşırı sıcak, soğuk, yağmur ve rüzgâr gibi çevresel etmenlere karşı direncinin ölçüldüğünü gösteriyor.)

8. Yalıtım levhalarının yanı sıra yapıştırıcı, sıva, file, fileli köşe, dübel gibi yardımcı elemanların da standartlara uygun olup olmadığına bakılmalı.

ISI YALITIM DIŞ CEPHE ÜZERİNE UYGULANMALI

9. Isı yalıtımı uygulamasının bina dış cephe üzerine yapılması tercih edilmeli. Dış cephe yüzeyinin koruma altında olması hem yoğuşma problemini ortadan kaldırıyor hem de binanın soğumasını geciktirerek enerji tüketiminin azalmasını sağlıyor.

10. Isı yalıtımı yaptırmadan önce mutlaka güvenilir bir kuruma danışılmalı.