BIST 9.438
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,76
HABER /  GÜNCEL

Doğalgazda ilk zam Kayseri'de uygulanacak

Doğalgaz fiyatlarındaki metod değişikliği ilk kez Kayseri de uygulanacak, işte ayrıntılar..

Abone ol

Doğalgaz fiyatlarındaki metodoloji değişikliğinin ilk faturası Kayseri'ye çıkıyor. 8 yıl önce sıfıra yakın bedellerle ihaleleri alan dağıtım firmalarının 8 yıllık süresi doldu.

Radikal'in haberine göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile yapılan toplantıların ardından doğalgaz dağıtımı yapan şirketlerin hizmet bedellerini içeren yeni tarife kabul edildi. Kayseri'nin süresi 2 Ekim 2011 tarihinde sona ermişti. Bu nedenle ilk zam Kayseri'ye gelecek. Kayseri'de ne kadar zam yapılacağı henüz belli değil. Dağıtım şirketi henüz önerisini göndermedi. Kayseri'den sonra sırada Konya var. 5 Aralık 2011'de de Konya'nın süresi dolmuştu.

İLK ZAM MARTTA

Yaklaşık iki yıldır EPDK ile dağıtım şirketleri arasında yapılan pazarlıklar 2011 yılının sonuna doğru sonuçlandı. 8 yıl önce yapılan ihalelerde dağıtım şirketleri yatırım yapma şartı ile sıfıra yakın bedellerle ihaleleri aldılar. Şimdiye kadar şirketlerin yaklaşık 7.5 milyar lira civarında yatırım yaptığı belirtiliyor. Bu nedenle de yeni tarife konusunda ısrarcı oldular. Zammın ortalamada yüzde 3'ten başlayarak yüzde 8 civarında olabileceği belirtiliyor. İlk zam da mart ayında gelecek.

Kayseri'den sonra Konya da zam yapacak. Ardından 11 ilde daha zam yapılması bekleniyor. Bunların da Kütahya, Erzurum, Balıkesir, Sivas gibi iller olacağı belirtiliyor. Zam sıralaması süresi bitecek illere göre olacak. Bu yıl 19 dağıtım bölgesinin süresi bitecek. Ancak zam yapacak illerin 11 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Yaklaşık bir aydır yaşanan soğuk havalar nedeniyle gazda sıkıntılar çekildi. Bu sıkıntılar LNG ithalatı ile giderilmeye çalışıldı.


Ayrıca dolar kurunun da etkisi olacağı tahmin ediliyor. Şu anda kur düşük ancak bir süre yüksek seyretti. Doların etkisi 6 ay gecikmeli çıkıyor. Doğalgazda bir artış olup olmayacağına yönelik maliyet hesabı çıkarılıyor. Hazine'nin yapacağı hesaba göre gaza ayrıca bir zam gelip gelmeyeceği ortaya konulacak. Öte yandan birikmiş bir zam maliyeti de vardı.