BIST 9.511
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.492,84
HABER /  GÜNCEL

Doğalgaza ağustosta zam var

BOTAŞ dövizdeki artışı gerekçe göstererek yüzde 5-10 arasında zam yapmaya hazırlanıyor.

Abone ol

BOTAŞ dövizdeki artışı gerekçe göstererek doğalgaza ağustosta yüzde 5-10 arasında zam yapmaya hazırlanıyor. Bu durumda özel elektrik üreticileri doğalgazdan ÖTV'nin kaldırılması konusunda bakanlığa baskılarını artıracak. ÖTV kaldırılırsa fatura vatandaşa çıkarılabilir.

BOTAŞ, döviz kurundaki artışla birlikte maliyetlerinin artması nedeniyle doğalgaza ağustos ayında yüzde 5-10 arasında zam yapmaya hazırlanıyor. BOTAŞ'ın temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere zam yapmak istediği ancak yönetim kurulundan 1 kişinin istifası ve 1 kişinin de izinde olması nedeniyle, 3 kişi kaldığı için geçerli karar alınamadığı öğrenildi. Bu nedenle temmuz ayında yapılamayan zam ağustos ayındaki zam ihtiyacı ile birleştirilecek. Böylece doğalgaz fiyatları yüzde 5-10 arasında artacak.


Eksik üye nedeniyle temmuzda yapılamadı
BOTAŞ'ın 5 kişilik yönetim kurulu bulunuyor. Alınacak kararlarda ise yönetim kurulu üyelerinin imzasının bulunması gerekiyor. Haziranın sonunda yapılan BOTAŞ Yönetim Kurulu toplantısında, üyelerin eksik olması nedeniyle temmuz ayı için düşünülen yüzde 5'lik zam onaylanamadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, bunun yanı sıra dalgalanmanın oturmasının da beklendiğini belirttiler. Ancak mevcut duruma göre ağustos ayında zam yapılması kaçınılmaz bir hal aldı.

Elektrik üreticileri zora girecek
BOTAŞ'ın doğalgaza zam kararı alması karşısında 1 hafta önce maliyetlerden şikayetçi olan ve elektrik kesintisiyle sonuçlanan özel elektrik üreticileri ile yaşanan krizin olumsuz etkilenebileceği belirtildi. Bakanlık yetkilileri, özel sektör şirketlerinin kapatmaya dönük kararlarını eleştirerek, "Otoprodüktörlerin kurulmalarının öncelikle amacı zaten kendi ihtiyaçlarını karşılamaktır. Geri kalanını serbest piyasada satarlar. Yapılan ilk hesaplamalara göre yılın ilk 6 ayında bu şirketler 2 milyar kWh eksik elektrik ürettiler" diye konuştular. Yılın tamamında özel sektörün üretim kısıtlamasının 4-4.5 milyar kWh olacağını ifade eden bakanlık yetkilileri, toplamda bu şirketlerin 30 milyar kWh'lik elektrik ürettiğine dikkat çektiler.

Özel sektör yetkilileri ise özel üreticilerin yılda 6 milyar metreküp doğalgaz kullandığına dikkat çekerek, santrallerin kapatılması durumunda, bu gazı satamayacak olan BOTAŞ'ın da zora gireceğini vurguladılar.

Tüketiciye uygulanan ÖTV artabilir
Özel sektör elektrik üreticilerinin bir başka talebi olan, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazdan ÖTV'nin kaldırılması durumunda ise ortaya çıkacak maliyet diğer doğalgaz tüketicilerin tarafından karşılanmak zorunda kalacak. Doğalgazın elektrik üretimi sırasında kullanımı nedeniyle elde edilen ÖTV geliri 325 milyon YTL düzeyinde bulunuyor. Bunun 125 milyon YTL'si otoprodüktörler ile özel sektör üreticileri tarafından ödenirken, geri kalanını kamu ödüyor. Özel üreticilerin elektrik üretimi için kullandığı doğalgaz üzerinden ÖTV alınmaması durumunda, 125 milyon YTL'nin konut ve sanayi abone gruplarında bulunan tüketicilere yansıtılması tartışılmaya başlandı. Bu durumda tüketicilere uygulanan ÖTV'nin artırılması gerekecek.

Bakan Güler, elektrik üreticileri ile buluşacak
Öte yandan 7 Temmuz Cuma günü elektrik kesintileri ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir görüşme yaptığı öğrenildi. Bu görüşmede ÖTV'nin kaldırılması, yap-işlet (Yİ) santralleri için çıkarılan yasa gibi konu başlıklarının da görüşüldüğü belirtildi. Yakın bir tarihte ise Güler'in özel sektör elektrik üreticileri ile bir toplantı yaparak mevcut durumu müzakere edeceği ifade edildi.

Kaynak:Referans