BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,92
ALTIN 2.436,28
HABER /  GÜNCEL

Doğalgaz fiyatında artış yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza zam olup olmayacağına ilişkin, “Mayısın sonuna geldik. Haziran ayında da mayıs fiya...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza zam olup olmayacağına ilişkin, “Mayısın sonuna geldik. Haziran ayında da mayıs fiyatları ile daha önceki aylar fiyatları ile devam edeceğiz. Herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ’Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Kongresi’ sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Soma Maden faciasının ardından bazı maden ocakları kapatıldı. Işıktan Ocağı da buna eklendi. Bu ocak neden kapatıldı" sorusuna Bakan Yıldız, "Çalışma Bakanlığımızın İŞ Teftiş Kurulu’nda bulunan müfettiş arkadaşlar tarafından Atabacası ve Işıklar. Bu firmaya ait 3 ocak vardı. Kazanın yaşandığı Eynez ve diğer iki tane de maden ocağında çalışıyorlardı. Kazadan sonra zaten herhangi bir üretim olmadı. Çalışma Bakanlığımızın iş müfettişleri de her iki ocaktaki çalışmaları durdurdu. Bu üretimin durması anlamı geliyor. Bu arada yapılması gerekenler, oradaki eksikliklerin giderilmesi. Ne kadar zamanda giderirlerse, ondan sonra teftiş görecek. Ve o teftişten sonra uygun görülüyorsa üretime açılacak. Eğer teftişten de uygun bulunmama kararı çıkmazsa o eksiklikleri giderinceye kadar üretim söz konusu olmayacak. Eynez’de bildiğiniz gibi, şu anda savcılığa intikal etmiş hem adli hem de bakanlıklarımız tarafından yürütülen idari soruşturmalar, şu anda savcılık döneminde bulunan konuyla alakalı. Çok fazla da detaya girmek istemiyorum. Savcılarımız, özellikle adli soruşturmalarla ilgili gerekenleri yapıyorlar. Bu raporlar zamanı geldiğinde kamuoyu ile tekrar paylaşılacak. Ama idari olarak bizim özellikle, madencilikle alakalı, kömür faaliyetleri ile alakalı üretimin hangi noktalarda bulunduğuna dair Bakanlar Kurulu sunumundan sonra başbakanımızın talimatları olmuştu. Sendikalar, akademisyenler, paydaşlar, özel sektör ve kamu. Özellikle yurt dışı ile beraber toplantılara, başlamış bulunuyoruz" cevabını verdi.

"EKSİKLİKLERİNİ GİDERENLER ÜRETİME AÇILIYORLAR"
İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile alakalı ne tür noktaların daha da ön planda bulundurulması gerektiği ile ilgili çalışmaların devam ettiğini bildiren Yıldız, bu eksikliklerin tamamlanıncaya kadar üretimin yapılmayacağını dile getirdi. Yıldız, son 3 yıl içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı teftişlerde yaklaşık 130 kömür ocağının, kendilerinin yaptığı teftişlerde ise 114’den daha fazla kömür ocağının kapatıldığını söyledi. Bunların basında yer almadığını belirten Yıldız, kömür ocaklarını işçi sağlığı ve iş güvenliği ile gerekli şartları yerine getirmediği gerekçeleri ile kapatıldığını ifade etti.
Bakan Yıldız, projeye uygunluğun işletmeye olan refakatin, teknik nezaretçilerin raporların her birisinin bu manada önemli olduğunu belirterek, "Bu ortadaki kusurun ister teknik nezaretçi kısmı, ister işletmeden kaynaklanan kısmı ister kamudan kaynaklanan kısmı ne varsa bunlarla alakalı bizim idari ve adli soruşturmalarımız devam ediyor. Bunların her birisi, kamuoyunun hakkı olan bütün şeffaflığı ile paylaşacağımızı söylememiz lazım" diye konuştu.
Başka bir gazetecinin, "Bunlar mevcutta kapalı mı? Yoksa eksiklikleri mi giderilecek" sorusuna Yıldız, "Şu anda mevcutta kapalı, eksikliklerini giderenler üretime açılıyorlar Eksikliklerini gidermeyenler üretime açılmıyorlar. Türkiye’de 106 milyon ton, geçtiğimiz yıl kömür kullanıldı. Bunun 80 milyon tonu, yerli kömürlerle karşılanıyor idi. Bu rakam ne kadar düşer ne kadar yükselir şu anda bu bizim için birinci planda olan konu değildir. Birinci planda olan konu bizim işçi sağlığımızla ilgili konulardır" karşılığını verdi.

"DOĞALGAZA HAZİRAN’DA ZAM YOK"
Doğalgaza zam olup olmayacağını sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Mayısın sonuna geldik. Haziran ayında da mayıs fiyatları ile daha önceki aylar fiyatları ile devam edeceğiz. Herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

GÜNEY AKIM PROJESİ
Güney Akım Projesi ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin’in değerlendirilmesinin hatırlatılması üzerine Yıldız, "Bu şartlarda kastedilen Türkiye ise bize bu manada gelen resmi bir teklif şu anda yoktur. Resmi teklif halinde değerlendirebileceğimizi, bunun mümkün olabileceğini ama teklif gelmeden de bunun gündeme getirilmesinin de bunun doğru olmayacağını söylemek istedim. Eğer Rusya Federasyonu böyle bir teklif ile gelirse, fizibiliteler Türkiye’den kara parçası üzerinden geçecek projenin çok da aslında fizibıl olduğunu gösteriyor. Ama bu talep bizden değil, Rusya’dan gelmesi halinde değerlendirilecektir" dedi.

“GÜNLÜK 1,5 MİLYON VARİLE KADAR VARİLE KADAR TAŞIYABİLECEK KAPASİTEYE SAHİBİZ”
Bir gazetecinin, "Kuzey Irak petrolünün, taraflar arasında bir uzlaşma sağlanıncaya kadar sevkiyatın durması söz konusu mu" şeklindeki sorusuna ise Yıldız, "Kuzey Irak 1 milyon varili aşan satış yaptı. Avrupa ülkelerinden birisine yaptı bunu. Akdeniz piyasasında bulunuyor. Bununla alakalı gelişmeleri hep beraber izliyoruz. Bu petrol Türkiye’nin petrolü değil. Bu petrol Irak’ın petrolü. Merkezi Irak hükümetinden mevkidaşım Rüyabi geldiğinde, 100 bin varil civarında, Kuzey Irak’ın yapacağı ihracatla alakalı kendilerinin bu manada olumlu baktığını söylemişti. Biz bu görüşmeleri Erbil ve Bağdat kendi aralarında sürdürüyorlar. Bugün itibariyle günlük 100-120 bin civarında petrol Kuzey Irak’tan gelmeye devam ediyor. Bağdat’tan gelen petrol geçen ay olduğu gibi şu anda durmuş durumda. Biz Bağdat’tan gelecek merkezi Irak petrolünün boş kapasite ile beraber taşınabileceğini, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından bunun taşınabileceğini her vesile ile söylüyoruz. Tekrar ediyorum. Boş kapasite vardır. Ve günlük 1,5 milyon varile kadar varile kadar taşıyabilecek kapasiteye sahibiz. O yüzden bizim tahkim ile alakalı, tarafımıza geçilen bir tebligat yoktur. Tebligat yapılırsa kamuoyu ile paylayarak nasıl seyredeceğini hep beraber gözlemlemiş oluruz" karşılığını verdi.
(İHA)