BIST 9.731
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.423,28

Doç.lik başvurusunda, THO akademisyenleri neden mağdur ediliyor?..(11)

Diğer sanat dallarında olmayan, "Y.L. tez yönetmiş şartı" kaldırılmalıdır.

Akademik alanı karıştıran kararları veren ve  komisyonlarda çalışan bu arkadaşlar ne yapmak istiyor? Neden sanat dallarında ayrıma gidiyorlar? Mağduriyet yaratıyorlar?  Her yıl Doç. lik başvuru kriteri neden değişiyor?

Konumuz şunlar;

1/ Sahne Sanatları Temel Alanı / Halk Dansları alanında, 2018 Nisan dönemi doçentlik başvuruları kriterlerine yeni bir madde eklendi ve; THO alanında, DOÇ. BAŞVURUSU YAPABİLMEK İÇİN  "LİSANSÜSTÜ TEZ YÖNETMİŞ VE SONUÇLANDIRMIŞ OLMAK" ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ. Bu maddeye göre, kadrosunun bulunduğu birimde, kendi alanıyla ilgili lisansüstü programa sahip olmayan öğretim üyeleri Doç.liğe  başvuramıyor. Ülkemizde Halk Oyunları Bölümü  “lisansüstü programına” sahip 2 bölüm bulunmaktadır; Ege Üniv.DTMK ve İ.T.Ü TMDK. Bu birimlerde yeterli öğretim üyesi olduğu için, dışardan danışmanlıkta verilemiyor. İşte size mağduriyet!.. Neden? Gerekçe ne? THO sanat değil mi? Diğer sanat dallarında aranmayan bu şart THO’ya neden, kimler tarafından konmuş?.. Açıklansa da öğrensek!...

Oysa; 2018 Nisan sonrası yayınlanan yeni kriterlere bakıldığında, Güzel Sanatlar alanının  alt dallarında, farklı branşlar için söz konusu maddede birden fazla ek yöntemlerle KOLAYLIKLAR sağlanmış. Malum;  “yayımlanan makaleler ilgili alana ilave katma değer” sağlamaktadır. Oysa Halk Dansları alanında;  ne bir “makalenin” ne de bir “bildirinin” değeri yok ve yapılan çalışmalarda “kriterlere göre puan değeri” taşımamaktadır.

Toplam 17 sanat alanının, 12’ sinde ek maddeler ile başvuru kolaylığı sağlanmış ve makale veya sempozyum bildirileri puanlamaya dahil edilmiştir. THO alanı  adaylarının asla tamamlayamayacağı ve adeta "THO alanında doçentliğe başvurmayın" tarzı kriterler ile hepten bitirilmiş durumdadır.

2/  Sahne sanatları sanat alanında başvurulan alanla ilgili aşağıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle, diğer bütün sanat dallarında; ADAYIN EN AZ 100 PUAN KARŞILIĞI BİLİMSEL / SANATSAL ETKİNLİKTE BULUNMASI VE EN AZ 90 PUAN KARŞILIĞI ÇALIŞMANIN SANATTA YETERLİK/ DOKTORA UNVANININ ALINMASINDAN SONRA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ OLMASI GEREKİR” istenirken, neden;  Klasik Bale-Dans ve Koreografi/Çağdaş Dans alanında sanatta yeterlik/doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilmiş şartı aranmaz” denilmiştir. İşte size gereksiz bir mağduriyet daha!...Bu farklı uygulamanın akademik silsileyi ve eşitliği  bozduğu görülmüyor mu? Komisyonlarda görev alanlar eşitlik, kul hakkı yememek yerine kendi alanlarına mı torpil geçiyorlar? Bunu üst makamlar görmüyorlar mı? Yapılan başvurulara rağmen neden düzeltilmiyor? Sistem kendi içinden bıçaklanıyor!..

Tablo 4 - Güzel Sanatlar Temel Alanı

1. Sinema, Plastik Sanatlar, Tasarım, Geleneksel Türk Sanatları, Taşınabilir Kültür Varlıkları / Sanat Eserleri Restorasyonu ve Konservasyonu       

iii) Sempozyum, festival, workshop, bienal gibi etkinliklere eserleriyle katılmak, veya Yürütücüsü olduğu ve sonuçlandırılmış Lisansüstü Tez / Eser metin Danışmanlıkları bulunmak. Her bir etkinlik için

Tablo 4 - Güzel Sanatlar Temel Alanı

Müzik

Klasik Batı Müziği

Başvurulan doçentlik alanı ile ilgili ve adayın yaptığı lisansüstü çalışma(lar)dan (kuramsal - teorik ) bütünüyle veya kısmen tekrarlanmamış olmak koşuluyla aşağıdaki maddelerin yerine getirilmesi zorunludur.

a) Kompozisyon

Aşağıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınarak en az 60 puanı (i) maddesinden, 40 puanı ise farklı maddelerden olmak üzere üzere adayın en az 100 puan karşılığı etkinlikte bulunması ve en az 90 puan karşılığı çalışmanın doktora/sanatta yeterlik unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilmiş olması gerekir.

v) Sempozyum, kongre ve panel gibi bilimsel/sanatsal uluslararası /ulusal toplantılarda sunulmuş ve bildiriler (ya da bildiri özetleri) kitabında yayımlanmış bildirisi veya Yürütücüsü olduğu ve sonuçlandırılmış Lisansüstü Tez / Eser metin Danışmanlıkları bulunmak.        

b) Yorumculuk

iii) Alanında ulusal veya uluslararası tanımlı indeksli dergilerde hakem süzgecinden geçerek yayımlanmış en az iki özgün makalesi veya Yürütücüsü olduğu ve sonuçlandırılmış Lisansüstü Tez / Eser metin Danışmanlıkları bulunmak. (Her bir makale 5 puan)

Tablo 4 - Güzel Sanatlar Temel Alanı

Türk Müziği ( Türk Sanat Müziği / Türk Halk Müziği )

Aşağıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınarak adayın en az 100 puan karşılığı etkinlikte bulunması ve en az 90 puan karşılığı çalışmanın doktora/sanatta yeterlik unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilmiş olması gerekir.

a) Kompozisyon (Bestecilik)

v) Sempozyum, kongre ve panel gibi bilimsel/sanatsal uluslararası /ulusal toplantılarda sunulmuş ve bildiriler (ya da bildiri özetleri) kitabında yayımlanmış bildirisi veya Yürütücüsü olduğu ve sonuçlandırılmış Lisansüstü Tez / Eser metin Danışmanlıkları bulunmak.        

b) Yorumculuk

Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziğinde kullanılan mızraplı-tezeneli çalgılar, üfleme ve vurmalı çalgılar, yaylı çalgılar ile kendi sesiyle seslendirme şeklinde, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği’nin türleri ve dönemlerine ait seçkin eserlerden oluşan solo ve en az biri topluluk eşliğinde çalınmış olmak üzere (toplamda) en az üç saatlik müzik kaydının sunulması istenir.

iii) Alanında ulusal veya uluslararası tanımlı indeksli dergilerde hakem süzgecinden geçerek yayımlanmış en az iki özgün makalesi veya Yürütücüsü olduğu ve sonuçlandırılmış Lisansüstü Tez / Eser metin Danışmanlıkları bulunmak. ( Her bir makale 10 puan )

Müzik Teorileri

Aşağıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınarak en az 50 puanı (i) ve (ii)maddelerinden, en az 50 puanı farklı maddelerinden olmak üzere adayın en az 100 puan karşılığı etkinlikte bulunması ve en az 90 puan karşılığı çalışmanın doktora/sanatta yeterlik unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilmiş olması gerekir.

Cumartesi yazımızla devam edeceğiz….