BIST 9.002
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,84
HABER /  GÜNCEL

DMD hastası küçük Efe'den yardım çağrısı! Umudum olur musunuz?..

Konya'nın Beyşehir İlçesi Doğanbey beldesinde yaşayan 14 yaşındaki Mehmet Efe Duman, Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum oldu ve her geçen gün ilerleyen hastalığı nedeniyle artık suyu bile kendisi içemez hale geldi. Hindistan'da hastalığının ilerlemesinin durduran bir tedavi bulundu. Mehmet Efe tüm hayırseverleri kendisine yardım etmeye, umuduna destek olmaya çağırdı.

Abone ol

KONYA'nın Beyşehir İlçesi Doğanbey beldesinde yaşayan 14 yaşındaki Mehmet Efe Duman, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu ve her geçen gün ilerleyen hastalığı nedeniyle artık suyu bile kendisi içemez hale geldi. Küçük Mehmet Efe için, Hindistan'dan güzel haber geldi. Mehmet Efe'nin Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastalığının ilerlemesinin durdurulması için tedavi yöntemi bulundu.

VALİLİK ONAYLI YARDIM HESABI AÇILDI... Mehmet Efe Duman'ın ailesinin Hindistan'da onu tedavi ettirebilecek maddi gücü olmayınca devreye Konya Valiliği girdi. Konya Valiliği'nin onayıyla Mehmet Efe için bir yardım hesabı oluşturuldu. Gerekli paranın toplanması durumunda Mehmet Efe Hindistan'a gidecek ve tedavi olabilecek.

ARTIK SUYUMU BİLE İÇEMİYORUM... Konya Valiliği onaylı yardım hesabı için çağrı yapan Mehmet Efe Duman, "14 yaşındayım ve Duschenne kas hastasıyım. 4 yıldır tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşıyorum. Artık suyumu dahi kendim içemez duruma geldim. Kaslarım her geçen gün eriyor" dedi.

UMUDUMA DESTEK OLUR MUSUNUZ?.. Dünyada nadir görülen hastalığının ilerlemesini durduracak tedavi yönteminin Hindistan'da bulunduğunu belirten küçük Mehmet Efe, "Hindistan'a gidip tedavi olmak istiyorum ancak ailemin maddi durumu buna izin vermiyor. Hayırseverlerden elimden tutmalarını, umuduma destek olmalarını bekliyorum" ifadelerini kullandı. 

DUCHENNE MUSKÜLER DİSTROFİ (DMD) HASTALIĞI NEDİR? 

Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalıkları arasında en sık karşılaşılan hastalıktır. Sadece erkek çocuklarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta kas fonksiyonu için gerekli olan temel bir proteinin eksiktir. Bu proteinin yokluğunda kaslar giderek zayıflar, kas dokusunun yerini yağ dokusu alır.

2-5 yaşları arasında sıklıkla teşhis konulur. Bazı DMD’li çocuklar doğumdan sonra büyümenin her aşamasında yaşıtlarından geri kalırken (yürümenin gecikmesi, sık düşme vb) bazıları da yaşıtları ile benzer özellikler göstererek büyürler. Hastalığın semptomları erken yorgunluk, yerden kalkma, yokuş çıkma ve merdiven çıkma gibi aktivitelerde zorlanma şeklinde kendini gösterir. Bazı çocuklarda aileler baldır kaslarındaki şiş ve sert görüntüyü de fark ederek doktora başvurabilirler.

DMD’de kalça ve omuz çevresi kaslarında başlayan zayıflık giderek ilerler, gövdede karın ve sırt kaslarının da zayıflaması sonucu çocuklar yürüme sırasında karınlarını öne doğru çıkararak yürürler. Bacak kaslarındaki zayıflığın ilerleyişi ile sık düşerler, yerden kalkma ve merdiven çıkma aktivitelerinde zorlanırlar ve ortalama 9-11 yaş arasında yürüme yeteneğini kaybederek tekerlekli sandalye kullanmaya başlarlar. Bu aşamadan sonra kol kasları da giderek zayıflar ve çocuk kollarını kullanmakta da zorlanır.

ORTALAMA 20 YIL YAŞIYORLAR... Yürüme yeteneğinin kaybından sonra karşılaşılan en önemli sorunlar eklemlerde bozulma ve omurgada eğilme yani skolyozdur. Kollar, bacaklar ve gövde kasları dışında solunum kasları da zayıflar ve buna bağlı olarak çocuklar sık akciğer enfeksiyonuna yakalanır. Ayrıca kalp kaslarında da tutulum gözlenebilir. Hastalığın ilerleyişi ile ortalama 20 yaş civarında hastalar kaybedilirler.  

Günümüzde DMD’nin kesin tedavisi yoktur. Ancak fizyoterapi uygulamaları, cihazlama ve steroid tedavisi sonucu çocukların yürüme yeteneklerini daha uzun süre( ortalama 2-3 yıl daha fazla) devam ettirdikleri ve yaşam kalitelerinin daha iyileştiği bilinmektedir.