BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,03
ALTIN 2.324,05
HABER /  SAĞLIK

Dizileri izlemek insanları bir çeşit zombiye dönüştürüyor

BELÇİKA’nın Leuven Katolik Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada dizileri sezon olarak veya çeşitli dizilerden bölümleri tek oturuşta izlemenin uyku kalitesini düşürdüğünü ve uykusuzluk sıkıntısı çeken ‘zombilere’ dönüştürdüğü belirtildi.

Abone ol

BELÇİKA’nın Leuven Katolik Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada dizileri sezon olarak veya çeşitli dizilerden bölümleri tek oturuşta izlemenin uyku kalitesini düşürdüğünü ve uykusuzluk sıkıntısı çeken ‘zombilere’ dönüştürdüğü belirtildi.

Journal of Clinical Sleep Medicine dergisinde yayınlanan makaleye göre Belçika’nın Leuven Katolik Üniversitesi’nden Liese Exelmans, konuyla ilgili şöyle bir açıklama getirdi: "Tek oturuşta izlenebilen “Game of Thrones, The Walking Dead gibi diziler sürükleyici oluyor, sürekli dikkat istiyor ve insanları ekranlara tam anlamıyla bağlıyor. Dizileri bu şekilde izleyen kişilerin ekranda olup bitenlerden, uyumaya çalıştıkları zaman dahi olayları düşünmeye devam eder hale getirecek kadar etkilendiklerini düşünüyoruz." 

Çeşitli ülkelerde yapılan anketler, dizilerin son yıllarda talk show ve diğer eğlence programlarını sollayarak en popüler televizyon programları haline geldiklerini gösterdi. Nielsen şirketinin istatistiği, en popüler dizilerin her gün on milyonlarca kişi tarafından seyredildiğini ortaya koydu.

'TÜM SEZONU BİRDEN İZLEYENLERİN SAYISI, DİZİYİ DÜZENLİ İZLEYENLERDEN 2-3 KAT FAZLA'

Aynı istatistik, insanların Game of Thrones, The Walking Dead gibi dizileri yayınlandıkları anda değil, çok daha geç izlediklerini ve sıklıkla birkaç bölüm ve hatta tüm bir sezonu seyrettiklerini ve bu kişilerin sayısının dizileri çıktığı anda seyretmeyi tercih edenlerden 2-3 kat fazla olduğunu gösteriyor.

ABD’de Michigan Üniversitesi’nden Liese Exelmans ve Jan Van den Bulck, dizileri bu şekilde izlemenin insanın psikolojisini ve sağlığını ne şekilde etkileyebileceğini araştırdı. Bilimciler, araştırma için yaklaşık 400 gönüllü öğrenciden bir grup oluşturdu ve dizileri izlemenin bu kişilerin üzerine ne gibi etkiler yaptığını gözlemledi. 

Gözlemler, öğrencilerin yüzde 80’inin dizileri tek oturuşta sezonlar halinde izlemeyi tercih ettiklerini, dizi izlemenin bu kişilerdeki uyku süresini değiştirmediğini, ancak uykunun kalitesini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya koydu.

ÇOK SAYIDA BÖLÜM İZLEDİKTEN SONRA UYKU DÜZENSİZLİĞİ YAŞANIYOR

Ankete katılanların yaklaşık 3’te biri, çok sayıda bölüm izledikten sonra birkaç gün ve hatta hafta boyunca uzun süre uyuyamadıklarını ifade etti. Bunun yanında öğrencilerin bunu bildikleri halde uyumayı planlasalar da kendilerini birkaç bölüm daha izlemekten alıkoyamadıkları anlaşıldı.

Araştırmacılar, düşük kaliteli uykunun kişilerin davranışlarını da olumsuz etkilediğini, haftalar boyunca uykusuzluk sorununa yol açtığını, tepki ve hafızalarını körelttiğini, böylelikle dizi hastalarının etraflarında neler olup bittiğinin bilincine varmakta güçlük çeken bir çeşit zombiye dönüştüklerini tespit etti. 

Araştırmacılar, kişilerdeki bu dönüşümün önlenmesi için basit bir çözüm sunuyor. Dizilerin kaydedilerek izlenmesini öneren bilimciler, kayıt cihazlarındaki zamanlayıcıların şu veya bu diziyi izledikten sonra insanlara dizi seyretmek için ayırdıkları zamanın sona erdiği konusunda uyarabildiğini ve bunun sıklıkla işe yaradığını belirtiyor.