BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'dan ilk yorumlar: Halk barajı yıktı

AKP Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar, HDP'nin çözüm ortağı olarak koalisyonu kendileriyle yapması gerektiğini söyledi. Diyarbakırlı yazar Şeyhmus Diken ise "HDP'nin meclise 80'e yakın vekil göndermesini devrim olarak adlandırmalı" diyor.

Abone ol

Daha önceki seçimlere bağımsız adaylarla giren HDP, Türkiye'nin genelinde olduğu gibi Diyarbakır'da da oylarını arttırdı.

Kentte oyların % 77, 85'ini alan parti meclise 10, AKP ise bir milletvekili gönderiyor.

2011 genel seçimlerinde Diyarbakır'da % 32,8 oy alan AKP, bu seçimlerde büyük bir oy kaybı yaşayarak % 14,75 oy alabildi.

Bu gece AKP Diyarbakır adaylarına ulaşamadığımız için, Diyarbakır'daki seçim sonucunu partinin Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar'a sorduk.

Adaylarla yarın saat 12:00'de il binasında bir basın açıklaması yapacaklarını söyleyen Akar, bu sonucu beklemediklerini ve çok sürpriz bir sonuç ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

'HDP bizimle koalisyon yapmalı'

Ak Parti'den bir miktar oyun HDP'ye kaydığını belirten Muhammed Akar, "Burada oturup yeniden değerlendirme yapıp, Kürtlerin etnik hassasiyetini görmemiz lazım." yorumunu yaptı.

HDP'nin Alevi kesimden ve ilk defa Türklerden oy aldığını ifade eden AKP Diyarbakır İl Başkanı, Türkiye'de yeni bir sosyolojinin ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye toplumunun partilerden beklentilerinin tartışılması için, partilerin sağlıklı bir değerlendirme yapması gerektiğini söyleyen Akar şöyle devam etti:

"HDP 80'e yakın vekil ile temsil bulacak ve mecliste daha fazla Kürt sorunu tartışılacak. Bu yüzden önümüzde bir hayli ilginç bir dönem söz konusu."

"Bu sonuçlarla koalisyon ortamı gündemde. HDP'nin, Ak Parti ile koalisyonu reddetmesini doğru bulmuyorum. Milliyetçi kesim ile eski Türkiye taraftarlarının iktidara gelmeleri doğru değil. Çözüm sürecinin ilerlemesi için iki ana aktör olan HDP ve Ak Parti bir araya gelmeli."

'Emanet oyların hakkını vermeliyiz'

HDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan ise Türkiye'de demokrasinin kazandığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Kürtler, Türkler, muhalifler, azınlıklar kazandı. Erdoğan'ın bu sonuçlardan çok ciddi bir ders çıkarması lazım. Halkla inatlaşarak bir yere varılmayacağını anlamış olmalı. Ciddi oranda bize emanet oy verildi ve bizim de bundan ders çıkarmamız lazım. Daha çok çalışıp bu oyların hakkını vermemiz lazım. "

'Halk barajı yıktı'

Yazar Şeyhmus Diken ise Kürt siyasetinin Türkiye demokrasisine yeni bir kapı araladığı yorumunu yaparak, TİP'in meclise girişinin 50. yıldönümü olduğunu hatırlattı.

"HDP'nin meclise 80'e yakın vekil göndermesini devrim olarak adlandırmak gerek. Siyasal iktidar, diktatöryel yönetimi meşru siyasal zemin üzerinde götürme hesabı yapıyordu ve bu mantıkla sahalara çıkıyordu. HDP bunun önünü kesti. 35 yıldır uygulanan ve demokrasi önündeki en büyük engel olan yüzde 10'luk seçim barajı ciddi bir blokajdı. Devletin koyduğu barajı halk yıktı."

Diyarbakır'ın siyasal manada alternatif, muhalif, marka şehir olduğunu dünyaya duyurduğunu ileri süren Şeyhmus Diken, HDP'nin Diyarbakır'da % 72 dolayında oy alabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

"Sekiz milletvekili çıkaracağını düşünüyordum. İtiraf etmek gerekir ki mitingde patlayan bombalar bir manada Diyarbakır halkının kendisi ile yüzleşmesine yol açtı. Bu olayın bölgedeki oy oranındaki artışa etki ettiğini düşünüyorum. Patlamada HDP'li siyasetçiler akıllıca davranıp sükunete davet ettiler. Bombalardan sonra herhangi bir taşkınlığın olmaması derin güçlerin kaos hesabını bozdu. Çok demokratik bir şekilde halk iradesini de, tepkisini de sandığa yansıttı" değerlendirmesini yaptı.