BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,97
ALTIN 2.419,53
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da sefaletin fotoğrafı

Güneydoğu Anadolu'da tren garında toplanan mevsimlik işçiler fındık hasadında çalışmak üzere yola çıktı.

Abone ol

Kış aylarında geçimlerini sağlamak için yola çıkan işçiler, yaşadıkları sıkıntılara tepki göstererek bölgenin kalkındırılmasını istedi.

Güneydoğu Anadolu'da işsiz olan binlerce kişi yeni bir hayat, yeni bir iş umuduyla Batı'ya ve özellikle büyük şehirlere göç ederken, tren garı ve terminallerde yürek burkan sahneler yaşanıyor. Mardin, Siverek, Batman gibi çevre illerden gelip sabahın erken saatlerinden itibaren Diyarbakır Tren Garı'na gelen vatandaşlar, çoluk çocuk umut trenini beklemeye başlıyor.

HAYALLERİ İÇİN YOLA ÇIKIYORLAR

Diyarbakır'dan başlayan yolculuk Sakarya, Yalova, Bursa, İstanbul, Ankara, Sakarya ve İzmir gibi kentlerde son buluyor. Çoğunluğu fındık toplamak için bölgeden ayrılanların her birinin yürek burkan hikayesi var. Kimi banka, tefeci borcu, kimi başlık parası toplamak ve evlenmek, kimileri bir ekmek, kimileri ise daha iyi bir hayat için şansını deniyor. Umut için yolculuk edenler arasında bebek ve çocukların olması yürekleri burkuyor.

7 YAŞINDAKİ KIZIN FOTOĞRAFI

Evlerini yurtlarını terk edip kara trenlerle yola koyulan çocuklar her şeyden habersiz trenle yolculuk yapacakları için heyecan yaşıyor. Küçük olmalarına rağmen yaşadıklarının farkında olan kimi çocuklar ise tren
garında bile okul kitabını elinden bırakmıyor. 7 yaşındaki Fatih Bakır, babası gibi vasıfsız işçi olmamak için okuması gerektiğinin farkında olarak kitabını onca izdihama rağmen elinden bırakmıyor.

Bölgede iş olmadığı için göç etmek zorunda kaldıklarını ifade eden fındık işçileri, "Diyarbakır'ın en büyük problemi işsizliktir. Millet fakirlikten dolayı göç ediyor. Kimse keyif için bu rezaleti çekmez. Gençlerimiz kahvehane köşelerinde işsiz güçsüz olduğu için çeşitli suçlara karışıyor. Bu sorunun bir an önce giderilmesi gerekir. Fındık toplamaya gittiğimizde çok çile çekiyoruz. Başbakanımız bir an önce bu bölgeye yatırım yapsın. Başbakan gelsin bizim halimizi görsün. Biz mecbur kalmasak Anadolu'ya gitmeyiz" dedi.

Diyarbakır Otogarı'nda toplanan fındık işçileri Ergani ilçesine geçerek buradan trenle fındık üretimi yapılan illerin yolunu tutacaklar.