BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,74
ALTIN 2.493,33
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakırda pazarlık!

Diyarbakır'da Vali Yardımcısı ve belediye başkanları olayları sürdüren göstericilerle görüştüler

Abone ol

Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, alt kademe belediye başkanları, DTP İl Başkanı Ahmet Cengiz ve Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Bağlar Beldesi'nde eylemcilerle bir süre görüştü.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP İl Başkanı Ahmet Cengiz ile birlikte Diyarbakır Valiliği'ne gitti. Baydemir, valilikte bir süre görüşme yaptıktan sonra vali yardımcısı Ahmet Aydın ile birlikte göstericilerle görüşmek üzere Bağlar Beldesi'ne hareket etti. Emek Caddesi'ndeki göstericilerle yapılan görüşmeye daha sonra alt kademe belediye başkanları ile Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Burada makam arabasının üstüne çıkarak göstericilere seslenen Baydemir, kimsenin ölmesini istemediklerini, bu nedenle herkesin evine dağılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Keşke ölenlerin yerine ben ölseydim. Şimdi vilayetten geliyorum. Yetkililerle görüştüm. 'Şimdiye kadar 17 kişi öldü.' 18. kişi olmasını istemiyoruz. Hepimiz acınızı paylaşıyoruz. Bu dakikadan sonra gerilimin sürmesi kentimize ve insanlarımıza zarar verecektir. Onun için sizden isteğimiz bu saatten sonra herkes evine dağılsın.

Birbirimizi dinlemezsek birşey başaramayız. Şimdiye kadar istekleriniz ve cesaretiniz için size teşekkür ediyorum. Sizler kimliğinize ve acınıza sahip çıktınız. Biz de sizinleyiz. Ancak barış için eyleme son vermeliyiz. Bu partimizin kararıdır."

Gruptakiler sık sık terör örgütü PKK lehine slogan atarken, bazı kişiler gözaltındakilerin serbest bırakılmasını istedi. Elektriklerin kesik olduğu ve cadde boyunca ateşlerin yakıldığı Emek Caddesi'ndeki göstericiler daha sonra dağılmaya başladı. Baydemir'in konuşması sırasında vali yardımcısı Ahmet Aydın'ın arabadan inmediği görüldü.

Bu arada, göstericiler bugün Bağlar Beldesi'ndeki Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne ait bina ve İş-Kur binası ile birçok işyerini taşladı. Göstericiler seyyar satıcıları da taşlayarak, satış yapmamalarını istedi. Bunun üzerine seyyar satıcıların bazıları satış yapmaktan vazgeçerek evlerine döndü. Dün ve bugün göstericilerin attığı taşlarla camları kırılan bankalar çözümü saclarda buldu. Bankalar, kırılan camların yerine sac taktırdı.

Bu arada akşam saatlerinde yeniden Melikahmet Caddesi'nde birarayla gelen göstericiler, camlarını kırdıkları işyerlerini yağmaladı. Polisin müdahalesiyle buradaki göstericiler dağıldı.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diyarbakır Devlet Hastanesi yetkilileri, son 2 günde aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 100'den fazla yaralının kendilerine geldiğini söylediler.

Gösterilerde yaralanan askerlerin yanısıra polisler de tedavi amacıyla Diyarbakır Askeri Hastanesi'ne gönderilmeye başlandı. Gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alındı.