BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.488,25
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da Kürtçe okul karne dağıttı!

Açılışı olaylı olan ilk Kürtçe okul henüz resmiyet kazanmadı ama öğrencilerine karne dağıttı. Diyarbakır'daki okulun 110 öğrencisinin karneleri de Kürtçe hazırlandı.

Abone ol

Diyarbakır'da Kürtçe eğitim veren okul bugün karne dağıttı.

Eylül ayında Güneydoğu'da tansiyonun yükselmesine neden olan ve mühürlenerek kapatılan Kürtçe okullar bugün karne dağıttı.

DEFALARCA MÜHÜRLENDİ AMA...

Al Jazeera'nin haberine göre, olaylı bir şekilde açılan, defalarca mühürlenen ve defalarca mührü sökülerek eğitime devam edilen ancak resmi bir özelliği bulunmayan ilk Kürtçe okulda bugün karne günüydü. İran’da 2006 yılında Kürt örgütlerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle idam edilen insan hakları savunucusu Ferzad Kemanger adına, Bağlar ilçesinde açılan okulun 110 öğrencisi karnelerini aldı.

BİJİ DİBİSTANA ME

Öğrencilere karneleri Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve diğer ilçe belediye başkanları ile DTK Eşbaşkanı Selma Irmak tarafından verildi. İlk karneyi alan Zerya Aydemir, arkadaşları adına bir cümlelik bir konuşma yaptı; ”Biji dibistana me (Yaşasın okulumuz)” dedi. Eğitim dilinin Kürtçe olduğu okulda, karneler de Kürtçe hazırlandı. Karneye ‘Karname’, öğrencinin başarılı olduğu dersler için de ‘serkefti’ yani 'başarılı' yazıldı.

Karne törenine veliler de katıldı. 5 yaşındaki Çiya Sudöken’in babası Teymur Sudöken, bu okulu Kürtçe eğitim verdiği için tercih ettiklerini söyledi.

“Biz Kürdüz, dünya ile iletişmimiz Kürtçedir, bu nedenle bu okulu tercih ettik. Hem dilimizi, hem tarihimizi, hem kültürnümüz öğrensin istiyorum. Küçükken başka dili öğrenirseniz yabancı olursunuz. Yabancılaşma ya da varolma arasında varolmayı tercih ettik.”

Hatun Gür’ün annesi Fatma Gür, kızını zorluklar içinde olsa da gönderdiğini ifade etti.

“İki çocuğum diğer okula gidiyordu, bu çok şanslı buraya gönderdik. Çok sevinçliyiz, çok memnunuz. Çok zor şartlarda olsa da gönderdik. Bütün gücümüzlü gönderdik. Gelecekte zorluk yaşamaz, önümüz açılacaktır.”

diyarbakir_kürtçe_okul_iç.jpg

HAYALLER GERÇEK OLDU

Törenden sonra soruları yanıtlayan DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, hayallerinin gerçek olduğunu söyledi.

“Kendi anadilimizde eğitim görebilmek, çocuklarımızın anadilde eğitim görebilmesi bir hayalimizdi. Elbette ki bu çocuklar Türkçe öğrenecekler ve bu ülkenin vatandaşları olarak bu ülkenin de resmi dilini elbet bilecekler. Kendi dillerini öğrenmeleri 30 yıllık mücadelenin temel sebeplerinden biriydi. Bugünleri görebilmek bizim için mutluluk verici. Yeterli değil, mücadele devam edecektir.”

Irmak bölgede başka okulların da açılacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

2014 Eylül ayında açılan okul, yasal olmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Ancak mühür kırılıp tekrar açılınca, polis gazla müdahale ederek içeri girenleri çıkardı. Okul yönetimi daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’ne özel okul olarak faaliyet göstermek için resmi başvuru yaptı. Başvuruya verilen yanıtta okuldaki eksiklerin giderilmesi istendi. Yönetim bir yandan eksikleri giderirken diğer yandan eğitime başladı. 110 öğrencisi ve 5 sınıfı bulunan okulda spor, resim, müzik, matematik, hayat bilgisi ve Kürtçe dersleri veriliyor. 4’ncü sınıftan itibaren de Türkçe ve İngilizce dersleri verilecek.

Öğrencilere bugün verilen karnenin resmiyeti bulunmuyor, sembolük anlam taşıyor. Ancak veliler ve yönetim, okulun resmi unvan kazanmasını umut ediyor.