BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,52
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da ilk organ bağışı

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi'nde beyin ölümü gerçekleşen M.R.I'nın organ bekleyen 4 kişiye nakledilmek üzere ilk kez bir organ bağışı yapıldı.

Abone ol

Dicle Üniversitesi'nde beyin ölümü gerçekleşen M.R.I'nın bağışlanan kalp, karaciğer ve böbrekleri organ bekleyen 4 hastaya umut oldu.

Diyarbakır'da ilk kez Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen M.R.I'nın bağışlanan organları, nakil bekleyen 4 kişiye umut oldu.
Tedavi altına alındığı D.Ü'de yaşamını yitiren M.R.I'nın (37), beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine D.Ü Organ Nakil Koordinatörü Mehmet Karakaş, hasta yakınları ile bir görüşme yaptı.

Ailenin onayının alınmasından sonra M.R.I'nin kalp, karaciğer ve böbreklerinin organ bağışı bekleyen hastalara nakledilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan izin istendi. Gerekli iznin alınmasının ardından, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinden Doç. Dr. Mehmet Yılmaz ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Doç. Dr. Murat Kapan tarafından gerçekleştirilen operasyonla M.R.I'nin karaciğer ve böbrekleri, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine, kalbi de İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderildi.

4 HASTAYA NAKLEDİLDİ

D.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, yaptığı açıklamada, beyin ölümü gerçekleşen M.R.I'den alınan karaciğerin Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi olan Mehmet Bilal İzolluoğlu'na (58), böbreklerin Veysi Tamar (30) ve Nihat Bürke'ye (35), kalbin de İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde evli 2 çocuk babası Levent Özeren'e (30) nakledildiğini söyledi.

Diyarbakır'ın ilk organ bağışının D.Ü'de gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Alan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde organ nakli bekleyen, ancak organ temin edilmediği için hayatını kaybeden her yaştan çok sayıda hasta olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Alan, Türkiye'de de organ bağışı oranının yetersiz olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: ''Sağlık Bakanlığına resmi başvurumuzu şubat ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yıl ilk organ naklini yapmayı hedefliyoruz. Ülkemizin köklü eğitim kurumlarından biri olan D.Ü Hastaneleri olarak sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere organ nakli merkezi açma çabası içerisindeyiz. Kısa bir süre içerisinde karaciğer ve böbrek nakillerinin başlatılmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Organ nakline yönelik yoğun bakım ünitemiz ve ameliyathanemiz tamamlandı. Organ naklinde çalışan personellerimizin eğitimleri de devam ediyor.''