BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,71
ALTIN 2.487,26
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da bombalı saldırı çok sayıda şehit ve yaralı var

DİYARBAKIR Lice karayolunda askeri aracın geçişi sırasında patlama meydana geldi. Gelen son haberlere göre, yaşanan saldırıda 1’i astsubay olmak üzere 6 asker şehit oldu.

Abone ol

DİYARBAKIR-Bingöl karayolunda askeri konvoyun geçişi sırasında bu sabah patlama meydana geldi. Son dakika haberine göre, yaşanan saldırıda 6 asker şehit oldu. TSK saldırıya ilişkin flaş açıklama geçti.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN 6 ŞEHİT AÇIKLAMASI

TSK’dan Lice’de yaşanan terör saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"18 Şubat 2016 Perşembe günü saat 09:30 sularında Diyarbakır-Lice karayolunda mayın araması için görevlendirilen konvoya, bölücü terör örgütü mensubu teröristlerce daha önce yerleştirilen el yapımı patlayıcının patlatılması sonucu, altı kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, bir kahraman silah arkadaşımız da ağır yaralanmıştır. Ağır yaralanan silah arkadaşımız derhal hastaneye sevk edilmiş ve tedavisine devam edilmektedir"

ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Meydana gelen patlamada şehit düşen askerlerin isimleri belli oldu.

JANDARMA ASTSUBAY BAŞÇAVUŞ HALİT ZİLANİ - İZMİR

Konak ilçesi Mehmet Akif Mahallesi'nde yaşayan şehidin babası Mehmet, annesi Cennet, eşi Suna, kızı Mesude (13) ve oğlu Mustafa (12) ile yakınlarına acı haberi askeri yetkililer verdi. Askerlere sarılan anne Cennet Çelik, "Ne olursunuz, beni hemen oğlumun yanına götürün" diyerek gözyaşı döktü.

Yaklaşık 2 yıl önce Diyarbakır'da göreve başlayan şehidin, 3 ay önce eşi ve çocuklarını terör olaylarının artması üzerine ailesinin yanına gönderdiği, izne geldiği İzmir'den 15 gün önce görev yerine döndüğü öğrenildi.

Bu arada şehidin, sosyal paylaşım sitesindeki sayfasının kapağına Sur ilçesinde şehit olan Jandarma Astsubay Başçavuş Tamer Meriç'in fotoğrafını koyduğu, "Asker çocuğu olmak, aylar sonra gelen babamıza hasretle sarılmaktır" başlıklı yazıyı paylaştığı görüldü.

ER MUSTAFA NERKİS - İZMİR

Şehit olan jandarma er Mustafa Nerkis'in baba ocağına büyük üzüntü yaşanıyor. Şehidin Bornova ilçesi İnönü Mahallesi'nde oturan ailesine acı haber, askeri yetkililer tarafından verildi.

 Haberi alınca fenalaşan anne Ayşe ve baba Mehmet Nerkis'i askeri yetkililer ile sağlık görevlileri teskin etmeye çalıştı. Ailenin ilçedeki bir apartmanda kapıcılık yaptığı, Mustafa Nerkis'in askere gitmeden önce İnönü Mahallesi'ndeki evi satın aldığı öğrenildi. 

Diyarbakır-Bingöl karayolunda teröristlerce yola yerleştirilen patlayıcının askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi soncu 6 asker şehit olmuş, 1 asker ağır yaralanmıştı.

ER FATİH YENİAY VE ER KADİR GÖRGÜLÜ - ADANA


Şehit düşen erler Fatih Yeniay ve Kadir Görgülü'nün Adana'daki evlerinde yas var. Merkez Seyhan ilçesi Yenibey Mahallesi'nde yaşayan baba Mehmet Zeki ile anne Fatma Yeniay'a acı haber, askeri yetkililer tarafından verildi.

Olayın duyulması üzerine şehidin babaevine çok sayıda akrabası gelerek taziyelerini ileti. Bekar olan Yeniay'ın kardeşi Şeyhmuz Yeniay'ın da asker olduğu ve İstanbul'da görev yaptığı belirtildi. 5 aylık asker olduğu öğrenilen şehit Yeniay'ın 15 gün önce dağıtım izni için Adana'ya geldiği kaydedildi.

Öte yandan aynı saldırıda şehit olan jandarma er Kadir Görgülü'nün Anadolu Mahallesi'ndeki babaevine de acı haber ulaştı.  Görgülü'nün şehadet haberini alan yakınları aileye taziyelerini iletti.

Diyarbakır-Bingöl karayolunda teröristlerce yola yerleştirilen patlayıcının askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu 6 asker şehit olmuş, 1 asker ağır yaralanmıştı.

ER RECEP BODUR - AMASYA

Merkeze bağlı Yolyanı köyünde yaşayan baba Halil ile anne Güldane Bodur'a acı haber, askeri yetkililer tarafından verildi.

Olayın duyulması üzerine şehidin babaevi ile köy meydanına Türk bayrağı asıldı. Bekar olan Bodur'un, bir erkek ve engelli kız kardeşi bulunduğu öğrenildi.

Şehidin yakını Mehmet Kılıç, Bodur'un 1,5 ay önce Diyarbakır'a gittiğini belirterek, "Recep sessiz, sakin, efendi bir çocuktu. Diyarbakır'a giderken Samsun'dan uçağa ben bindirdim. Giderken çok neşeliydi, hiç korku yoktu, güle eğlene gitti görev yerine. Gariban bir ailenin çocuğuydu, Allah mekanını cennet eylesin" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır-Bingöl karayolunda teröristlerce yola yerleştirilen patlayıcının askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu 6 asker şehit olmuş, 1 asker ağır yaralanmıştı.



ER MUSTAFA BİLGİN - AMASYA

Baba Recep (50) ile anne Nilgün Bilgili'ye (48) acı haber, Suluova Kaymakamı Hayatı Taşdan ve askeri yetkililer tarafından verildi.

Oğullarının şehit haberiyle fenalaşan baba Recep ile anne Nilgün Bilgili’ye sağlık ekipleri müdahale etti. Olayın duyulması üzerine şehidin babaevi ile evin bulunduğu sokağa Türk bayrağı asıldı. Bekar olan Bilgili'nin, 1 ay önce Diyarbakır'a gittiği, Ramazan isminde ikizi ve iki kız kardeşi olduğu öğrenildi. 

Diyarbakır-Bingöl karayolunda teröristlerce yola yerleştirilen patlayıcının askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu 6 asker şehit olmuş, 1 asker ağır yaralanmıştı.

DİYARBAKIR LİCE'DE SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Diyarbakır-Bingöl karayolunun Lice Mermer bucağı mevkiinde bugün saat 09.40 sıralarında askeri bir konvoyun geçişi sırasında, karayolunda büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın PKK'lı teröristler tarafından yola döşenen mayının uzaktan kumanda ile patlatılmasından kaynaklandığı belirtilirken, saldırıda 6 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı.

Patlamanın olduğu yolda büyük bir çukur oluştu. Bombanın şiddetiyle de parçalanan midibüs yaklaşık 15 metre uzağa fırladı.

DİYARBAKIR OPERASYONU SON DURUM NE?

Sur'da 78 gündür süren operasyonlarda, çatışmaları yöneten çekirdek kadro olarak anılan PKK'nın dağ kadrosuna ulaşıldı. Güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasında 500 metre çapındaki alanda göğüs göğüse çatışmaların başladığı öğrenildi. Operasyon tamamlandıktan sonra tamamen yıkılan evlerin enkazları kaldırılacak ve sonra sokağa çıkma yasağı kalkacak

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde PKK'lıların patlayıcılarla tuzaklanmış çukurları ve barikatlarını kaldırmak için başlatılan operasyonlar 79'uncu gününe girdi. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahallede barikat ve hendeklerin yüzde 95'i kaldırıldı.

KESKİN NİŞANCI SİLAHI KULLANIYORLAR

Yıkılan ve zarar gören yapılarda hasar tespit çalışmalarının da yürütüldüğü Suriçi'nde, güvenlik güçleri ile çekirdek kadro olarak bilinen PKK'nın dağ kadrosu arasında çatışmalar yaşanıyor. Özyönetim ilanının ardından sokak ve evlerde patlayıcılar tuzaklayan PKK'nın dağ kadrosu, keskin nişancı tüfeği kullanan elemanlarıyla ve YDG-H üyeleriyle saldırılar düzenlendi.

Güvenlik güçleriyle girdiği çatışmalarda YDG-H ve milislerinin öldürülmesinin ardından saldırıları yöneten ve sayılarının 20-30 olduğu tahmin edilen PKK'nın çekirdek kadrosuna ulaşıldı. Tarihi dört ayaklı minarenin sağında ve solunda kilise ve tarihi yapılarda gizlenen PKK'lılarla çatışmalar göğüs göğse yaşanmaya başlandı.

Savaş Mahallesi ile Dabanoğlu mahalleri arasında bulunan 500 metre çapındaki alanda yaşanan çatışmalarda PKK'lıların geri çekildiği, yapıların içerisinde irili ufaklı ev ve mutfak eşyalarıyla tuzakladığı patlayıcıları patlattığı öğrenildi. Hareket kabiliyetleri daralan PKK'lıların, telefonla yardım istediği belirtildi.

ENKAZ KALDIRILACAK

Bu arada, çatışmalar ve tuzaklanmış bombalar patlatılması sonucu aralarında tarihi yapılarında bulunduğu birçok yapı yıkıldı. Operasyonların tamamlanmasının ardından arama tarama faaliyetleri başlayacak. Daha sonra enkazlar taşınacak. Arama tarama faaliyetlerinin tamamlandığı bazı mahallelerde ise enkaz kaldırma çalışmalarının hafta sonu DSİ ile Karayolları ekiplerince başlatılacağı öğrenildi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından sokağa çıkma yasağı kaldırılacak.