BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,04
HABER /  SEÇİM

Diyarbakır'da AK Parti seçim otobüsüne saldırı

Diyarbakır'da AK Parti'nin seçim otobüsüne taşlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası otobüste maddi hasar meydana geldi.

Abone ol

DİYARBAKIR-Elazığ karayolunda seçim çalışması yürüten AK Parti'nin seçim otobüsüne kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişilerce taşlı saldırı gerçekleştirildi. Olayda aracın camı kırıldı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti seçim otobüsüne yönelik saldırıya ilişkin, "Seçim otobüsümüze taş atılmış, camda bir hasar olduğunu öğrendim. Bu tür saldırıları lanetliyorum" dedi.

"Siyasi çalışmalar esnasında hangi partiye yapılmış olursa olsun, ister bizim partimize ister bir başka partiye bu tür saldırıyı yapanlar demokrasiden nasibini alamamış, halkın iradesine saygı gösteremeyen ilkel zihniyetli insanlardır" diyen Yılmaz, şöyle konuştu:

"Böyle saldırıyı yapanları da herkesin kınamasını beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Geçtiğimiz gün HDP'ye dönük, bürolarına dönük saldırıları biz yine aynı şiddetle kınadık. Aynı kınamayı HDP başta olmak üzere diğer partilerden de bekliyorum. Biz hepimiz bu konularda ortak bir tavır göstermediğimiz sürece bu hadiseler devam edecektir. Bunlar Türkiyemize Diyarbakırımıza yakışmıyor."

Farklılıklara tahammül gösterilmeyen anlayışların yanlış olduğuna değinen Yılmaz, "Bunu da bütün siyaset kurumu olarak dışlamamız, mahkum etmemiz gerekiyor. Bu tür saldırıları yapanların hızlı bir şekilde yakalanması ve hesap vermesi için de ne gerekiyorsa elbette yapacağız" dedi.

"Biz başka partiler gibi spekülasyon yapıp başkalarını hiçbir delilimiz olmadan suçlayan bir anlayışa sahip değiliz. Seçim özgür bir ortamda gerçekleşmeli" ifadelerini kullanan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Halka, halkın özgür iradesine saygı duyan hiçbir şekilde böyle hareketler yapmaz çünkü esas olan özgür bir ortamda seçim propagandalarını en serbest şekilde yapmalarıdır ve halkın özgür bir şekilde sandığa gidip oyunu kullanmasıdır. Bunun dışında yapılan en küçük hareket partiler tarafından mahkum edilmeli, lanetlenmelidir ve dışlanmalıdır. Siyasi partilerimizin tamamına bir çağrıda bulunuyorum. Bu yapılan olayla ilgili yorumlarını merak ediyorum. Sadece siyasi partilerin değil, yerel medyanın sivil toplum kuruluşlarımızın bütün ilgili kesimlerin, herkesin bu konudaki tavrını ortaya koyması gerekir, diye düşünüyorum."

Siyasetin, demokrasinin kalitesini yükselteceksek, çözüm sürecini başarıya ulaştıracaksak bu tür hadiselerde ortak tavır gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, "Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, biz hiçbir siyasi partiyi düşman olarak görmüyoruz. Rakip olarak görüyoruz. Zaten farklılıklar olmasa demokrasinin bir anlamı kalmaz. Tek tipçi bir zihniyet olur, biz tek tipçi zihniyete karşıyız. Demokratik, çoğulcu bir ortamda herkesin özgür bir şekilde siyaset yapması gerekir" diye konuştu.

HİÇBİR PARTİYE YAPILMASINI HOŞ KARŞILAMIYORUZ

Seçim otobüsünde incelemede bulunan İl Başkanı Muhammed Akar da ilk izlenimlerinin taşlı bir saldırı olduğu yönünde olduğunu söyledi.

Saldırıyı kınadıklarını belirten Akar, şöyle dedi:

"Şoför arkadaş önce bir patlama sesi işittiğini söylüyor. Olay yeri inceleme ekipleri bir çalışma yürütüyorlar. Bu saldırılar özellikle Diyarbakır'ın belli başlı bazı bölgelerinde yoğunlaşıyor. AK Parti'nin Diyarbakır'da her yerde, ilçede, mahallede seçim çalışmalarını yürütüyor olması maalesef bu tür saldırıları beraberinde getirmiştir. Çocuk yaştaki insanların kullanılması da son derece yanlıştır. Herkes siyasetini yapsın, kimse kimseye saldırmasın barış iklimi ve demokrasi içerisinde bunlar olsun istiyoruz. Fakat maalesef böyle koordineli bir şekilde bu taşlı saldırılar olmaktadır."

Bu tür saldırıların kazaya da sebep olabileceğini ifade eden Akar, "Çünkü çoğu zaman partililerimiz, kadın ve gençlik kolları teşkilat mensuplarının içinde bulunduğu anlarda da bunlar oluyor. Neyseki şans eseri aracımız boş iken şoför tarafından seçim çalışmalarından sonra partiye getirilirken bu saldırı oluyor. Bu daha vahim sonuçlar da doğurabilirdi. Şoföre isabet edebilirdi. Daha ciddi kazalara sebebiyet verebilir" diye konuştu.

Bu tür saldırıların kendilerini yıldırmayacağını vurgulayan Akar, "Hiçbir partiye yapılmasını hoş karşılamıyoruz. Seçim yaklaştıkça söylemlerin daha demokratik, barışçıl olmasını bekliyoruz" dedi.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri saldırganların yakalanması için çalışma başlattı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.