BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.239,15
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır’a 300 Amerikan askeri

ABD, IŞİD operasyonlarında İncirlik’in ardından Diyarbakır üssünü de kullanacak. Üste konuşlanacak askerler arama-kurtarma faaliyetlerinde görev alacak.

Abone ol

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Philip Breedlove, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun İncirlik Üssü’ndeki faaliyetlerini gelecek aylarda artırmayı planladığını, ABD Hava Kuvvetleri’nin de son dönemde Diyarbakır’daki hava üssüne uçak ve personel konuşlandırmaya başladığını açıkladı.

OPERASYON BÜYÜYOR

Amerikan-Türk Konseyi’nin 34.Yıllık Konferansı’nda konuşan General Breedlove, “Koalisyon, IŞİD’e karşı yürütülen mücadelenin dozunu yükseltmek için gelecek aylarda İncirlik’teki operasyonel kapsama alanını artırma niyetinde. Son dönemde ABD Hava Kuvvetleri, Diyarbakır’daki hava üssüne uçak ve personel konuşlandırmaya başladı. (Bu güçler) Türk hükümetinin misafirleri olarak, koalisyon ortaklarımız Suriye veya Irak’ta yardıma ihtiyaç duydukları takdirde, onlara daha iyi biçimde destek sunmamızı sağlayacaklar. Bu gelişme, IŞİD’e karşı mücadelede koalisyon içerisindeki bir diğer başarılı işbirliğini oluşturuyor” dedi.

Türkiye’nin Irak ve Suriye’den kaynaklı geniş çaplı istikrarsızlıklarla yüz yüze kaldığını ifade eden Breedlove, ‘Türkiye’nin bir tarafta Suriye’de Esad rejimi tarafından alevlendirilen bir savaş ve bir devletin parçalanmasıyla baş etmek zorunda kaldığını, diğer tarafta da hükümeti IŞİD tarafından tehdit edilen Irak’taki derin istikrarsızlıkla uğraştığını’ kaydetti.

ARAMA- KURTARMA

Pentagon, Irak ve Suriye’de IŞİD’e yönelik mücadelede arama-kurtarma faaliyeti sağlamak için Diyarbakır’daki üsse, birkaç Pave Hawk helikopteri, bir C-130 nakil uçağı ve yaklaşık 300 asker konuşlandırılacağını açıkladı.

EĞİT-DONAT ASKIDA

ABD Savunma Bakanlığı, uygulanmasında büyük sorunlar yaşadığı ‘eğit-donat’ projesinin gözden geçirildiğini açıkladı. Gözden geçirme süresince Suriye’den ‘ılımlı muhalif’ toplanmasına ve bu kişilerin eğitilmeleri sonrası IŞİD’le savaşmaları için ülkelerine gönderilmelerine de ara verildi. Pentagon, Suriye’de IŞİD’e karşı ılımlı muhalif unsurların Türkiye ve Ürdün’deki kamplarda eğitilerek, silah ve cephane desteği ile ülkelerine geri gönderilmesini amaçlayan projeye 500 milyon dolar ayırmıştı. Suriye’ye gönderilen ilk ‘eğit-donat’ grubu, El Kaide’nin yerel kolu olan Nusra Cephesi’nin saldırısına uğramıştı. Geçen hafta gönderilen ikinci grup ise, güvenli geçiş için silahlarının bir bölümünü Nusra militanlarına teslim etmişti.