BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.505,82
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır Valisi'nden şok Kobani açıklaması

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Kobani eylemlerine ilişkin yaptığı açıklamada güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş edildiğini söyledi.

Abone ol

Yaklaşık 50 kişinin öldüğü Kobani eylemleriye ilgili açıklama yapan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, "Olaylarda şehit verilmesi istendi ve beklendi. Şehit verdiğinizde, yanındaki arkadaşı şehit olan bir polis memurunun hedefi ne kadar gözeterek karşılık vereceğini sizler de takdir edersiniz. Ama tüm bu olaylarda güvenlik birimlerimiz çok sağduyulu davranmıştır" dedi.

KOBANİ EYLEMLERİ BÖLGENİN HAVASINI BOZDU

Vali Aksoy, bir restoranda düzenlenen programda gazetecilerle bir araya geldi. Aksoy, burada yaptığı konuşmada, bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, bölgede çözüm sürecine bağlı olumlu bir havanın yaşandığını, 6-7 Ekim'de yaşanan olayların bölgenin bu havasını bozduğunu anımsattı.

Diyarbakır'ın özellikleri ve potansiyelleriyle bunları aşacak kapasite ve güçte olduğunu, bölge insanının barışa ve huzura olan ihtiyacı ve talebinin de oldukça üst noktada bulunduğunu vurgulayan Aksoy, bu anlamda önümüzdeki dönemde bu tür olayların yaşanmaması temennisinde bulundu.

aa_picture_20141118_3810339_web.jpg

GÜVENLİK GÜÇLERİNE UZUN NAMLULU SİLAHLARLA ATEŞ ETTİLER

Bir gazetecinin, "Kobani bahanesiyle düzenlenen olaylarla ilgili soruşturma hangi aşamada?" sorusu üzerine Aksoy, bununla ilgili çalışmaların ilgili cumhuriyet savcısının koordinesinde yürütüldüğünü aktardı.

Şüpheli olarak görülen kişilerin delillendirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Aksoy, "Delillendirmediğiniz zaman yargılama aşamasında bazı sorunlarla karşılaşma imkanı oluyor. O konuda mutlaka çalışmalar yapılıyor. Yakın bir tarihte kamuoyu ile paylaşılır. Henüz somut noktada değiliz ama birtakım tespit ve değerlendirmeler var" ifadelerini kullandı.

Aksoy, "Olaylar sırasında güvenlik zafiyeti olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna da kentin 26 değişik noktasında olayların cereyan ettiğini ve olaylara müdahale etmek isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş edildiğini anımsattı.

"Olaylarda şehit verilmesi istendi ve beklendi. Şehit verdiğinizde, yanındaki arkadaşı şehit olan bir polis memurunun hedefi ne kadar gözeterek karşılık vereceğini sizler de takdir edersiniz. Ama tüm bu olaylarda güvenlik birimlerimiz çok sağduyulu davranmıştır" diyen Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

ÇOK FARKLI SONUÇLAR OLABİLİRDİ

"Olayların daha farklı noktalara taşınmaması adına gayret gösterilmiştir, çok provoke ve tahrik edilmiştir, ama bu anlamda arkadaşlarımız sağduyulu hareket etmiştir. Biz, çevik kuvvet polisimizi o olayların içinde sokağa bıraktığımızda bilemiyoruz sayısını, ama çok farklı bir sonuçla karşı karşıya kalabilirdik. Olaylara TOMA ve zırhlı araçlarla müdahale edilmiştir. Polisimiz olan gücüyle, sonrasında jandarmamız, sonradan da kolordudan destek almak suretiyle olayların önlenmesi konusunda sağduyulu, soğukkanlı bir gayret gösterilmiştir."

ÇOCUKLARIN KULLANILMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Valiliğin çocukların istismarına yönelik aldığı kararla ilgili Aksoy, çocukların geleceğinin karartılmaması ve en iyi şekilde hazırlaması gerektiğini dile getirdi.

Bu konuda herkese önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü bildiren Aksoy, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Olayların bir kısmına baktığımızda 12 yaşın altında çocuklar bile var. Bu kabul edilebilir değil. Çocukların yeri okullardır, ailelerinin yanıdır. Sokakta çocukların bu tür olaylarda kullanılması kabul edilebilir değil. Bizim o kararları vermemizde sadece bu boyutu yok. Çocukların okula devamı, çocukların okulu bitirmesi durumunda onları karşılayabilecek işlemler, uyuşturucu, diğer madde bağımlılığı konularındaki alınabilecek kararlar, atari salonları gibi birkaç tane buna benzer kararlarımız var.

Çocukların bu tür olaylarda kullanılmasının ne kadar yanlış olduğunu basın da seslendirmeli. Diyarbakır kamuoyu ve Türkiye de bunu seslendirmelidir. Sokaklar risklidir, tehlikelidir ve o çocukların bu yaşlarda bir takım olumsuz olaylarla karşılaşması onların bütün hayat boyu karşısına çıkacak, onları olumsuz etkileyecek durumların teşhiridir. Bu bakımdan çocukların bu tür olaylarda kullanılmaması görüşüne herkes sahip çıkmalı, katkı vermeli. Çocukların bu tür olaylarda kullanılmasının yanlış olduğunu açık bir şekilde ifade etmesinde yarar var."