BIST 9.103
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,70
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır savaş alanına döndü

Yasağa rağmen miting yapmak isteyen BDP’lilerle polis arasında çıkan olaylar yüzünden Diyarbakır, savaş alanına döndü.

Abone ol

Yollar kesen polisle mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na gitmek isteyen BDP'liler arasında olaylar çıktı.

KIŞANAK YERE DÜŞTÜ

Polisin gaz ve tazyikli su ile müdahale ettiği BDP'liler de taş ve molotof attı. Olaylar sırasında BDP'li vekiller de yaralandı. BDP Grup Başkanvekili Gültan Kışanak polisin sıktığı tazyikli su sonucu yere düştü, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise ayağına isabet eden bir metal parçası nedeniyle yaralanıp hastaneye kaldırıldı.

u.20120714192451.jpg

BDP’nin Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı’nda yapmak istediği mitinge, Diyarbakır Valiliği Cuma günü izin vermediğini açıkladı. Valilik, izin vermeme gerekçesi olarak, sorunların çözümü için oluşan ortamın provoke edilebileceğini göstermişti.

w.jpg

POLİS, BDP'LİLERİN İL BAŞKANLIĞINDAN OTOBÜSLE ÇIKMASINA İZİN VERMEDİ

Valiliğin kararına rağmen miting yapmak isteyen BDP’lilere Diyarbakır polisi izin vermedi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün de aralarında bulunduğu grup, il başkanlığı önünde parti otobüsüne binerek miting alanına gitmek istedi. BDP’nin önünde konuşlanan panzer, otobüsün çıkmasına izin vermedi.

e.20120714173935.jpg

YÜRÜYEREK MİTİNG ALANINA GİTMEK İSTEDİLER

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile polis arasında yapılan kısa görüşmeden sonra da parti otobüsüne izin verilmedi. Polis, çocukların parti otobüsünü gördüğünde sağa sola saldırdığını belirtti. BDP’li grup yürüyerek miting alanına gitmek istedi. Polis, parti binası önünde kurduğu güvenlik çemberinden sadece milletvekili ve belediye başkanlarının çıkmasına izin verdi. Milletvekilleri, Bayındırlık Caddesi’ne inerek yürüyüşe başladı. Polis, burada da vekillerin önünü keserek, kanunsuz yürüyüş yapıldığını belirterek, izin verilmeyeceğini söyledi. Bu sırada Çevik Kuvvet polisini geçmek isteyen BDP’li milletvekili ve belediye başkanları arasında karşılıklı itişmeler yaşandı. BDP Genel Başkanı Demirtaş, milletvekilleriyle birlikte polis barikatını aşmaya çalışırken, “Bize izin verin, kanunsuz emri yerine getirmeyin.” dedi.

r.jpg

"POLİSLERİN BİR SUÇU YOK"

Ertuğrul Kürkçü’nün polislere bağırması üzerine Demirtaş, Kürkçü’ye dönerek, “Bu çocukların bir suçu yok. Onlara bağırma.” dedi. Milletvekili Kürkçü, “Bizim işimiz yürümektir, bize yol verin, çekilin önümüzden.” şeklinde bağırması da barikatın geçilmesine yaramadı.

y.jpg

Yarım saat boyunca Çevik Kuvvet barikatını aşmaya çalışan milletvekilleri, bunu başaramayınca yolun kenarında gölgeliğe geçerek bir süre dinlendi. Milletvekilleri, daha sonra araçlarıyla miting alanına geçti.

u.20120714174028.jpg

LASTİK YAKIP YOL KAPATTILAR

Yüzleri kapalı göstericiler yollarda barikat kurup ateş yakıp polise ses bombalı saldırıda bulunurken, polis ekipleri de göstericileri tazyikli su ve biber gazı kullanarak dağıttı.

BDP önünden miting alanı olan İstasyon Meydanı’na yürümek isteyen kalabalığa polis izin vermeyince gruplar arasında gerginlik çıktı. Polisin izin vermemesine rağmen yollara çıkan eylemciler Koşuyolu Caddesi’de lastik yakarak yolu çift şeritten trafiğe kapattı. 

7.20120714171635.jpg

Bölgeye giden polis zırhlı araçlarına göstericilerin ses bombalarıyla saldırmasının ardından polis ekipleri de tazyikli su ve biber gazı kullanarak müdahalede bulundu.

2.20120714171658.jpg


Diyarbakır’ın birçok semtinde bir anda çıkan olaylar yüzünden cadde ve sokaklar adeta savaş alanına döndü. Polisin müdahalesi ile Koşuyolu Caddesi’ni trafiğe kapatan eylemciler ara sokaklara kaçarken, Ofis semtinde bulunan Ekinciler Caddesi’de göstericiler tarafından trafiğe kapatıldı. 

5.20120714171738.jpg

Sloganlar atarak yolu trafiğe kapatan kalabalığa polisin müdahale etmesiyle ortalık karıştı. Ara sokaklara kaçan göstericilerin yakalanması için çalışmalar devam ederken, birçok semtte ise polisle göstericiler arasındaki çatışmalar sürüyor.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Diyarbakır'da, BDP ve DTK tarafından düzenlenmek istenen ancak Valiliğin izin vermediği miting için kent merkezinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen takviye polis ekiplerinin de görev aldığı kentte, güvenlik güçleri, sabahın erken saatlerinden itibaren grupların toplanmaması için sürekli cadde ve bulvarlarda devriye geziyor. Diyarbakır'da bugün merkez Sur, Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde kepenklerin yüzde 80-90 oranında kapalı olduğu belirtildi.

1.20120714122755.jpg

Diyarbakır'da bugün düzenlenmek istenen ancak, Valiliğin izin vermediği miting için kent güne kapalı kepenklerle başladı. Diyarbakır'da görev yapan yaklaşık 5 bin polis ve çevre illerden gelen takviye polis ekipleri, kentin cadde ve bulvarlarında zırhlı araç eşliğinde miting alanı olarak belirlenen İstasyon meydanına grupların toplanıp gitmemesi için devreye geziyor.

1.20120714123025.jpg

Kent merkezindeki önlemler devam ederken, kenttin giriş çıkışlarıda polis ekiplere tarafından tutularak kent dışından miting için gelmek isteyenlere izin verilmediği görüldü. Polis telsizlerinden miting için verilen yasaklama kararı nedeniyle grupların toplanmaması, toplanan grup varsa dağılmaları konusunda ikaz edilmeleri ve dağılmamaları halinde ise orantılı güç kullanılarak dağıtılması istenildi. Diyarbakır'a miting için dün kent dışından gelenlerin ise, kimlik kontrolü yapıldıktan sonra dönmeleri için ikaz edilmesi gerektiği belirtilerek polisler bu konuda uyarıldı.

1.20120714123118.jpg

KEPENKLER KAPALI, POLİS, BDP İL BİNASINA GİDİP BİLGİ ALDI

HABERİ İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ

[PAGE]

Diyarbakır'da izin verilmeyen miting için kent merkezinde kepenklerinde kapalı olduğu görüldü. Polis kayıtlarına göre merkez Bağlar, Kayapınar ve Sur ilçelerinde kepenk kapalı oranının yüzde 80-90 olduğu Yenişehir ilçesinde ise, bu aranın daha az olduğu belirtildi.

Miting alanı olan İstasyon meydanında ise seyyar satıcıların miting olacakmış gibi dün geceden açtıkları tezgahların polis tarafından kaldırıldığı görüldü. Yine miting için getirilen sandalyelerin polis tarafından araçlara konularak kaldırıldığı da görüldü. 

1.20120714123256.jpg

Diyarbakır'da izin verilmeyen miting için olağanüstü güvenlik önlemleri alanırken, polis ekipleri BDP Diyarbakır il binasına giderek BDP'lilerin programı konusunda parti yetkilileri ile görüştü.

Parti yetkilileri, program için partinin Genel Başkanı ve Milletvekillerini beklediklerini, amaçlarının İstasyon meydanına yürüyüp basın açıklaması yaptıktan sonra dağılmak olmduğunu söyledi. Ancak, polis yetkilileri bugün Diyarbakır'da düzenlenecek olan etkinliklerin Valilik kararı ile yasaklandığını bu nedenle yürüyüşe izin vermeyecekleri konusunda BDP'lileri uyardığı öğrenildi. Polis helikopteri ise, sabahın erken saatlerinden itibaren kent üzerinden uçarak, cadde ve bulvarları kontrol edip toplanan grup varsa yerdeki polis ekiplerine bildirdi.

ŞANLIURFA'DA DENETİM

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, BDP'nin Diyarbakır'da yapmayı planladığı ve Valilik kararı ile yasaklanan mitinge gitmek isteyenlere yönelik denetim yaptı. Kentin giriş ve çıkış noktalarında denetim yapan polis, mitinge gitmek isteyenlerin yolculuğuna izin vermedi.

İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile polis, bugün Diyarbakır'da yapılmasına izin verilmeyen BDP mitingine gitmek isteyen kişilere yönelik Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda uygulama noktası oluşturdu.

ARAÇLAR TEK TEK DURDURULDU

Çok sayıda polisin uzun namlulu silahlarla ve zırhlı araçlarla önlem aldığı denetim noktasına gelen araçlar, tek tek durdurdu. Kimlikleri inceleyen ekipler, araçların içinde ve bagajında arama yaptı. Çevik Kuvvet ve özel harekat polislerinin de görev yaptığı denetim noktasında, üzerinden kimlik çıkmayan 2 kişi kimlik tespiti yapılmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

SİİRT'TE BDP'LİLERİN KENTTEN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMİYOR

HABERİNİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ

[PAGE]

Diyarbakır'da yasaklı miting için önlem alınırken, çevre il ve ilçelerden yasaklanan miting için BDP'lilerin gelmemesi için önlemler alınıyor.

Siirt'te dün akşam saatlerinden itibaren kentin çıktışında önlem alan polis, kentten çıkan araçları durdurarak, miting için Diyarbakır yönüne miting için gelenlere izin vermediği belirtildi. Diyarbakır'daki yasaklı miting için Mardin'in Nusaybin ve Derik ilçeleri, Şırnak'ın İdil, Cizre, Silopi ilçelerinde kepenklerin kapalı olduğu belirtildi.

Batman'da ise BDP il başkanlığının yasaklama kararını protesto ederek Diyarbakır'daki yasaklı mitinge glemeyeceği ve bunu bir basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşacağı belirtildi.

DEMİRTAŞ HALKI YASAKLI MİTİNGE ÇAĞIRDI

HABERİNİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ

[PAGE]

BDP ve DTK'nın yarın Diyarbakır'da yapmayı planladığı ancak valilik tarafından yasaklanmasının ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleriyle bugün kentte halkı mitinge davetti.

Yasaklamanın kanunlara aykırı olduğunu söyleyen Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün tartışılmasını istedi.