BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır: Halk Erdoğan'ın ziyaretini nasıl yorumluyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçildiğinden sonra ilk defa Diyarbakır'da. Erdoğan'ın ziyareti hakkında Diyarbakır halkı ne düşünüyor? Hatice Kamer, miting meydanında toplananlara ve sokaktaki vatandaşa sordu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçilmesinden bu yana ilk defa Diyarbakır'da.

Ofis'teki İstasyon meydanında binlerce insan toplanmış. Önceki mitinglere göre katılım cok yuksek değil. Meydanda toplanan insanlar cumhurbaşkanını bekliyor.

Bekleyenlerden biri de, soyadını vermek istemeyen Fatma. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Fatma, mitinge arkadaşlarıyla gelmiş. "Cumhurbaşkanının gelişi çok önemli. Çözüm süreci icin cok önemli adımlar attı. Bence HDP ve AK Parti'nin ortak bir çabası var ve diğer partiler de destek olmalı. Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak ilk defa geliyor Diyarbakır'a" diyor.

Mitingde bekleyenlerden Azize Tetik'e mikrofon uzatıyorum. "30 yıl önce kocam öldü. Karayollarında işçiydi. Ama zamanaşımından tazminatı alamadık. Bugün buraya bunun için geldim" diyor. Tetik, Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde yaşlıların kıymetinin arttığını söylüyor.

Fatma Özsoy ise, oğlunun sağlık raporunu gösteriyor, "Cumhurbaşkanından oğlumun tedavi edilmesi için yardım istemeye geldim" diyor.

Kalabalığın arasında soyadını vermek istemeyen bir genç kadınla konuşuyorum. Adı Merve. Cumhurbaşkanını çok sevdiğini söylüyor, "Elbette eksikliler de olur ama bence çok önemli adımlar attı" diyor.

Peki Merve belediye başkanlarının karşılamamasını nasıl yorumluyor? Bu davranışı tasvip etmediğini belirten genç kadın, "Bence karşılamaya gitmeliydiler, şehrimize gelmiş. Fakat belediyeler cumhurbaşkanının tarafsız davranmadigini söylüyor. Onlar da kendilerine göre haklı olabilir. Cumhurbaşkanı herkesin, bir partinin degil sadece. Meydanda bile sadece Ak Parti'nin bayrakları var. Oysa bugün bütün partilerin bayrağı olmalıydı" değerlendirmesinde bulunuyor.

Mitinge gitmeyen vatandaşlara Erdoğan'ın ziyaretiyle ilgili fikirlerini soruyorum.

Mahmut Vefa, kahvede arkadaşlarıyla oturuyor. Ona göre cumhurbaşkanı boşa geliyor: "Öyle görünüyor ki halife ve padişah olacak. Niyeti öyle. Batman'da 'Zerdüşt' demiş bize. Öyle olsak ne yazar?"

Adını vermek istemeyen bir esnaf ise, "Umarım cumhurbaşkanının gelişi hayırlara vesile olur. Bölgede yoksulluk had safhada. Savaş ve çatışma bölgenin ve Türkiye'nin çıkarına olmayacak. Umarım durum kötüye gitmez" temennisinde bulunuyor.

Memur olduğunu söyleyen bir genç kadına rastlıyorum. Başörtülü ve ismini açıklamak istemiyor. "Biz dinimizi de kimliğinizi de çok iyi biliyoruz. Din dersine ihtiyacımız yok. Bölgeye gelişi bize olumlu anlamda birşey katmiyor" yorumunu yapıyor.

Kuaförluk yapan Ömer Şehir'in sorularıma yanıtı ise "Temennimiz tarafsız olup bütün partilere tarafsız yaklaşması. Belediye başkalarının neden karşılamaya gitmedigi ortada. Ben bu tavrı dogru buluyorum çünkü Erdoğan Ak Parti başkanı gibi konuşmaya devam ediyor. Çözüm süreci icin incitici bir dil kullanmaya başladı. Kürt sorunu yok diyor, korkarım ki bu dil Kürt yok demeye kadar gider" oluyor.