BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,88
HABER /  GÜNCEL

Teröriste ağlamayan insan değildir

'Bir çocuk dağa çıkmışsa hepimizin bunda payı var' diyen Emniyet Müdürü Güven bu açıklamaları ile çok konuşulacağa benziyor

Abone ol

Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven basın mensupları ile tanışma toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte 'Dağda ölen teröriste ağlayamıyorsanız insan değilsiziniz' sözleri ile dikkat çeken emniyet müdürünün konferansta yaptığı açıklamalar...

screen-shot-2012-10-07-at-3.17.33-pm.pngDiyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, bir üniversitede verdiği konferansta salondakilerin dikkatini çekmek için büyük ünlemlerle bakacakları bir cümle kurduğunu belirterek şunları dedi;

“Dağda ölen teröriste ağlayamıyorsanız insan değilsiniz demiştim. İnsan katleden, canavarlaşmış bir teröristi de entegre edemiyorsanız devlet değilsiniz. Ben bu iki duygu arasında gidip geliyorum.

Benim yitik evladım dağa çıkmış, keşke ulaşabilseydim, keşke ona normal bir hayat sunabilseydim. Keşke onun terörist olmasına mani olabilseydim diye ağladım. Her teröriste de içim acır. Bir çocuk dağa çıkmışsa hepimizin bunda payı var”.

ŞİMDİ TOPARLANMAYA VE NORMALLEŞMEYE ÇALIŞIYORUZ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Recep Güven basın mensupları ile tanışma toplantısı düzenledi. Diyarbakır Polisevi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Emniyet Müdürü Recep Güven, Diyarbakır'a 16 yıldan sonra gelip göreve başlamamın ağır sorumluluğunu ve mutluluğunu yaşadığını söyledi. Bu iki duygunun aslında öyle kolay kaldırılamayacağını kaydeden Güven, Diyarbakır'da 1991-1996 yılları arasında görev yaptığını söyledi. O yılların en zor yıllar olarak bilindiğini dile getiren Güven, “Keşke yaşanmasıydı, hiç olmasaydı dediğimiz bir süreçte Diyarbakır'da hizmet vermeye çalışmıştım. Bir zamanlar yapmaya çalıştığım projelerim vardı. 16 yıl sonra buraya tekrar geldiğimde meslektaşlarımın bütün hayallerimi gerçekleştirmek temelli emek verdiklerini, işlerine yüreklerini koyduklarını gördüm. Umutlandım. Diyarbakır halkını çok seviyorum. Boşaltılan her köyün, aslında geleceğimize tehdit olduğu bir gerçeği var. Faili meçhule giden insanların her hangi bir sisteme tabi olamayacağını da biliyorum. Belki bir mecburiyet, belki acil bir kararla yapıldı. Geçmişi eleştirmek gibi bir olumsuzluğa girmek istemem. Ama bugün yaşadığımız sorunun temelinde bunlar var. Kimimiz susarak, kimimiz vurgulayarak, kimimiz kaçarak, kimimiz de vurarak bu sorunu elbirliğiyle büyüttük. Kendi insanlarımızla aramızda kocaman sorunlar çıkardık. Şimdi ise toparlanmaya ve normalleşmeye çalışıyoruz. Yükümüzün çok büyük olduğunu biliyorum. Sadece polisle çözülecek bir sorun olmadığını da biliyorum. Güvenlikçi yaklaşımlarıyla bu işin çözülmeyeceğini en iyi bilenlerden biriyim” diye konuştu.

TERÖRİSTİ ENTEGRE EDEMİYORSANIZ DEVLET DEĞİLSİNİZ

Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, konuşmasında bir konferans için davet edildiği Bahçeşehir Üniversitesi’nde yaşadıklarını da anlattı. Güven, “Konferans esnasında, salondakilerin büyük ünlemlerle bakacakları bir cümle kurdum. 'Dağda ölen teröriste ağlayamıyorsanız insan değilsiziniz' demiştim. İnsan katleden, canavarlaşmış bir teröristi de entengre edemiyorsanız devlet değilsiniz. Ben bu iki duygu arasında gidip geliyorum. Benim yitik evladım dağa çıkmış, keşke ulaşabilseydim, keşke ona normal bir hayat sunabilseydim.

KEŞKE TERÖRİST OLMASINA MANİ OLABİLSEYDİM

Keşke onunu terörist olmasına mani olabilseydim diye ağladım. Her teröriste de içim acır. Bu coğrafya çok güzel bir coğrafyadır. İnsanıyla, tarihi dokusuyla o kadar güzellikler yetiştirmiş ki. Fakat şimdi canavarlar üretiyoruz. Nedeni ise, eğitimsizlikten, kontrolsüzlükten, insana ulaşamadığımızdan, insan odaklı hizmet veremediğimizdendir. Biri dağa çıkmışsa bundan hepimizin payı var. 

TERÖRİSTE NİÇİN SAVAŞIYORSUN DİYE SORUYORUM VERDİĞİ CEVAP...

Benim karakoldaki memurumun kötü davranmasıyla, yapılan aşırı güçten ötürü nedenler var. Konuşacağız, hep beraber hareket edeceğiz. Çünkü kaybettiğimiz insandır. Patır patır insan ölüyor bu yanlış yolda. Her birinin hayalleri var. İnsanları öldürüyoruz. Diğerlerinin yüreklerine kin yerleştiriyoruz. Çocuğu sorguluyorum, gözlerimin içine nefretle bakıyor. Neden böyle baktığını soruyorum, ‘Siz bize işkence yapıyorsunuz’ diyor. Efsanelerle bir dünya yaratmış kafasında. Acı çektik ama yeni acılarla bunu sürdüremeyiz. Yeni acılar, yeni kinler oluşturur. Burada hep beraber güzel bir dünya kuralım. Teslim olan teröriste ne için savaştığını soruyorsun, sadece kızgın olduğunu söylüyor. Sorunu tam olarak ortaya koymazsak çözüm üretemeyiz. Uzun zamandan buyana sosyal devlet olmayı başardık. Her kese ulaşan bir devletimiz var. Devlet insanlara hizmet için vardır. Önce vatan değil, önce insan. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” dedi.

KÜRTÇE KURSUNA GİDECEĞİM

Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven bir gazetecinin ‘Kamusal alanda Kürtçe hizmet getirilme konusunda yeni düzenlemeler var, bu konuda siz ne tür hazırlıklar yaptınız?’ sorusuna, “Ben arkadaşlara örnek olması açısından ilk adımı atıyorum ve Kürtçe kursa gideceğim” dedi.