BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.434,45
HABER /  RAMAZAN

Diyanet'ten 'fazla oruç' açıklaması

Suudi Arabistan 'hilal görünmedi' deyip Ramazan'a Türkiye'den bir gün sonra başladı. Bir ilahiyatçı ise fazla oruç tutuyoruz dedi. Diyanet izah etti.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER.COM-ANKARA- Sadece Suudi Arabistan değil, Ürdün, Lübnan ve Filistin'de Ramazan'a Türkiye'den bir gün sonra 10 Temmuz'da başladı.

Bunun dışında bir açıklama yaparak 1 saat 19 dakika fazladan oruç tutulduğunu söyleyen ünlü ilahiyatçı Abdülaziz Bayındır'ın hesabı doğru mu?

Türkiye niye bir gün erken oruca başladı? Hangisi doğru? Fazladan oruç mu tutuyoruz, imsak ve iftar saatlerinin hesaplanmasında bir yanlışlık var mı? Diyanet İşleri Başkanlığı bu soruların yanıtını İnternethaber'e verdi:  

MEZHEPLER ARASI İÇTİHAT FARKINDAN KAYNAKLANIYOR

Soru: Bilindiği gibi Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün ve Filistin bizden 1 gün sonra Ramzan ayına başladı, bunun nedeni nedir, biz erken mi başlamış olduk? 

"Bilindiği gibi Ramazan ayı, bu aya ait hilalin görülmesiyle başlar. Ramazan hilalinin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesiyle, sadece göründüğü bölge için mi yoksa görülmediği bölgeler de dahil bütün ülkeler için mi dikkate alınacağı İslam bilginleri arasında ihtilaf konusudur.

Diyanet İşleri Başkanlığı Ramazan hilalinin dünyanın herhangi bir yerinde görülmüş olmasıyla bütün ülkelerde görülmüş olacağı içtihadını kabul etmekte ve Ramazan ayını başlatmaktadır.

2013 yılı 1434 Ramazan hilali 08 Temmuz 2013 Pazartesi günü Güney Amerika Kıtasının doğusunda Greenwich saatiyle 21.26'dan itibaren görülmeye başlanmıştır. Ramazan’ın başlaması için hilalin bulunulan bölgede de görülmesini şart koşan içtihadı benimseyenler ise, tabii olarak Ramazanı daha sonra başlatmaktadırlar. Uygulamadaki bu farklılık görüldüğü gibi mezhepler arasındaki içtihat farklılığından kaynaklanmaktadır."

FAZLA ORUÇ TUTMUYORUZ

Soru: Ünlü ilahiyat Profesörü Abdulaziz Bayındır. 'Orucu gecenin ortasına çektiler' diyerek, fazla oruç tutturulduğu iddiasında bulunuyor, imsak ve iftar saatleri nasıl ayarlanıyor, bir yanlış yapılma ihtimali var mı?

"Günlük oruç süresinin normalden fazla olarak belirlendiği iddiası, bazı ilim adamları tarafından yıllardan beri dile getirilmektedir. Oruç, fecr-i sadıkın doğuşundan (imsakten) güneşin batışına kadar devam eden süre içinde tutulur.

Diyanet takvimindeki ibadet vakitleri bilimsel astronomi verileri esas alınarak tespit edilmektedir. Ankara Üniversitesi Uzay Bilimleri Fakültesi ile işbirliği içinde Başkanlığımızın yaklaşık 2 yıllık süre içerisinde alet ve çıplak göz yöntemleriyle gerçekleştirdiği gözlemlerde; aletle yapılan tespitlerin Başkanlığımız takvimlerinde belirtilen imsak ve güneşin batışı vakitleriyle büyük oranda örtüştüğü görülmüştür. Bu itibarla oruçların olması gereken süreden daha fazla tutturulduğu iddiası isabe
tli değildir.



TÜRKİYE'DE 1 SAAT 19 DAKİKA FAZLA ORUÇ MU TUTULUYOR?

Türk halkına fazladan oruç mu tutturuluyor? Profesör Abdulaziz Bayındır yine tartışmanın fitilini ateşledi. Bayındır'a göre hatalı takvim nedeniyle oruca erken başlanıyor. Diyanet'in hesabı nedeniyle Türkiye 1 saat 19 dakika fazladan oruç tutuyor.

türkiye-fazla-mi-oruç-tutuyor.jpg

İmsakiye ve yatsı saati yanlış

Profesör Doktor Abdulaziz Bayındır bu kez yatsı namazı saatlerinin yanlış olduğunu açıkladı. İşte Bayındır'ın iddiası;
i̇msakiye-ve-yatsi-namazi-saati-yanliş.jpg


Bu kentte iftar 23:50'de oluyor

İsveç'te bir kent. İftar 23:50'da sahur ise 02:37... Arada sadece 3 saatlik bir boşluk var. İşin ilginç yanı da bu saatlerde hava orada aydınlık. Nasıl mı?

21-saat-oruç-tutan-şehir.jpg