BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.435,44
HABER /  GÜNCEL

Diyanet'ten çiftlerin en merak ettiği soruya cevap

Diyanet, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında düğün yapmakta ve nikah kıydırmakta, dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmadığını belirtti.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında evlilik planı yapan ancak, 'iki bayram arası evlenmek caiz mi?' diye kara kara düşünen gençlere müjde niteliğinde bir karara imza attı.

DİNİ AÇIDAN SAKINCA VAR MI?

Bir vatandaşın, "İki bayram arasında evlenmek caiz midir?" sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu Dinî Bilgilendirme Platformu, 'iki bayram arası evlenilmez' anlayışının dini boyutunun olmadığına hükmetti. Kararda, şunları kaydetti: "Ülkemizin bazı yörelerinde, Ramazan ile Kurban Bayramı arası kastedilerek 'İki bayram arasında düğün yapılmaz ve nikah kıyılmaz.' denilmektedir. Bu sözün dini yönden hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Aişe (r.a.) de Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikah, 73). Şartlar ve imkanlar müsait olduğu zaman senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikah kıyılabilir. Yani nikah için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu nedenle iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikah kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır."

ŞEVVAL ORUCUNUN HÜKMÜ

Din İşleri Yüksek Kurulu Dinî Bilgilendirme Platformu, "Şevval orucunun hükmü nedir? Ramazan'da tutulamayan oruçlar şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?" sorularını da cevaplandırdı. Kurul açıklamasında, "Ramazan'dan sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), 'Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur' buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Abidin, Reddu'l-muhtar, Riyad, 2003; III, 421). Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan'da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur." denildi.