BIST 9.678
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.504,85
HABER /  POLİTİKA

Diyanete Alevi bölümü kurulacak

30 yıldır bekleyen Diyanet Teşkilatı Yasası yeniden gündemde. Yeni yasa ile bakın neler olacak?

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Diyanet İşleri Başkanlığının 30 yıldır bekleyen teşkilat yasasının yeniden çıkarılması için harekete geçildi. Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik CHP ve MHP Grup Başkanvekilliklerini ziyaret ederek hazırlanan Kanun Tasarısı taslağını sundu. Diyanet İşleri Başkanlığının yapısını sil baştan yenileyecek tasarıya göre; Başkanlık müsteşarlık statüsüne getirilecek. Diyanet TV kurulacak. Kur’an Kursu öğreticilerine öğretmenler gibi hazırlık ödeneği verilecek. Aleviliğin Diyanet'te temsilini sağlayacak alt yapı kurulacak.

Ciddi tartışmalara neden olması beklenen yasa tasarısındaki önemli düzenlemeler şunlar olacak:

BAŞKAN GÖREVİNE SINIRLAMA
Diyanet İşleri Başkanı 5 yıl süreyle atanacak. En fazla iki dönem görev yapacak. Başkanın emeklilik yaşı 67 olacak. Başkan Yardımcılığı başkanvekilliğine dönüşecek. İki başkan vekili belirlenecek. Başkan vekilleri başkanla gelip gidecek.

ALEVİLİK İÇİN ALT YAPI
Yeni yasa ile "İslam dinine mensup farklı dini yorum çevreleri, dini sosyal teşeküller ve geleneksel dini-kültürel oluşumlarla ilgili düzenleme" de gelecek. Bu kapsamda Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bir birim kurulacak. Bu düzenleme ile Alevilik için de Diyanet'te bir temsil mekanizmasının oluşmasına alt yapı sağlanmış olacak.

BAŞ İMAM GELİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı başöğretmen-uzman öğretmen gibi öğretmenlikte kariyer basamağı getirmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı da benzer bir düzenleme yapıyor. Tasarıya göre vaiz ve kur’an kursu öğreticileri uzman vaiz, baş vaiz veya uzman imam hatip gibi kıdem ve eğitim durumlarına göre sınıflandırılacak.

KUR’AN KURSU ÖĞRETİCİLERİNE HAZIRLIK ÖDENEĞİ
Diyanet İşleri Başkanlığında çalışanlarla ilgili en önemli düzenleme Kur’an Kursu öğreticisine öğretmenlerde olduğu gibi öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmesi olacak. Öğretmenler her yıl öğrenime hazırlık ödeneği altında bir ücret alıyordu. Bu ücret geçtiğimiz yıl 400 lira kadardı. Bundan sonra benzeri bir ödeme de tasarı yasalaşırsa Kur’an Kursu öğreticilerine de verilecek. Diyanet İşleri Başkanlığında kadrolu olarak yaklaşık 4 bin 500 Kur’an Kursu öğreticisi var. Bu düzenleme sonuçlanırsa onlar da öğretmen gibi hazırlık ödeneği alacak.

DİYANET TV GELİYOR
Başkanlığın görev alanına giren konularda radyo ve TV yayını yapılmasına imkan tanınacak. Bu amaçla RTÜK Kanunu’nda düzenleme yapılacak. TRT ile anlaşılarak ücretsiz ulusal frekans tahsisi sağlanacak.

BAŞKANLIK’TAN MÜSTEŞARLIĞA
Diyanet İşleri Başkanlığının yapısı ve statüsü müsteşarlık düzeyine çıkarılacak. 6 genel müdürlük olarak yapılandırılacak. Bu MİT ve Denizcilik Müsteşarlığı gibi bir yapılanma anlamına geliyor. Başkanlığa 15 adet de müşavir alımının yolu açılacak.

YÖNETİCİLERE DİNİ EĞİTİM ŞARTI
Diyanet İşleri Başkanlığı yönetiminde yer alacaklara dini eğitim zorunluluğu vardı. Yeni düzenleme ile Strateji Geliştirme Başkanlığı, Destek Hizmetleri Daire Başkanları için bu zorunluluk kaldırılacak. 4 yıllık bir yükseköğretim yeterli olacak.

SİYASETE GİREN AYNI YERE DÖNEMEYECEK
Kamuda çalışanlar siyaset yapmak için seçimlere katılıp kazanamadığında görevlerine geri dönüyordu. Ancak yeni düzenleme ile eski görevlerine dönemeyecekler. Kazanılmış haklarına uygun başka bir kadroya atanacak.

DİYANET İŞLERİ UZMANLIĞI
Her kurum gibi Diyanet’te alanında uzman personelle çalışmak istiyor. Bu kapsamda yeni yasa ile Diyanet’e Diyanet İşleri Uzman ve Uzman Yardımcısı istihdamı için olanak sunuluyor. Alınacak uzmanların yüzde 90’ının dini yüksek eğitim alması şartı bulunacak.

HATALI KUR’AN TOPLANACAK
Mevcut yasada hatalı basılan Kur’an’ı Kerimlerin toplatılmasıyla ilgili bir düzenleme bulunmuyor. Tasarı ile sulh hukuk mahkemeleri ile hatalı Kur’an-ı Kerimlerin toplanması sağlanacak.

YÜKSEK KURULA ‘DİNİ’ SINIRLAMA
Din İşleri Yüksek Kurulunun 16 üyeli yapısı korunacak. Ancak ‘Başkanlığın en yüksek karar ve danışma organı’ olan kurul üyeleri yasadan sonra Başkanlığın ‘dini’ konularda en yüksek karar ve danışma organı olacak. Üyelerin görev süresi de 7 yıldan 5 yıla indirilecek.