BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  DÜNYA

Diyanet hacı adaylarının paralarını geri ödüyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, yüzde 20 kontenjan indirimi kapsamında kesin kayıt hakları 2014 yılına devredilecek 14 bin 800 hacı adayına, yatı...

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı, yüzde 20 kontenjan indirimi kapsamında kesin kayıt hakları 2014 yılına devredilecek 14 bin 800 hacı adayına, yatırdıkları hac ücretlerinin 16 Ağustos 2013 tarihine kadar iade edileceğini açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye tanınan resmi hac kontenjanından 14 bin 800 kişilik bir eksiltme yapacağı hatırlatıldı. Hacı adaylarıyla ilgili her türlü işlemin tamamlandığı, planlamaların yapıldığı, Mekke ve Medine’de hacı adaylarının iskan edileceği binaların kiralandığı ve bedellerinin ödendiği bir aşamada, böyle bir uygulamaya gidilmesi halinde hem Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hem de ilgili acentelerin maddi kayıplarının yanında, hacı adaylarının yaşayacakları hayal kırıklığı ve güven bunalımına işaret edilen açıklamada, "2013 yılında Türkiye’nin hac kontenjanından yüzde 20 kısıtlama yapılmasının sakıncaları yazılı ve şifahi olarak Suudi Arabistan’a anlatılmıştır. Bu amaçla anılan ülkeye bir heyet de gönderilmiştir. Bütün bu girişimlere rağmen, Suudi Arabistan Makamları kesin olarak 2013 yılı hac kontenjanından yüzde 20 azaltmaya gidileceğini ifade etmişlerdir" ifadelerine yer verildi.

24 TEMMUZ’DA KURA ÇEKİLECEK
Açıklamada, girişimlerden sonuç alınamaması üzerine konuyla ilgili yeni bir karar almak üzere "Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu"nun 04 Temmuz 2013 tarihinde toplandığı hatırlatıldı. Kurulun yüzde 20 kontenjan azaltılması kapsamında kesin kayıt hakları 2014 yılına devredilecek hacı adayları için 24 Temmuz’da yeniden kura çekilmesine karar verdiği açıklandı.
Kendi ellerinde olmayan bir sebeple kurada hacca gidişi 2014 yılına kalacak hacı adaylarının üzülmemesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Çünkü Kur’anı Kerim’de ’haccın, gücü yetenlere farz olduğu’ ifade buyrulmuştur. Çekilecek kurada hac yolculuğu önümüzdeki yıla kalacak olan Müminler, bu yıl hacca gitmeye gücü yetenler kapsamına girmemiş olacaklarından dinen sorumlu olmayacaklardır. Önemli olan kişinin, hac özlemini gönlünde diri tutmasıdır."

GÖNÜLLÜLERE KESİN KAYIT TEMİNATI
Açıklamaya göre, kontenjan azaltılmasına yönelik, 2013 yılında hacca gitmek üzere kayıtlı olanlardan, gönüllü olarak bu haklarını 2014 yılına devretmek isteyenlerin işlemleri 15-19 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılacak ve 2013 yılı hac konaklama türlerindeki fiyatlar geçerli olmak üzere 2014 yılında kuraya katılmadan bu kişilere kesin kayıt hakkı verilecek. Bu husus halen kayıtlı hacı adaylarına il ve ilçe müftülükleri ile acentelerce duyurulacak ve belirlenen tarihlerde adayların talepleri alınacak. Diyanet organizasyonuyla hacca gitmek üzere halen kesin kayıtlı olan vatandaşlar, dilekçelerini kayıtlı bulundukları il müftülüklerine, acente organizasyonuyla hacca gitmek üzere halen kesin kayıtlı olan vatandaşlar ise dilekçelerini kayıtlı bulundukları acentelere veya il müftülüklerine verecek. Vatandaşların bu dilekçeleri acentelerce il müftülüklerine ulaştırılacak.

KONTENJAN İNDİRİM KURASI DİYANET VE ACENTE OLARAK AYRI AYRI ÇEKİLECEK
Daha önce kesin kayıt hakkı elde ettiği halde kayıtlarını yaptırmamış olanlar veya hacca gitmekten vazgeçerek bu tarihten önce kayıtlarını sildirmiş olanlar bu kapsama girmiyor. 2013 yılı hac kontenjanından yüzde 20 azaltma yapılarak hesaplanan 14 bin 800 kişiden, gönüllü olarak haklarını 2014 yılına devretmek isteyenler düşüldükten sonra kalan sayı üzerinden kura çekimi yapılacak.
Kontenjan indirim kurası Diyanet ve acente olarak ayrı ayrı çekilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı ve her bir acentenin illerdeki kayıtlarından, her bir hac konaklama türü itibariyle yüzde 20 oranında azaltma yapılacak. Çekilecek kurada hakları 2014 yılına devredilmesi gerekenlerden, grup halinde kuraya girenlerin grup başı ile birlikte tamamının hakları 2014 yılına aktarılacak.

ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARI KURA KAPSAMINA DAHİL EDİLMEYECEK
Şehit ve gazi yakınları ile 2012 yılından kalan ve kurul kararı ile haklarını 2013 yılında kullanarak kesin kayıt yaptıranlar söz konusu kura kapsamına dahil edilmeyecek. Kura sonucu hakları 2014 yılına devredilenler, 2013 yılında kayıtlı oldukları hac konaklama türlerine göre 2014 yılında kesin kayıt yaptıracak.

KESİN KAYIT HAKLARI 2014 YILINA DEVREDİLECEKLERİN YATIRDIKLARI HAC ÜCRETİ İADE EDİLECEK
2014 yılında hac konaklama türlerinde fiyat artışı olması halinde 2013 yılı fiyatları, 2014 yılında hac konaklama türleri fiyatlarında azalma olması halinde ise 2014 yılı fiyatları uygulanacak. 2013 yılında kayıtlı bulunduğu hac konaklama türünden bir üst hac konaklama türüne geçmek isteyenlere, geçmek istedikleri hac konaklama türünün 2014 yılı fiyatları uygulanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı ve acente organizasyonundan yüzde 20 kontenjan indirimi kapsamında kesin kayıt hakları 2014 yılına devredileceklerin yatırdıkları hac ücretleri 16 Ağustos 2013 tarihine kadar ilgililere iade edilecek.