BIST 9.759
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.418,78
HABER /  EKONOMİ

Diyanet çalışanlarının sorunları çözülecek mi?

Diyanet çalışanlarının yaşamakta olduğu sorunlar Kontv'de canlı olarak yayınlanan 'Düzlem' programında masaya yatırıldı.

Abone ol

Programın yapımcı ve sunucusu İlahiyatçı ve Yazar Sami Bayrakcı'nın sorularını cevaplandıran Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, sorunların Diyanet-Sen tarafından tespit edildiğini ve buna yönelikte hazırlanan çözüm önerilerini maddeler halinde açıkladı.

Vekil İmam Hatip ve Müezzin Kayyımlar ile Günü Yetemeyen Fahri Kur'an Kursu Öğreticilerinin de kadroya geçmeleri konusunda gerekli çalışmaların yapılmakta olduğunu söyleyen Başkan Ali Koç, gündeme ilişkin diğer konularla ilgili de değerlendirmelerde de bulundu. Diyanet-Sen Genel Merkezi tarafından Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Strateji Uzmanı Prof. Dr. Yasin Aktay'ın yapmış olduğu “Diyanet İşleri Başkanlığı Çalışanlarının Sorunları ve Beklentileri” Araştırmasının sonuçlarını açıklayan Ali Koç, anket bilgilerini özetleyerek şu bilgilere yer verdi.

Diyanet Çalışanları Hak Ettikleri Değeri Görmek İstiyor
• Diyanet Çalışanlarının Büyük Çoğunluğu İmam, Hatip ve Müezzin Kayyım
• Diyanet Çalışanlarının çoğu 2000 TL ve altında ücret almaktadır
• Diyanet Çalışanları Yaptıkları İşin kendi yetenek ve becerilerine uygun olduğunu düşünüyor
• Geçimlerini temin için çalışıyorlar
• Diyanet Çalışanları Sendikal Örgütlenmenin Gereğini Kavramıştır
• Çalışanlarımız Sendikal Hizmetlerden Yararlanıyor
• Diyanet çalışanlarının büyük çoğunluğu tek gelire sahip
• Kurumumuzun Sosyal ve Kültürel imkânları Eksik
• Kadın çalışanlar, hak ettikleri değeri görmediğini düşünüyor
• Erkek çalışanların en büyük sorunu da değer görememe
• İzin kullanılamıyor, aile ilişkileri zayıflıyor
• Diyanet çalışanları kurumlarından memnun
• Başarılar Ödüllendirilmiyor
• Diyanet çalışanları yaptıkları işten memnun

Diyanet-Sen OLARAK ÖNERİLERİMİZ

Konya Şube Başkanı Ali Koç Kontv'de canlı yayınlanan “Düzlem” programında Diyanet Çalışanlarının Sorunları ile ilgili çözüm önerileri konusunda da şu açıklamalarda bulundu.

Diyanet çalışanlarının hizmet içi eğitim ihtiyaçları belirlenerek, kimin hangi hizmet içi eğitime ihtiyacı varsa o eğitim yeterli düzeyde verilmelidir. Bu eğitimler tüm diyanet çalışanlarını kapsamalıdır.
Diyanet çalışanlarının iş yerlerindeki sosyal ve kültürel imkânlar artırılmalıdır. Bu çalışanların motivasyon ve performansını artırıcı unsurdur. Diyanetteki kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları; “çalışana hak ettiği değerin verilmemesi”, “görevlendirme ile ilgili adaletsizlikler”, “evli olmalarından dolayı bazı özel izin hallerinde yöneticilerin olumsuz tavır ve davranışları” gibi sorunlar giderilmelidir.

Aynı şekilde erkeklerin çalışma hayatında karşılaştıkları; “çalışana hak ettiği değerin verilmemesi”, “görevlendirme ile ilgili adaletsizlikler”, “yöneticilerin olumsuz tavır ve davranışları” sorunlar, özellikle merkez ve il müftülüklerinde giderilmelidir.

Cami çalışanlarının hafta sonları, dini ve milli bayramlar da izin kullanması sağlanmalıdır. Bu mümkün değilse fazla çalışma ücretleri ödenmelidir.
Kurum içindeki ücret dengesizliği giderilmeli, idari konular gözden geçirilmeli, çalışma şartları biraz daha iyileştirilmelidir. Atama ve nakillerde bir haksızlık var ise giderilmeli, çalışanların değerlendirilmesinde performans, liyakat ve işteki becerileri dikkate alınmalı, varsa çalışanların bireysel sorunları dikkate alınmalı ve kendilerini geliştirmeleri için imkân sağlanmalıdır.
Çalışanların objektif kriterlere göre başarısı ölçülmeli, maddi veya manevi olarak ödüllendirilmelidir.

Başkan Ali Koç, Diyanet-Sen Genel Merkezimiz tarafından yaptırılan bu anket çalışmamızın Diyanet Çalışanlarının beklentilerinin karşılanmasına ve sorunlarının çözümüne büyük katkılar sağlayacaktır dedi.
Vekil İmam ve Müezzinler ile Günü Yetmeyen Fahri KKÖ'ler Kadroya Geçirilmeli

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde ülkemizin her köşesinde Vekil İmam, Vekil Müezzin ve Fahri Kur'an Kursu Öğreticisi olarak çalışmakta olan Kur'an ve Din Gönüllülerinin de büyük bir fedakârlıklar içerisinde hizmet yaptıklarına vurgu yapan Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, yaptıkları tespit çalışmalarında 2 bin adet Vekil İmam ve Müezzin ile bin adet Fahri Kur'an Kursu Öğreticilerinin olduğunu söyledi. Yapmış oldukları bu fedakârlıklarını kadro ile mükâfatlandırılması gerektiğini Kontv'deki canlı yayın programında açıklayan Başkan Ali Koç yapılan tüm görüşmelerde bu talebin değerlendirilmesini istediklerini söyledi.