BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,97
ALTIN 2.432,21
HABER /  SAĞLIK

Diyabetin gücü Fast-food'tan geliyor

Fast-food yerine sebze yemekleri tüketerek ve sabahları yarım saat yürüyerek Diyabetten korunabilirsiniz.

Abone ol

Prof. Dr. Temel Yılmaz;fast food beslenme kültürü ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle gittikçe artan diyabetin, salgın bir hastalık gibi ele alınarak dünya çapında acil önlem alınması gerektiği belirtti. Yıllmaz, Özellikle masa başı çalışanlarda daha sık görülen diyabetten korunmak için şu önerilerde bulundu: "Sabahları yarım saat yürüyerek, günlük şeker tüketiminizi yüzde 50 azaltarak ve daha fazla sebze tüketerek; 20 yıl sonraki sağlığınıza yatırım yapabilirsiniz. Diyabet ve obezite ile mücadele aslında kalp, böbrek hastalıkları ve felç riski ile mücadele anlamına gelir."

Son yıllarda ülkemizde, özellikle kentsel bölgelerde çocuk ve gençler arasında ayaküstü beslenmenin (fast-food) sıklıkla tercih edilen bir beslenme şekli olduğu görülüyor. Bunun sonucu olarakta Türkiye'de 20 yaş üzeri nüfusun yüzde 13.6'sının diyabet hastası ve bu sayı her geçen gün artıyor.

Fast-food, enerjisi yüksek, doymuş yağ asitleri ve tuz içeriği zengin, ancak posa içeriği, A ve C vitaminleri ve kalsiyum yönünden yetersizdir. Bu tarz beslenme yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olmakla beraber, obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıkların oluşma riskini artırıyor.