BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,16
ALTIN 2.323,52
HABER /  SAĞLIK

Diyabet ilaçlarında büyük tehlike

Binlerce insanın kullandığı diyabet ilaçlarının pankreas kanseri ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtildi.

Abone ol

İngiltere'de diyabet ilaçlarıyla ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. Binlerce İngilizin kullandığı diyabet ilaçlarının pankreas kanseri ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği belirtildi.

Uzmanlar yaygın olarak kullanılan bir grup iğnenin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğuna dair açık kanıtların olduğu ileri sürüldü.

Tip-2 diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan bu ilaçların milyonalrca hastayı etkilediği kaydedildi. İnsan yapımı glükojen benzeri peptid 1 (GLP-1) hormonunun versiyonunun içeren ilaçlar bağırsaklar tarafından üretiliyor ve vücudun insülin salgılamasını sağlıyor. Bu kimyasal vücuttaki şeker seviyesini kontrol ediyor.

İlaçlar ayrıca iştahı bastırıyor ve kişinin kilo vermesine yardımcı oluyor. Obezite tip-2 diyabetin asıl nedeni ve hastalar eğer kilolarını ağaşı çekerse hastalıklarını kontrol altına alabiliyor.

British Medical Journal ve Channel 4 Dispatches tarafından atılan iddiaya göre üreticiler ilaçların bu yan etkisini saklıyor. Araştırmada bu ilaçların pankreatit riskini artırıp İngiltere'de yılda 1000 kişinin ölümüne yol açtığı ileri sürüldü. Ayrıca bir kısım hastada da pankreas kanseri görüldü.

Los Angeles'taki California Üniversitesi uzmanlarının yaptığı ayrı bir araştırmada ilaçların hayvanlarda kanser tümörlerine neden olduğu iddia edildi.