BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,16
ALTIN 2.245,23
HABER /  GÜNCEL

Dışişleri'nden Putin'e sert açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, soykırım iddialarını kabul eden açıklamasından dolayı Rus Lider Putin ve Duma'yı kınadı.

Abone ol
Türkiye'den Rusya'da 1915 tepkisi! Dışişleri Bakanlığı, Ermeni diasporasının 1915 yılı olaylarıyla ilgili soykırım iddialarını kabul eden Putin'in sözlerini "reddettiğini ve kınadığını" duyurdu. Yapılan açıklamada, hukuki dayanağı olmayan iddiaların ve kararların Türkiye bakımından yok hükmünde olduğu belirtildi.
 
Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1915 olaylarını anarken 'soykırım' ifadesini kullanmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Açıklama, "Rusya Devlet Başkanı Putin’in, tüm uyarı ve çağrılarımıza rağmen, 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesini ‎reddediyor ve kınıyoruz. Hukukun açık ihlali olan bu tür siyasi açıklamalar Türkiye bakımından yok hükmündedir" cümleleriyle başlıyor. 

RUSYA'YA SOYKIRIM GÖNDERMESİ: EN İYİ KENDİLERİ BİLİR

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"‎Rusya’nın Kafkaslar, Orta Asya ve Doğu Avrupa’da yüz yıl boyunca gerçekleştirdiği kitlesel katliamlar, sürgünler ve Holodomor gibi topluca cezalandırma yöntemleriyle özellikle kendi tarihinde Türk ve Müslüman halklara yönelik insanlık dışı uygulamaları göz önüne alındığında, “soykırımın” ne olduğunu ve hukuki boyutunu esasen en iyi kendisinin bilmesi gerektiğini düşünüyoruz."
 
BİR KINAMA DA DUMA'YA
 
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Rus Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'da kabul edilen 'soykırım' tasarısı da kınandı:

"Duma’nın 1995 yılından bu yana her 10 yılda bir tek yanlı Ermeni iddialarını destekleyen siyasi açıklamalar yapma alışkanlığını biliyoruz. Bu geleneği bozmayan Duma, 24 Nisan 2015 günü eski kararları doğrultusunda yeni bir açıklama daha yapmıştır. Bu açıklamayı da kınıyoruz."

Açıklamada, Rusya'dan 'tarafgir pozisyonunu terk etmesi' istendi:

"Rusya Devlet Başkanı’nın Ermenistan’ın yüzüncü yıl propaganda kampanyasının gösteri ayağı olan 24 Nisan Erivan törenlerine katılması da bu çerçevede değerlendirilmelidir.

Türkiye’nin dostluğuna önem vermesi ve hassasiyetlerini dikkate alması gerektiğini beklediğimiz Rusya’nın yanlışta ısrar etmesi bölgemizdeki huzur, barış ve refaha yardımcı olmayacaktır.
Rusya'nın bu konuda yapabileceği bir şey varsa o da, tarafgir tutumunu bir yana bırakıp, Ermenistan ve Ermenileri Türkiye'nin dostluk ve barış çağrılarına olumlu karşılık vermeye teşvik etmesidir."