BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.479,43
HABER /  DÜNYA

DIŞİŞLERİ’NDEN OBAMA’YA ESEFLE KARŞILAMA

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Barack Obama’nın yaptığı 24 Nisan açıklamasıyla bu sene de Ermeni görüşlerini yansıtan tek yanlı bir yaklaş...

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Barack Obama’nın yaptığı 24 Nisan açıklamasıyla bu sene de Ermeni görüşlerini yansıtan tek yanlı bir yaklaşım sergilediğini belirtirken, açıklamanın "esefle karşılandığını" bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "ABD Başkanı Obama, 24 Nisan 2013 tarihinde yaptığı açıklamayla Türkler ile Ermeniler arasında ortak tarihlerinin acılı bölümüne ilişkin ihtilafta, maalesef bu sene de Ermeni görüşlerini yansıtan tek yanlı bir yaklaşım sergilemiştir. Tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamayı her bakımdan sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz. Tartışmalı tarihi olayları iç siyaset dinamiklerinin etkisiyle tek taraflı bilgi ve seçici bir adalet duygusuyla yorumlayan bu tür açıklamalar Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verdikleri gibi, Türkler ile Ermenilerin adil hafızaya ulaşmalarını da zorlaştırmaktadır. ABD gibi önemli bir müttefikimizden beklentimiz, sorunu daha da derinleştirmek değil, çözüme yönelik yapıcı katkılar sunmak ve konunun tarafsız ve bilimsel şekilde araştırılmasından kaçınan Ermeni tarafını daha gerçekçi ve uzlaşmacı olmaya cesaretlendirmektir. Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan acıların ortak olduğu ve döneme ilişkin hatıraların Türk halkı bakımından, en az Ermeniler için olduğu kadar hassasiyet taşıdığı bilinmelidir. Tarihin doğru anlaşılmasını engellemeye çalışan önyargılı müdahalelere rağmen Türkiye, konuya özgüvenle ve açık fikirlilikle bakmakta, gerçeğin tüm yönleriyle araştırılmasını istemektedir" denildi.