BIST 9.516
DOLAR 32,47
EURO 34,54
ALTIN 2.474,33
HABER /  GÜNCEL

Dışişleri'nden flaş Rusya açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanlarının biraraya geleceğini açıkladı.

Abone ol

Düşürülen Rus uçağı sonrası iki ülke arasında yaşanan krize ilişkin önemli bir gelişme yaşandı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü ve iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Bilgiç konuya ilişkin soruya cevabında, Çavuşoğlu'nun Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Tanju Bilgiç, şunları kaydetti:

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BİRARAYA GELMESİ KARARLAŞTIRILDI

"Sayın Bakan, görüşmede Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen Rusya Federasyonu savaş uçağı hadisesine ilişkin Rus muhatabına bilgi vermiştir. Görüşmede, konuya ilişkin detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması hususunda mutabakata varılmıştır. Her iki bakanın önümüzdeki günlerde biraraya gelmesi de kararlaştırılmıştır."

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.