BIST 9.538
DOLAR 32,48
EURO 34,56
ALTIN 2.475,50
HABER /  GÜNCEL

Dışişleri'nden flaş operasyon açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, PKK operasyonlarına ilişkin son dakika açıklama yayınladı. Açıklamada sivil kayıplar olduğu iddiasının araştırılacağı bildirildi.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı, PKK'ya yapılan hava saldırılarında sivil kayıplar olduğu iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarına yönelik bombardımanın 8. gününde 'sivil ölümleri' iddiası gündeme gelmişti. Kandil bölgesinde bulunan Zergele köyünün bu sabaha karşı TSK jetlerince vurulduğu ve 10 sivilin hayatını kaybettiği öne sürülmüştü. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı ve sözkonusu iddialarla ilgili araştırma başlatıldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"PKK terör örgütünün lojistik ve koordinasyon amaçlarıyla kullandığı Zergele kampına yönelik gerçekleştirilen hava harekâtı sırasında PKK kayıplarının yanısıra sivil kayıplar da meydana geldiği yönündeki haberler üzüntüyle karşılanmış ve haberlerde ileri sürülen iddialar hakkında inceleme ve araştırma başlatılmıştır."

KÖY VURULDU İDDİASI

HDP milletvekili Ferhat Encü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a yönelik operasyonunda füzelerin hedefinin bir köy olduğunu ve 10 kişilik bir ailenin öldüğünü iddia etmişti. HDP milletvekili Encü sosyal medyada bazı fotoğraflar da paylaşmıştı.

Ardından da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Meclis'teki programı sırasında konuyla ilgili açıklama yaptı. Demirtaş, "Görüntüler çıktı. Bombardımanda Kandil saldırısında 1 evde 10 kişi katledilmiş. Bebek, çocuk, kadın bu acılar ne olacak peki?" dedi.

GÜVENLİK KAYNAKLARI REDDEDİYOR

Ancak HDP cephesinden gelen bu iddiaları güvenlik kaynakları kabul etmiyor. Onlara göre vurulan yer, bir köy değil Kandil'de bir PKK kampı. Vurulan yerin adını Zergele kampı olarak veren kaynaklar, "Kamp PKK'nın daha önce üçüncü bir ülke ile görüşme yaptığı bir yer" dedi.

Yetkililer bir üst düzey PKK yöneticisinin de operasyonda öldürüldüğünü belirtiyor. Ayrıca PKK'nın İran kolu PJAK'a üye 2 kadının da operasyonda öldürüldüğü belirtiliyor.

BARZANİ OPERASYONU KINADI

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden de bu olayla ilgili açıklama geldi.
Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani söz konusu hava harekatının cuma akşamı Zergele köyünde 2 sivilin ölümüne neden olduğunu söyledi ve operasyonu kınadı.

Barzani ayrıca PKK'ya da barış sürecine dönme çağrısı yaptı.