BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,15
ALTIN 2.325,29
GÜNCEL

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bakanlığımızda ciddi bir temizlik yapıldı

15 Temmuz darbe girişiminden bu güne kadar Dışişleri bürokratlarının dörtte birinin ihraç edildiğini belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ üyelerine 'Şengen Bölgesinden çıkmayın' talimatı verildi' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2018 Yılı için Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşmelerine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen yıl 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatların dörtte birinin ‘FETÖ soruşturması’ kapsamında ihraç edildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, önceliklerden bazılarının yurt dışında bölgesel işbirlikleri, özellikle Suriye'de barışın sağlanması, yurt dışındaki vatandaşlar, ekonomik iş birliği, uluslararası kurumlarla iş birliği ve özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yurt dışında FETÖ ile mücadele olduğunu belirtti.

FETÖ'nün birçok uluslararası kuruluşta terör örgütü ilan edildiğini ve bazılarından da çıkarıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, terör örgütünün karalama kampanyalanın önünü kesmek için çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

FETÖ ÜYELERİNE 'SCHENGEN BÖLGESİNDEN ÇIKMA' TALİMATI

Birçok FETÖ üyesinin Türkiye'ye iadesinin sağlandığını anlatan Çavuşoğlu, "Bu çalışmalarımızın sonucunda FETÖ üyelerine artık 'Schengen bölgesinden çıkmayın' talimatı verildi. 'Afrika'da da bazı ülkelerde dışarı çıkmayın' denildi. Yani FETÖ'yü hangi ülkelerin Avrupa'da, Schengen bölgesinde koruduğu ve Afrika'da hangi ülkeleri üs olarak seçtiğini açıkça görüyoruz" ifadelerini kullandı.

HANGİ ÜLKELER BUNLAR?

Çavuşoğlu, milletvekillerinin "Hangi ülkeler" sorusu üzerine ise şunları söyledi: "Avrupa'da en çok hangi ülkeye gidiyorlar, bunları zaten sizler biliyorsunuz. Belli başlı Avrupa ülkeleri. Afrika'da da yine 4-5 tane ülke var. Bu ülkeleri kendilerine mesken tutmuşlardır. Bu ülkelerin nezdinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

165 ÜLKEDE OKULLAR KAPATILDI, 7 ÜLKEDE DEVRALINDI

FETÖ iltisaklı okullar hakkındaki çalışmalar hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, bugüne kadar 15 ülkede bu okullar ve dil kurslarının faaliyetlerinin sonlandırıldığını, 7 ülkede Maarif Vakfına devredildiğini, 3 ülkede Maarif Vakfına devri konusunda mutabık kalındığını ve işlemlerin sürdüğünü ifade etti.

MEMURLARIN YÜZDE 25'İ İHRAÇ EDİLDİ

Dışişleri Bakanlığına da FETÖ'nün girdiğini söyleyen Çavuşoğlu, bu konuda Bakanlıkta yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

"Bakanlığımızda ciddi bir temizlik yapıldı. Aşağı yukarı hem konsolosluk ihtisas memurlarımızın hem de meslek memurlarımızın yüzde 25'i Bakanlıktan uzaklaştırıldı. Bunların hepsi ciddi bulgu ve belgeler neticesinde gerçekleştirildi. Bakanlığımızda da bir komisyon oluşturduk. Tüm itirazlar dahil arkadaşlarımız titiz bir şekilde değerlendiriyor ki hatalar yapılmasın. Geri dönme oranına baktığımızda Bakanlığımızın hata yapmadığını, bize gelen bilgi ve belgeleri iyi değerlendirdiğini görüyoruz. En son yine birkaç gün önce bir misyonumuzdan bir FETÖ'ye iltisaklı olduğunu düşündüğümüz bir memurun da yine kaçtığını gördük ki onunla ilgili henüz bir yasal işlem yoktu."

Sitene Ekle