BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.428,08
HABER /  POLİTİKA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıkladı: Türkiye ortak oldu!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin resmen Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) sektörel diyalog ortağı olduğunu belirtti.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2015 yılında Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği'ne üye olmak için yaptığı başvurunun kabul edildiğini söyledi. Çavuşoğlu, sektörel diyalog ortağı statüsünün Türk iş adamlarına önemli fırsatlar sunacağını ifade etti.

50. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Filipinler'in Başkenti Manila'da bulunan Çavuşoğlu, Filipinler Dışişleri Bakanı Alan Peter Cayetano tarafından verilen gala yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin 2015 yılında yaptığı başvurunun ASEAN üyesi ülkeleri tarafından kabul edildiğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye, resmen ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı oldu. 2015 yılında başvurmuştuk, iki yıldır yoğun bir çalışma sürdürüyorduk arkadaşlarımızla beraber. Hem yol haritamız hem de eylem planımız, ASEAN üyesi ülkeler tarafından da takdirle karşılandı. Esasen ASEAN'ın bu statüsüne başvuran başka ülkeler de vardı, bu sene sadece Türkiye'ninkini kabul ettiler. Bu tabii Türkiye'nin çok yönlü, proaktif dış politikasına uygun bir açılım." 

TÜRKİYE'NİN TEMSİLCİLİKLERİ OLACAK

Türkiye'nin Laos'ta açılacak büyükelçiliği ile ASEAN bölgesindeki tüm ülkelerin başkentlerinde temsilciliği bulanacağını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin yol haritası ve eylem planının uygulanması için hem kurumsal olarak ASEAN ile hem de üye ülkelerle birlikte çalışmalarını sürdüreceğini anlattı. 

"İŞ ADAMLARIMIZ İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR ORTAYA ÇIKACAK"

Hem siyasi hem de kurumsal olarak bölge ülkeleriyle ilişkilerin daha da güçleneceğini söyleyen Çavuşoğlu, ASEAN'ın sadece siyasi bir örgüt olmadığını, ekonomik bir örgüt haline geldiğini ifade etti. ASEAN bölgesiyle ikili ticaret hacminin önümüzdeki süreçte daha da artacağını belirten Çavuşoğlu, bu birlikteliğin iş adamları için de önemli fırsatlar ortaya çıkaracağını kaydetti. 

Türkiye'nin girişimci ve insani dış politikayı benimsediği belirten Çavuşoğlu, ASEAN'ın içinde en az gelişmiş ülkeler grubunda olan Laos'un da bulunduğunu anımsattı. 

Mevlüt Çavuşoğlu, Filipinler Dışişleri Bakanı tarafından verilen gala yemeğinde Japonya'nın yeni dışişleri bakanının yanı sıra Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Çin dışişleri bakanıyla görüşme fırsatı bulduğunu anlattı. 

Gala yemeğine Kuzey Kore Dışişleri Bakanı'nın da katıldığını aktaran Çavuşoğlu, "Bazı uyarılarda da bulunduk. Bu arada Güney Kore ve Kuzey Kore Dışişleri Bakanı'nın da sohbet ettiğini görmekten mutluluk duyduk" dedi. 

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın yemeğe katılamadığını söyledi. 

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de Bakan Çavuşoğlu ve bu konuda gayret gösteren tüm çalışma arkadaşlarını tebrik etti.