BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  SAĞLIK

Dış kulak yolu enfeksiyonuna dikkat!

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Evrim Güleç Doğan, yaz mevsimi ile birlikte artış gösteren dış kulak yolu enfeksiyonlarına dikkat çekti.

Abone ol

Op.Dr. Doğan, “Hastalık tedavi edilmezse dış kulak yolundaki enfeksiyona bağlı şişlik ve salgılar kulakta tıkanıklığa ve işitmede azalmaya sebep verebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu kulağın kıkırdağına geçerek yaygın enfeksiyona dönüşebilir" dedi.

Yaz tatilinin en önemli aktivitelerinin başında gelen deniz ve havuz sefaları dikkat edilmediği takdirde çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyor. Bu sağlık sorunlarından birinin 'dış kulak yolu enfeksiyonu' olduğunu belirten Kent Alsancak Tıp Merkezi KBB Uzmanı Opr.Dr. Evrim Güleç Doğan, yaz mevsimiyle vaka sayısında önemli artış olduğunu söyledi. Havuz, deniz, duş aktivitelerindeki artışın dış kulak yolunun nem dengesini bozduğunu belirten Doğan, şöyle konuştu:

"Elbette bu enfeksiyona yol açan başka nedenler de var. Örneğin; gebelik, diyabet gibi hormonal dengenin değişmesi, alerjik, dermatolojik yatkınlıklar, dış kulak yolunu temizleme adına tahriş edilmesi gibi. Şimdi gördüğümüz artış mevsimsel. Yaz aylarında duş, havuz ve deniz kullanımıyla birlikte dış kulak yolunda nemlilik artar, dış kulak yolundaki koruyucu salgıların yardımcı  etkisi azalır ve bu sebeple enfeksiyon sık görülür. Üstelik hem erişkin hem de çocuklarda görülme sıklığı artmış durumda. Dış kulak yolunda bastırmakla ağrı, şişlik hissi, kaşıntı, kulakta dolgunluk, işitme azlığı ve uğultu enfeksiyonun önemli belirtileri."

KORUNMAK MÜMKÜN

Dış kulak yolunun kulak çubuğu kullanılarak temizlenmemesi gerektiğini vurgulayan, havuz yerine denizin tercih edilmesini öneren Opr.Dr. Doğan, “Dış kulak yolu için kullanılan kulak tıkaçları kullanarak nemlilik en aza indirilebilir. Hastalık tedavi edilmezse dış kulak yolundaki enfeksiyona bağlı şişlik ve salgılar kulakta tıkanıklığa ve işitmede azalmaya sebep verebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu kulağın kıkırdağına geçerek yaygın enfeksiyona dönüşebilir" dedi.