BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.425,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dış gezegenler artık net görülecek

ABD'li ve Hollandalı araştırmacılar, binlerce ışık yılı ötedeki gezegenleri daha kolay tespit etmeyi sağlayacak teleskop filtresi geliştirdi.

Abone ol

Hollanda'nın Leiden ve ABD'nin Arizona üniversiteleri tarafından yapılan araştırma, dış gezegenlerin tespit edilmesini fazlasıyla kolaylaştırabilir. Teleskop filtresi olarak bilinen koronograf alanında yapılan yenilik, yıldızlarının parlaklığı altında görünmez hale gelen gezegenlerin tespit edilmesini sağlayacak.

Yıldızların sahip olduğu parlaklık, yörüngelerindeki Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin fark edilmesini oldukça zorlaştırıyor. Gezegenin yıldızına olan yakınlığı arttıkça parlaklık nedeniyle görülememe olasılığı da artıyor. Yer ve uzay teleskopları bu nedenle Jüpiter benzeri gaz devlerini görebilirken, Dünya benzeri gezegenlerin tespitleri için çok daha uzun gözlemler gerekiyor.

Geliştirilen yeni koronograf, mevcutlarının aksine ışığı doğrudan bloke etmek yerine 'süzgeçten geçiriyor.' Görünür ve kızılötesi ışınlarda başarı gösteren koronograf, birkaç teleskop üzerinde yaklaşık bir haftadan bu yana deneniyor.

İlk gözlemler, Erboğa (Centaurus) Takımyıldızı'ndaki üçlü yıldız sistemi Beta Centauri'nin çok daha belirgin gözlemlenmesini sağladı. Yıldızların çok daha net görülebilmesi, koronografın ilerideki gözlemlerde büyük fayda sağlayacağı görüşünü destekledi.

Yeni koronograf sayesinde, dış gezegenler yanlış sonuç verebilen dolaylı ölçümler yerine doğrudan gözlemlerle tespit edilebilecek.

Kaynak: Al Jazeera