BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,03
ALTIN 2.306,17
HABER /  SAĞLIK

Diş çürüğü oluşumunu engellemenin yolları nelerdir?

Diş çürüğü oluşumunun nasıl engellenebileceğini anlatmak üzere kameranın karşısına geçen Diş Hekimi Zafer Kazak, çürüğün oluşabilmesi için birden fazla faktörün bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

"Diş çürüğünün oluşması için birkaç tane faktörün bir araya gelmesi gerekir. Bunlardan biri bakterilerdir. Bu bakteriler olmazsa çürük olmaz. İkincisi dişin kendi yüzeyidir. Üçüncüsü ise bunların olduğu noktada besin artıklarının birikmesidir."

"Biz ortamdaki bakterileri tamamen uzaklaştıramayız ama çürüklerin oluşmasını aktive eden besin artıklarının birikmesini engelleyebiliriz. Bunu engellemenin de temel yolu doğru bakım uygulamaktır. Sadece diş yüzeylerini fırçalamak diş çürüklerini engellemeye yetmez."

"Mutlaka dişlerin ara yüzeylerinde biriken besin artıklarını uzaklaştıracak şekilde tercihen diş ipi yada diş arası fırçası kullanmamız gerekmektedir. Bir de dişlerde yapılmış çeşitli restorasyonlar, dişe yapılan porselen kaplama yada dolgu sonucunda diş arasında oluşan boşluklar da dişlerin daha hızlı çürümesini sağlayabilir."

"Ayrıca kişiden kişiye değişen çiğneme yüzeylerindeki girinti çıkıntılar da daha hızlı diş çürümesini yada daha az bakım yapmasına rağmen dişlerin daha geç çürümesine sebep olabilir. Bu noktaları da mutlaka belli periyotlarda doktorlarımıza göstererek önlemini almalıyız."