BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,34
HABER /  SAĞLIK

Diş botoksu nasıl yapılır?

Son dönemde popülaritesi artan diş botoksunun incelikleri nelerdir?

Abone ol

Diş botoksu nasıl yapılır, diş botoksunun zararları var mıdır, diş botoksunda nelere dikkat edilmeli? Doç Dr. Tosun Tosun diş botoksunu anlattı.

Estetik diş hekimliğinin yeni trendi yüz analizi ile birlikte ağıziçi dokuların ağız çevresi ve yüz görünümüyle uyuşmasını hedefleyen bir bakış açısıdır. Bu yaklaşım çerçevesinde uygulama yöntemleri olarak laser ile diş boyu uzatma ve diş kaplama işlemlerinin yanısıra botulinum toksinleri (botoks-BTX) ve doku doldurucular (dermal fillerler) kullanılarak ağız çevresinde yeni doku hacimleri yaratılmakta ve estetiği arttırıcı düzenlemelere gidilmektedir. 

Botoks adale kasılmasını belirli süreler bloke ederek çeşitli durumlarda tedavi ya da kozmetik amaçlar ile kullanılan ve Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoks (BTX) adı “botulinum” ve “toksin” sözcüklerinin ilk hecelerinden türetilmiştir ve aslında bir ilaç firmasının tescilli markasının ismidir. Ancak bir kağıt mendil markasının tüm kağıt mendil ürünlerinin genel adı olarak algılanması örneğinde olduğu gibi, “botoks” da genel bir isme dönüşmüştür. BTX kas-sinir bağlantısında asetilkolin salımını belirli bir süre engelleyip geridönüşü olan felç ile etkisini gösterir. Kas-sinir bağlantısı etkisi dışında ter bezlerinde salgılamayı durdurucu etkisi rutin tedavilerde kullanılmakta, ayrıca vücut genelinde ağrı kesici-iltihap önleyici etkileri de saptanmış olup etki mekanizmaları araştırılmaktadır. 

Tıpta BTX ilk uygulamalarını göz hekimliğinde bulmuş, şaşılık, göz kapağı kasılması gibi olgularda olumlu sonuçlar alınmıştır. İleri şaşılık vakalarında cerrahi tedavi öncesi hazırlık amaçlı kullanılmıştır. 1989 yılında Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından gözde şaşılık ve göz kapağı spazmı tedavisi için 12 yaş üzeri hastalarda kullanımına onay vermiştir. İkibinli yıllara gelindiğinde BTX’un dermatoloji ve plastik-rekonstrüktiv cerrahide, yüz kırışıklıklarına karşı başarılı kozmetik kullanımı gösterilmiştir. BTX-A'nın migren, astım, obezite gibi bir çok hastalığa etkisi üzerine araştırmalar devam etmektedir. Son dönemde BTX-A tipi ilaçların sayısında hızlı bir artış olduğu gözlemlenmektedir. 

Ortodontik cerrahi sonrası 

Dişhekimliği açısından ele alındığında, çiğneyici kas aşırı aktiviteleri, diş gıcırdatma (bruksizm), çene-yüz bölgesi kasılmaları ve buna bağlı çene eklemi problemleri, ameliyat sonrası mimik kas problemlerinin estetik açıdan düzeltilmesi için tek başına veya dolgu malzemeleri (kollajen, hiyalüronik asit, otojen yağ dokusu) ile kombine olarak, kas spazmları, tikler, tükürük bezleri ile ilgili komplikasyonlar, yüz kaslarının ağrı ve diğer ağrı kontrollerinde, ortodontik cerrahi sonrası kas gevşetilmesi BTX’un başlıca kullanım alanlarıdır.