BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.489,25
HABER /  MEDYA

Diriliş Ertuğrul'a damga vuran Bayır-Bucak Türkmen duası

Diriliş Ertuğrul son bölüm dün akşam yine olay sahneleri ile gündeme oturdu. Tuğtekin'in hayatının kurtarılmasına vesile olan İbn-i Arabi, Geyikli'ye yaptığı "Bayır-Bucak Türkmen duası büyül ilgi gördü.

Abone ol

Diriliş Ertuğrul son bölüm ekran başına kilitledi. Diriliş Ertuğrul son bölüm izleyin. Dün akşamki son bölüme Bayır-Bucak Türlen duası damga vurdu.

Ertuğrul'dan sonra Moğol saldırısı sonucu yarı ölü halde bulunan Tuğtekin'in yolu bu kez dizideki meczup bir garip rolünü canlandıran Geyikli'nin mağarasına düştü.

Ertuğrul'un hayatı Tuğtekin'in yaşamasına bağlıdır. Tuğtekin'in hayatının kurtarılmasına vesile olan İbn-i Arabi, Geyikli'ye "Bayır-Bucak Türkmenlerinden Geyikli! Sığınağın insanların kaderini değiştirdi. Sen de tüm Bayır-Bucak Türkmenleri gibi yiğitsin mertsin. Allah sizi iki cihanda aziz eylesin. Mücadelenizde daim etsin" sözleriyle Bayır-Bucak Türkmenlerine dua etti.

DİRİLİŞ ERTUĞRUL 40.BÖLÜM FRAGMANI YENİ FRAGMAN

 

BAYIR-BUCAK TÜRKMENLERİ KİMDİR?

1939 yılında Hatay'ın anavatana katılması sırasında Bayır Bucak bölgesi Suriye'de kaldı. Suriye Türkleri ya da Suriye Türkmenleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

Günümüzde ağırlıklı olarak Şam, Lazkiye, Hama, Humus, Halep ve Rakka kentlerinde ve köylerinde bulunmaktadırlar. Şam bölgesinde yaşayanlara Şam Türkmeni denirken, Halep ve Rakka bölgesindekilere Halep veya Culap Türkmeni, Lazkiye Türkmenlerine Bayır-Bucak Türkmeni denmektedir.

Suriye yönetimi tarafından azınlık olarak kabul edilmezler ve gündelik hayatta Türkmen olarak anılsalar da kayıtlarda "Müslüman" olarak geçmektedirler.[8]Nüfus sayımlarında milliyetleri ile sayılmadıklarından sayıları hakkında kesin bilgi yoktur. Çeşitli kaynaklarda 200.000 ilâ 3.500.000 arasında farklı tahminler verilmektedir.

10.ve 11. yüzyıllarda bu bölgeye yoğun Türk göçlerin gerçekleştiği Suriye'nin yönetimi, 1516'dan sonra Osmanlı Devleti'ne geçmiş ve bölge 1918 yılına kadar kesintisiz olarak 402 yıl boyunca Türklerin hakimiyeti altında kalmıştır. Bu dönemde Suriye'de Türkmen yerleşimi artarak devam etmiş ve bölgede önemli bir Türk nüfusu oluşmuştur. Konuştukları diller Arapça ve Türkiye Türkçesine çok yakın bir Türkçe'dir. Anadolu'daki uzantıları olan Türk boyları arasında inanç, gelenek ve folklorik pratikler bakımından çok önemli benzerlikler bulunmaktadır.