BIST 9.794
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.427,76
HABER /  DÜNYA

Diplomatik kriz sahalara sıçradı

Dün Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesi yaşanan gerilim dünyanın farklı ülkelerinde de yaşanıyor. İşte bir örnek...

Abone ol

İran ve Suudi Arabistan arasındaki siyasi gerilim futbol sahalarına da yansıdı.

İran'ın Persepolis FC takımı ile Suudi Arabistan'ın El İttihad takımı arasında, Asya Şampiyonası kapsamında geçen Salı günü Tahran'da oynanan maçta çıkan olayların ardından, Riyad diğer maçların üçüncü bir ülkeye alınmasını istedi.

İran takımının 3-2 yendiği maçta, yüzlerce İranlı taraftar, Bahreyn'de Şiilerin hükümet karşıtı gösterilerini şiddetle bastıran Bahreyn Krallığı'na destek için ülkeye asker gönderen Suudi Arabistan'a karşı sloganlar atmış ve polisle çatışmıştı.

Olaylarda iki kişi yaralanmış ve onlarca kişi gözaltına alınmıştı.

Suudi yetkililer, olayların ardından şampiyona kapsamında iki takım arasında oynanacak diğer üç maçın, tarafsız bir ülkede yapılması amacıyla Asya Futbol Konfederasyonu'na talepte bulundu.

İran Futbol Federasyonu Başkanı Ali Kafaşyan ise, Riyad'ın İran'ı şampiyona maçları için güvenliği olmayan bir ülke gibi göstermeye çalışmakla suçladı.

İki ülke arasındaki futbol krizi, ilk olarak Mart'ta Suudi yetkililerin Cidde'ye giden Persepolis FC takımı futbolcularının, rutin uygulama kapsamında parmak izlerinin alınmasını istemesi ve İran takımının bunu reddetmesi üzerine patlak vermişti.

İran takımı üyeleri, parmak izlerini vermeyi reddetmeleri üzerine 8 saat havaalanında tutulmuştu.

DİPLOMATİK KRİZ

Suudi Arabistan, Mart ayında nüfusun yüzde 70'ini oluşturan Sünni hanedana karşı ayaklandığı gösterilerin bastırılması amacıyla ülkeye binlerce asker göndermişti.

Bahreyn yönetimi, Tahran'ı Şii göstericileri kışkırtmakla suçlamış ve İran maslahatgüzarını istenmeyen kişi ilan etmişti. İran da yanıt olarak Bahreynli bir diplomatın ülkeden ayrılmasını istemişti.