BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dinozorlar ne soğuk kanlı ne de sıcak

ABD'de yapılan araştırmaya göre dinozorlar ara kategoriye giriyorlardı ne sıcak kanlılardı ne de soğuk kanlı...

Abone ol

ABD'de yapılan bir araştırma, dinozorların ne soğukkanlı ne de sıcakkanlı hayvanlar olduğuna işaret ediyor.

New Mexico Üniversitesi'ndeki araştırma kapsamında nesli tükenenler dahil yüzlerce türün büyüme oranları incelendi. Dinozorların büyüme oranlarını hesaplamak için büyüme halkaları ve kemik boyutları kullanıldı.

Araştırmacılar, büyüme oranıyla metabolizma hızı arasında bağ kurdular. Metabolizma hızı, sıcakkanlı hayvanlarla soğukkanlı hayvanları ayıran enerji kullanımı miktarını gösteriyor.

Uzmanlar, bunun sonunda bilim dünyasında dinozorlarla ilgili olarak yıllardır süren tartışmaya yeni bir boyut kazandırarak bu hayvanların ne sıcak, ne de soğukkanlı olduğunu ve ara kategoriye girdiğini belirttiler.

Memeliler ve kuşlar gibi sıcakkanlı hayvanların çok fazla enerji kaynağına ihtiyacı var ve bu enerjiyi daha hızlı hareket ve daha yüksek beyin gücü gibi özellikler için kullanıyor.

Soğukkanlı hayvanlar daha "ekonomik", ancak söz konusu avantajlardan mahrum.

'Sandviç faktörü'

Araştırmaya öncülük eden John Grady, "Sandviç üzerinden örnek verirsek, ben beş sandviç yemek zorundaysam, benim büyüklüğümde bir sürüngen tüm hafta boyunca bir kaç sandviçle idare edebilir" dedi.

Uzmanlar, bu sonuca 21 dinozor dahil 381 farklı türü inceleyerek vardı.

Kemiklerde tıpkı ağaçlarınki gibi büyüme halkaları bulunuyor. Farklı yaşlardaki fosilleşmiş dinozor kemikleri, paleontologların dinozorların yaşarken ne kadar hızlı kilo aldıklarını tespit etmesine imkan veriyor.

Yaşayan canlı türlerinden elde edilen veriler, metabolizma hızının - sandviç faktörü - daha hızlı büyüyen hayvanlarda daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

Grady, "Büyüme hızını iki katına çıkarırsanız, kabaca iki kat büyürsünüz" diyor.

Metabolizmayı bir gösterge olarak kabul eden uzmanlar, dinozorların sürüngenlerle memeliler arasında bir kategoride bulunduğunu tespit etti.