BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,79
ALTIN 2.493,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Dinçer sansür iddialarına sert çıktı!

Milli Eğitim Bakanı Yirmidört TV'de sansür iddialarına cevap verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, sansür iddialarına sert çıktı! Çocukların hangi kitapları okuyacağına karışmadıklarını söyleyen Dinçer, sansüre karşı olduğunu söyledi. İki kitapla ilgili iddiaları gündeme getiren gazetecilere, Talim Terbiye'nin yaptığı sansürlerin belgelerini bizzat kendisinin vereceğini söyleyen Bakan Dinçer, o gazeteleri ise statükonun koruyucuları ilan etti. İşte o sözler;

Bakan Dinçer, Yirmidört TV'de Elif Çakır'ın sorularını cevapladı. Sansür iddialarıyla ilgili konuşan Bakan Dinçer, iddiaları gündeme getirenlerin bir kaşık suda fırtına kopardıklarını iddia etti. Ortada sansürle ilgili yapılmış herhangi bir şey bulunmadığını söyleyen Dinçer, normal şartlarda herhangi bir velinin kendilerine şikayette bulunabileceğini, bunun kontrol altına alınamayacağını ifade etti. İzmir'de bir velinin buna benzer bir yolla şikayette bulunduğunu ve konunun Ankara'ya iletildiğini anlatan Dinçer, şöyle konuştu:

"Şimdi burada, sansürle ilgili yapılmış herhangi bir şey yok. Normal şartlarda, bir veli size bir mektup yazabilir. Bir velinin, size şikayette bulunmasını kontrol altına alabilir misiniz? Siz bunu kontrol altına alamassınız. Size eğer böyle bir şey gelmişsse, bunu dosyalamanız gerekir. Ön incelemeden sonra, sorun görülürse bu soruşturmaya bırakılır. Bu elinizdeki kitap ile Fareler ve İnsanlar ile ilgili söylenen de buna benzer bir şey. Birinde İzmir İl Müdürlüğü kendisi, Ankara'ya bu mektubu havale etmiş, birinde de okul yöneticisi öğretmenle bu meseleyi konuşmuşlardır. Bakanlığımız nezdinde bununla ilgili herhangi bir şey yok."

"SANSÜR YOK, İDDİALAR TUHAF"

Ortada sansür bulunmamasına rağmen gündeme getirilen iddiaların tuhaflarına gittiğini söyleyen Dinçer, sansür iddialarını kabul etmediğini söyledi. Gündeme getirilen kitapların onlarca yayınevi tarafından yayımlandığını ifade eden Dinçer şöyle konuştu:

"Sansür, benim gibi bir insanın asla yapmayacağı eylem bu. Ben Talim Terbiye Kurulu'nda bırakın çocuklar okusun diye bunun üzerinde serbestleştirmeye çalışan bir bakanım. Daha da önemlisi bakanlığa tarihinde ilk kez çocuklar okusun diye bir birim kurduk. Bütün bunları yapan bir bakanın, şunu okusun bunu okusun diye bir şey yapabileceğini düşünebilir misiniz?"

"BELGELERİ GAZETECİLERE BEN VERECEĞİM"

Talim Terbiye Kurulu'nun aldığı kararların günümüzde geçerli olmadığını, isteyenin istediği kitabı olabildiğini hatırlatan Bakan Dinçer, sansürün de bu aşamada anlamsız kaldığını kaydetti. Çocukların hangi kitaba okuyacağına karar vermek gibi bir görevlerinin olmadığını da söyleyen Dinçer, geçmişte yapılan sansürlerin belgelerini gazetecilere bizzat kendisinin vereceğini kaydetti. Dinçer canlı yayında şunları söyledi:

"Biz çocuğun neyi okuyacağını üstlenen bir teşkilat değiliz, öyle de olmayacağız. Biz çocuklarımıza hangi türden olursa olsun, hangi kitabı okuyacağını belirleme konusunda misyon üstlenmiş bir teşkilat değiliz. Çocuklarımıza hangi kitabı okuyup okumayacaklarını söylemek yerine onların hangi değere sahip olacaklarını veya olmayacaklarını öğreteceğiz. O kitabı kendi seçerek okusun. Şimdi Talim Terbiye kurulu vaktiyle böyle karar verdi. Medya mensupları fazla uğraşmasın. Ben buradan net bir şey söylemek istiyorum. Bunu dile getiren gazetelere özellikle. Fazla uğraşmasınlar gelsinler ben kendi ellerimle vereyim onlara, uğraşıp durmasınlar. Çünkü onların eleştirdiği pek çok uygulama, yine onların müdefa ettiği ve statüyü anlatıyor aslında. Yunus Emre şiiriyle