BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.513,62
HABER /  EKONOMİ

Dikkat! Kartınız kopyalanmış olabilir

Hesaplarını kontrol ettiklerinde ya da bankadan gelen sms ile kredi kartlarının kopyalandığını öğrenen birçok kart sahibi çaresiz...

Abone ol

Kredi kartı sahiplerinin başı dertten kurtulmuyor. Tüketiciler şimdi de akıl almaz bir durumla karşı karşıya. Bilir kişiler ise bu duruma karşı vatandaşı dikkatli olması konusunda uyarıyor.

Şikayetvar.com Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, “Bankadaki hesaplarınızı sıklıkla kontrol edin. Birçok kart sahibi kartlarının kopyalanıp hesaplarından para çekildiğini günler sonrası öğreniyor. Günler süren işlemleri sonuçsuz kalıyor. Gelen şikayetlere göre kredi kartları ATM işlemleri ya da alışveriş esnasında kopyalanıyor” diyerek kart sahiplerini uyardı.

Kredi kartlarının kopyalandığını belirten tüketiciler bankaların güvenlik sistemi açıklarından kaynaklanan zararların kendilerinden tahsil edilmeye çalıştıklarını kaydettiler. Şikayetvar.com’a gelen şikayetlere göre birçok kart sahibi hesaplarını kontrol ettiklerinde ya da bankadan gelen sms ile hesaplarından yüklü miktarda para çekildiğinin farkına varıyor. Günler geçtikten sonra kartlarının kopyalandığını öğrenen tüketici bankaların duyarsızlıklarından dert yanarken yaşadıkları üzücü olayı anlattılar.

İşte kartı kopyalanan tüketicilerin şikayetleri şöyle:

KARTI ÖYLE YERLERDE KULLANMIŞLAR Kİ...

“Kartımı ATM'ye taktım ve bir anda ne olduğunu anlamadan bankamatik kartımı yuttu. Bir saat beklemeden sonra anlaşıldı ki, kartım Bulgaristan'da Plovdiv'de kullanılmış. Önceki öğrenim burslarım da çekilmiş ve kullanılmış. Ardından İstanbul’un değişik yerlerinde de. Kartımın kopyalandığını söylediler. Bir banka nasıl oluyor da kartın kopyalanmasına izin veriyor? Biz güvenip paramızı yatırıyoruz insanlar gelip rahatlıkla kopyalama yapıp bakiyemizi kullanabiliyorlar. Üstelik de ben bunu 1 hafta sonra öğreniyorum.”

BANKALAR UMURSAMIYOR

“Bankadan gelen sms ile kredi kartımdan nakit çekim işlemi yapıldığı bilgisi geldi.Hemen ulaştığım çağrı merkezi temsilcisi,yapılan harcamanın usulsüz olduğu bu nedenle yapılan işlemin iptal ve iadesi içerikli faks metni hazırlayıp banka güvenlik merkezine göndermemi telkin etti. Gerekli faksı güvenlik merkezine çektim ve arkasından çağrı merkezinden faksın ulaşıp ulaşmadığını teyit ettim. Kartımın son ödeme günü olan yaptığım son görüşmede,belki de banka çağrı merkezinin tek sorumluluk sahibi çalışanı yaptığı incelemede faksın güvenlik merkezine ulaşmadığını ve herhangi bir işlem başlatılmadığı bilgisini verdi.Kredi kartı kopyalama gibi bir konuda bu kadar duyarsız davranan, yaşadığım mağduriyeti bu kadar hafife alan ve benden usulsüz işlemin ödemesini talep eden bankanın tavrını şiddetle kınıyorum!”

KART SAHİPLERİ MAĞDUR

“Banka hesabımdan 333 TL'si kendi param kalan 1600 küsür para kredili mevduattan olmak üzere toplam 2000 TL şüpheli şahıslar tarafından çekildi. Banka kartı kopyalanması olduğunu belirtti ki o kadar güvenlik önlemine rağmen hala böyle bir boşluk nasıl oluyor? Cumhuriyet Savcılığı'na gerek bankaya dilekçe verdim. Üstelik 2000 TL'nin çekiminin bankanın Fındıkzade şubesinden yapıldığı dekontta açık açık yazarken! Banka beni ciddi anlamda mağdur bıraktı ve bu iş sonuçlanır sonuçlanmaz buradaki hesabımı kapatacağım .”

PEKİ KARTLAR NASIL KOPYALANIYOR?

Kart kopyalanması ile ilgili çok fazla şikayet aldıklarına dikkat çeken Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, biran önce önlem alınmasını istedi. Deveci, “ATM cihazlarına yerleştirilen aparatlarla kredi kartları kopyalanıyor. ATM fareleri, kart bilgilerini kopyalamak için kart yuvasının ağzına, üzerinde chip olan bir aparat yerleştiriyor. Aparattan geçen kartın bilgileri kopyalanmış oluyor. Şifre bilgilerini öğrenmek içinse tuş tabelasının hemen üzerine gizli kamera yerleştiriliyor. Daha sonra kopyalanan bilgiler sahtesi hazırlanan kartlara aktarılıp kullanıma hazır hale getiriliyor. Ayrıca alışveriş yapan müşterilerin kartları müşteri görmeden encoder cihazından geçirilip kopyalanıyor. Sonra bu bilgiler, üretilen sahte bir kartın şeridine aktarılıyor. Bu, en tehlikeli dolandırıcılık olarak nitelendiriliyor, karttaki bilgiler gerçek olduğu için yolsuzluğun ispatlanması zor oluyor.Bu yöntemde, karttaki bilgiler gerçek olduğundan, dolandırıcılığın ispatı da mümkün olmuyor.” Diyerek kredi kartı kullanıcılarını kart kullanımında uyardı.