BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,66
ALTIN 2.506,07
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Dikkat! Domuz eti yemiş olabilirsiniz

Belediye zabıtası ildeki lokantalarda denetim yaptı. Mutfaklardan domuz eti çıktı.Yetkililer şaşkın.

Abone ol

Gebze’de bir tek bu eksikti. Gebze genelinde faaliyet gösteren lokantaların mutfaklarında yapılan incelemede domuz eti bulundu. Gebzeliler farkında olmadan domuz eti yemiş.

Gebze'de at ve domuz eti satışı yapıldığı tespit edildi. Kocaeli'ne bağlı Gebze belediyesi Zabıta Müdürlüğü, bölgede bir süredir yapılan gıda denetimlerinde karşılaşılan at ve domuz eti satışı ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada Gebze'de et sektörüne yönelik olarak gerçekleştirilen denetimlerde 1 işyerinde domuz eti, 2 işyerinde at eti ve 6 işyerinde de kırmızı ete karıştırılmış kanatlı hayvan eti tespit edildiği belirtildi.

Gebze Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren ve yüksek riskli gıdaların üretildiği, satıldığı veya depolandığı işletmelerin, Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Denetim Ekipleri tarafından denetim planlamasına göre denetimleri yapıldığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğü ile Sağlık İşleri Müdürlüğü olarak, söz konusu denetimleri yapmak üzere 2 denetim ekibi görevlendirilmiştir. Gıda ile ilgili denetimlerimizde denetim ekiplerimize gıda mühendislerimiz ve veteriner hekimlerimiz eşlik etmektedir. Ayrıca Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğü olarak 2008 yılında 3917, 2009 yılında ise 3440 adet işyeri denetlenmiştir. Gebze Belediyesi sınırlarımız içinde et sektörü ile ilgili olarak yaşanması muhtemel problemlerin önüne geçilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşları ile ortak çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle et ve et ürünleri satan işyerlerinin yıl boyunca denetiminin sağlanması amacıyla Veteriner ve Sağlık İşleri Müdürlüğümüz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ortak numune alma çalışmaları yapılmaktadır. Söz konusu çalışmalar esnasında karşılaşılan olumsuzluklarla ilgili olarak yasal mevzuatın gereği yapılmaktadır."

Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğü olarak vatandaşların sağlıklı, kaliteli ve güvenli gıda tüketiminin sağlanması açısından denetimlerin artarak devam edeceği belirtilen açıklamada "Vatandaşlarımızın bu konuda rahatsızlık duymayarak gönül rahatlığı ile et ve et ürünleri ile, süt ve süt ürünlerini tüketmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Son numune alma çalışması 23.02.2010, 24.02.2010, 25.02.2010, 03.03.2010 ve 09.03.2010 tarihleri arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ortak yapılmış olup, bu çalışmalarda 31 adet işyerinden çiğ veya işlenmiş et ürünü numunesi alınmıştır. Söz konusu numuneler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gıda Kontrol Laboratuvarlarında analiz edilmiş, bir adet numune içerisinde domuz eti, 2 yerde at eti, 6 yerde de kırmızı ete karıştırılmış kanatlı hayvan eti tespit edilmiştir. Analiz sonucu ilgili işyerleri hakkında mevzuatlar gereği yasal işlem başlatılmıştır. Gebze Belediyesi olarak konu ile ilgili takibatımız devam etmektedir" bilgisine yer verildi.

Öte yandan et satış yerlerinde ve bazı lokantalarda at ve domuz eti satılması açıklamasına tepki gösteren vatandaşlar denetimlerin daha da sıklaştırılmasını istedi.