BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,68
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dikkat! Cebinizde böcek var!

Uzmanlar akıllı telefonları ‘izlime cihazı‘ olarak tanımlıyor. Öyle ki akıllı telefonlardaki bazı uygulamalar attığınız her adımı kaydediyor, uyuyup uyumadığınızın kaydını bile tutuyor.

Abone ol

Yanınızdan ayırmadığınız cihazın bir cep telefonu olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, o aslında bir izleme cihazı!

Teklonojinin gelişmesi ile birçok özelliği barındırır hale gelen akıllı telefonlar; nereye gittiğinizin, kimlere mesaj ya da e-posta attığınızın, bankada ki paranızın, neler satın aldığınızın, ne zaman uyuyup ne zaman uyandığınızın kaydını tutuyor.

Bu bilgilerin tamamı, talep edildiğinde telekomünikasyon şirketleri tarafından emniyet teşkilatına iletiliyor. Teknolojinin ilerlemesine rağmen yasaların insanların özel hayatını koruyacak şekilde yenilenmemesi ABD’de tartışma yarattı. Ülkenin saygın gazetelerinden New York Times’ın haberine göre telekomünikasyon şirketleri geçen sene emniyet teşkilatına 1.3 milyon kez kullanıcılarının özel bilgilerini iletti. Ancak en çok kullanılan telekomünikasyon şirketi T-Mobile rakamlarını açıklamak istemediği için bu sayı aslında çok daha fazla. Polis hafif suçlar işlediğinden şüphelenilen kişilerin bile bilgilerini isteyebiliyor. Bu bilgilerin şirketlerden alınması için kimi zaman mahkeme emrine bile gerek duyulmuyor.