BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.432,60
HABER /  DÜNYA

Dikkat: Büyük ikramiye depresyona sokabilir !

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, yılbaşında çekilecek olan Mill...

Abone ol

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, yılbaşında çekilecek olan Milli Piyango büyük ikramiyesinin talihlisini depresyona sokabileceğini söyledi.
Milli Piyango’nın yılbaşı özel çekilişinin büyük ikramiyesini 50 milyon olarak belirlemesiyle vatandaşları heyecan sardı. Vatandaşlara uyarıda bulunan OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz ise, günümüzde insanların her zaman umutları sayesinde yaşadığını, umut olmadığı zaman insanın yaşamında bazı değişiklikler ve kendini kötü hissetmelerin olduğunu ifade ederek, “Günümüzde yeni yılın yaklaşması ile Milli Piyango’nun verdiği ikramiye ile her şeyin güzel olması, bütün kötülüklerin geride kalması ve yeni umutlar doğurur. Çünkü günümüzde insanların çoğu ekonomik sıkıntıların getirdiği bazı psikolojik belirtileri bulunmaktadır. Rakam büyüdükçe insanların kavuşamadıkları hayallerine ulaşma şansları daha fazla artmaktadır. Bunun için herkes yeni yıla girerken bir piyango bileti alır ve büyük ikramiyenin çıkmasıyla nelerin değişeceğini, nasıl bir hayatlarının olacağıyla ilgili hayaller kurmaya başlarlar. İnsanın beyninde haz alma ile ilgili bir bölge var. Bu haz alma ile ilgili bölgede hayallerin etkisi ile daha aktif olabilmekte, onun için piyangoya bağlı bütün hayaller tekrar gün yüzüne çıkmakta ve insana bu başlangıçta bir umut, bir neşe, keyif vermektedir. Eğer çok fazla bu hayale kendimizi kaptırırsak, küçük bir olasılık olduğunu değil de ‘evet çıkacak ondan sonra şunları değiştireceğim, bunları yapacağım, çoluğuma çocuğuma bunları yapacağım’ gibi hayallere çok kaptırdığımızda bütün sorunların bitmesini ona bağladığımızda, çıkmadığında da çok büyük bir hüsranla karşılaşırız. Beraberinde bazı psikolojik sorunları getirebiliyor. Daha keyifsiz, daha çaresiz, daha umutsuz, yaşamın bir anlamı olmadığı, her şeyin eskisi gibi gideceği, hiçbir şeyin düzelemeyeceği, elinde başka bir şans kalmadığı gibi duygularla hafif depresyondan ağır bir depresyona varıncaya kadar belirtiler gösterebilir” dedi.
Milli Piyango ikramiyesinin çıkmasının ayrı bir dert, çıkmamasının ayrı bir dert olduğunu söyleyen Güz, “Çıkmadığı zaman bütün hayalleriniz yok olabilir, buna yaptığınız bütün yatırımlar yok alabilir, kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Ama çıktığı takdirde nasıl ne yapacağınızı bilemiyorsanız, beceremeyecekseniz, o para yönetimi ile ilgili başaramayacaksanız beraberinde daha büyük sorunlar getirip, hayatınız daha zora girebilir. Onun için kişisel yapınız buna uygun değilse daha büyük dertlere yol açabilir” diye konuştu.
(İHA)