BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.479,40
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Dikkat! Bu oyuna gelmeyin!

Son zamanlarda binlerce kişi farklı bir eve geçme kararı aldı, bu da en çok bir sektöre yaradı...

Abone ol

Mevsimsel etkiye bir çok bölgede hız kazanan kentsel dönüşüm seferberliği de eklenince son zamanlarda binlerce kişi farklı bir eve geçmenin telaşını yaşamaya başladı. İşte yaşanan bu tatlı telaş en çok da ev sahiplerinin yanı sıra nakliye sektörünün işine yaradı.

Ancak sektörde oluşan başıboşluk yüzünden nakliye işi her önüne gelenin rahatlıkla yapabileceği bir iş haline dönüşmüş durumda.. İnternet üzerinden oluşturulan abartılı siteler ve yol kenarlarına park edilen araçlar üzerinden nakliye işine soyunan binlerce kişi ciddi mağduriyetlerin yaşanmasına da yol açıyor.

60 GÜNDE 150 KİŞİ MAĞDUR OLDU

Haber 7'den Kenan Biter'in haberine göre; Öyle ki; yanlış okumayacaksınız ama sadece son 60 günde evini veya ofisini taşıtmak isteyen yaklaşık 150 kişi nakliyeciler yüzünden mağdur oldu. Mağdur olan vatandaşların kimi anlaştığı rakamın 2 katını vermek zorunda kalırken, kimi ise eşyasını 1 hafta 10 gün sonra teslim alarak akrabalarına yanına sığınmak zorunda kaldı.

SADECE İSTANBUL’DA BİN 232 FİRMA KAÇAK ÇALIŞIYOR

Sektörde ciddi mağduriyetler yaşatan başıboşluk rakamlarla da gözler önüne seriliyor. Sadece İstanbul’da bin 500 firma nakliye işi yaparken bu firmaların ise sadece 268 tanesinde devletin şart koştuğu K3 belgesi bulunuyor. Geriye kalan bin 232 firma ise K3 belgesiz yani yasal olmayan bir şekilde faaliyetine devam ediyor.

SON KURBAN BİR DOKTOR!

Binlerce kişinin kaçak çalıştığı sektörde ciddi mağduriyetlere yol açan simsar nakliyecilerin son kurbanı ise İstanbul’da yaşayan ve evini taşıtmak isteyen bir doktor oldu. Doktor Muammer Yıldız, internet üzerinden bulduğu Hekimoğlu Evden Eve Nakliyat firması ile evini taşıtmak üzere anlaştı. 1 km mesafedeki yeni evine taşınmak üzere bin TL’ye anlaştığı firmanın çalışanlarına eşyalarını teslim eden Yıldız kendisine yöneltilen yeni teklifle adeta şoke oldu. Eşyaları araca yükledikten sonra Yıldız’la fiyat konusunda yeni bir pazarlığa girişen firma çalışanları bin liralık bedeli 2.500 TL’ye çıkartarak söz konusu paranın verilmemesi halinde eşyaları indirmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Yıldız, daha fazla mağdur olmamak için 600 TL daha fazla ücret vermeyi kabul etti ve bin liraya anlaştığı taşıma işini bin 600 liraya gerçekleştirdi. Yıldız’ın mağduriyeti bununla da bitmedi eşyaları eve gelişi güzel bırakan firma çalışanları montaj için de ekstra 300 TL daha talep etti.

SİMSARLARI TEMİZLEMEK İÇİN DERNEK KURDUK

Yaşanan mağduriyetler üzerine sektörü yasal bir zemine oturtmak ve güvenilirliği arttırmak üzere 5 ay önce kurulan İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği (İSTEEND) Başkanı Davut Ukan ise yaşanan mağduriyetlerden haberleri olduklarını belirterek, bu tür simsar nakliyecileri ortadan kaldırmak, müşteri haklarını korumak ve ücretlere de bir düzen getirmek için dernekleştiklerini ifade etti.

‘’AĞZIMIZ AÇIK KALDI’’

Yaptıkları araştırmada aracı olmayan ancak internet üzerinden kendine yaptığı siteyle büyük bir şirket imajı çizen onlarca firmayla karşılaştıklarını ve gördükleri karşısında ağızlarının açık kaldığını dile getiren Ukan, bu firmaların ağına yüzlerce kişinin düştüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü;

''Bizi arayan bir vatandaş İstanbul’dan Urfa’ya gideceğim 1 haftadır eşyam gelmedi diyor. Bunun üzerine söz konusu nakliyeciyi arıyoruz. O da utanmadan sıkılmadan ‘Ben başka eşya bulamadım o yüzdende verdiği para beni kurtarmadığı için henüz yola çıkmadım’ diyor. Böyle bir sürü olay var.''

BİN 30 LİRA CEZASI VAR!

Devletin ev ve ofis eşyaları taşımacılığı için öngördüğü ve yasal olarak şart koştuğu K3 belgesi olduğunu ve bu belgeye sahip olmayanların hiçbir şekilde yasal olarak taşımacılık yapamayacağını söyleyen Ukan, Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldıkları yetki çerçevesinde denetim yaptıklarını belirterek, ''Polis park halinde bulunan araca sorgu yapamıyor. O yüzden bizlerde eşya taşıma faaliyeti gerçekleştirilirken araçların plakalarını alıyoruz ve ulaştırma bakanlığının bize vermiş olduğu ekrandan sorguluyoruz. Aracın K3 belgesi yoksa polisi arıyoruz. Polis geliyor ve bin 30 lira ceza yazıyor.'' diye konuştu.

EVİNİ TAŞIYACAKLARA UYARI!

Evini veya ofisini taşıtacak vatandaşlara her önüne gelen yerden taşıma işi yaptırmamaları gerektiği noktasında uyarıda bulunan Ukan, firmaların güvenilir olup olmadığının çok yönlü araştırılması, K3 belgesi olup olmadığının sorulması, işçilerin günlük sigortası olmasına dikkat edilmesi ve araçların çelik kasalı ve içinin de suntalı olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söylüyor.