BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.506,18
HABER /  GÜNCEL

Dikkat! Alkolsüz bira içmeyin

Alkoldüz sandığınız bira hakkında orta çıkan sonuçlar sizi de şoke edecek

Abone ol

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, alkolsüz olduğu iddia edilen birayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı bir laboratuvarda tahlil ettirdiklerini belirterek, "Elde ettiğimiz sonuca göre "alkolsüz bira"da yüzde 0.26 alkol bulunmaktadır. Bu rakam her ne kadar "yasal" sınırın altında olsa bile son derece önemlidir" dedi.

ALKOL ÜRETİCİLERİNİN CAMBAZLIĞI

Balcı, "Alkol üreticileri ekonomik çıkarları doğrultusunda pazar paylarını arttırmak ve daha fazla alkol tüketimini sağlayabilmek için gençleri hedef almakta, bu sebeple alkole başlama yaşını düşürmek için çeşitli taktikler üretmektedirler. Bu taktiklerden biri de "alkolsüz bira" aldatmacasıdır. Öncelikle isminin bira olması derhal akıllara alkollü bir içeceği getirmekte ve bunu bilinçaltına işleyerek gençlerin birayı kanıksamalarına neden olmaktadır" diye konuştu.

İSTEDİKLERİ GİBİ REKLAM YAPIYORLAR

Balcı, "alkolsüz bira"ların yasal sınırın altında olduğu için her yerde, meşrubatlarla birlikte satılabildiğini belirterek, "Alkolsüz biraların perakende satış yerlerinde alkollü içkilere ayrılmış alanlarda satılma zorunluluğu bulunmamaktadır, hatta bu biralar okul önlerinde bulunan bakkal ve kuruyemiş dükkanlarında, izin almaya gerek olmadan satılabilmektedir.

Milli Gazete'nin haberine göre çocuklarımızı hedef alan alkol üreticisi firmalar, normal bira ambalaj ve ismini kullanarak, normalde giremeyecekleri yerlere girmekte ve istedikleri gibi reklam yapmaktadır" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2009 yılında Türkiye genelinde 60 ilde 26 bin öğrenci üzerinde yaptığı araştırmaya göre, "son bir ayda en az bir kez alkol kullanan çocukların oranı"nın yüzde 16.5 olduğunu aktaran Balcı, şunları kaydetti: "Bu çocukların yüzde 85'i alkole, bira ile başladıklarını ifade etmişlerdir. Şimdi alkol üreticileri, henüz alkole başlamamış çocuklarımızı hedef almıştır. İnsanlık düşmanı bu üreticiler, görüntüsü, markası, şekli, tadı diğer alkollü biradan farklı olmayan "alkolsüz bira" ile geriye kalan çocuklarımızı alkolle tanıştırmanın, onları alkolik yapmanın, onları avlamanın peşindedir."

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, alkolsüz olduğu iddia edilen birayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı bir laboratuvarda tahlil ettirdiklerini belirterek, ''Elde ettiğimiz sonuca göre 'alkolsüz bira'da yüzde 0.26 alkol bulunmaktadır. Bu rakam her ne kadar 'yasal' sınırın altında olsa bile son derece önemlidir'' dedi. Balcı, ''alkolsüz bira''nın laboratuvar sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, ''alkolsüz bira''nın alkol üreticilerinin çocuklara kurduğu bir tuzak olduğunu öne sürdü. Son yıllarda Dünya Sağlık Örgütünün başını çektiği, alkole karşı koyma savaşında alkol alışkanlığı artışının dikkat çekici bulunduğunu ifade eden Balcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

ALKOLE BAŞLAMA YAŞINI DÜŞÜRMEK İÇİN TAKTİKLER UYGULUYORLAR

''Alkol üreticileri ekonomik çıkarları doğrultusunda pazar paylarını arttırmak ve daha fazla alkol tüketimini sağlayabilmek için gençleri hedef almakta, bu sebeple alkole başlama yaşını düşürmek için çeşitli taktikler üretmektedirler. Bu taktiklerden biri de 'alkolsüz bira' aldatmacasıdır. Öncelikle isminin bira olması derhal akıllara alkollü bir içeceği getirmekte ve bunu bilinçaltına işleyerek gençlerin birayı kanıksamalarına neden olmaktadır. Peki 'alkolsüz bira' gerçekten alkolsüz müdür? Alkolsüz olduğu iddia edilen birayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı bir laboratuvarda tahlil ettirdik. Elde ettiğimiz sonuca göre 'alkolsüz bira'da yüzde 0.26 alkol bulunmaktadır. Bu rakam her ne kadar 'yasal' sınırın altında olsa bile son derece önemlidir. Çünkü Danıştay 8'inci Dairesi, yüzde 0.24 promil alkollü ticari araç şoförünün ehliyetine el konulmasını onaylamıştır. Ayrıca Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, kandaki alkol düzeyinde meydana gelen yüzde 0.20'lik artışın, ölümcül kaza riskini iki kat arttırdığını ortaya koymuştur.''

Balcı, ''alkolsüz bira''ların yasal sınırın altında olduğu için her yerde, meşrubatlarla birlikte satılabildiğini belirterek, ''Alkolsüz biraların perakende satış yerlerinde alkollü içkilere ayrılmış alanlarda satılma zorunluluğu bulunmamaktadır, hatta bu biralar okul önlerinde bulunan bakkal ve kuruyemiş dükkanlarında, izin almaya gerek olmadan satılabilmektedir. Çocuklarımızı hedef alan alkol üreticisi firmalar, normal bira ambalaj ve ismini kullanarak, normalde giremeyecekleri yerlere girmekte ve istedikleri gibi reklam yapmaktadır'' diye konuştu.