BIST 9.058
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.297,12
HABER /  GÜNCEL

Devletten satılık araba!

Birin devlete maliyeti 49 bin YTL... Kamudaki makam araçları satılıyor...

Abone ol Önce makam aracı sayısını azaltacak olan Maliye, uzun vadede ise kamunun elindeki tüm araçları elden çıkaracak.

Devlet, yargıtay başsavcısı, danıştay başkanı gibi özel görevlerde bulunanlara tahsis ettikleri hariç, elindeki bütün arabaları satacak. Bu planın devreye sokulmasıyla kamunun elinde araba kalmayacak ve araç ihtiyacı kiralama ve hizmet satın alma yöntemi ile karşılanacak.

Belediyeler hariç kamu kurumlarında toplam 82 bin 918 araç bulunurken, bir aracın kamuya yıllık maliyeti ortalama 49 bin YTL olarak hesaplanıyor.

4 MİLYAR YTL'LİK TASARRUF
Kamu elindeki tüm araçları satarak yıllık yaklaşık, 4 milyar 62 milyon YTL masraftan kurtulacak. Bütçeye ciddi bir yarar sağlaması beklenen düzenlemenin, uzun bir süreçte gerçekleşmesi bekleniyor.

Öte yandan yaklaşık 3 yıldır, bütün araçlarını satarak, kiralama yöntemi ile araç ihtiyacını gideren icracı bir bakanlık, bu sistemle yüzde 47'lik bir tasarruf sağladı. Uygulamanın tüm bakanlıklara yayılmasıyla da, araç ihtiyacının karşılanmasında yüzde 47'lik bir tasarruf sağlanacak.

Uzun vadede kamu taşıtlarını elden çıkarmayı planlayan devlet, ilk aşamada ise makam araçlarını azaltmaya hazırlanıyor. Maliye, Taşıt Kanunu'nda köklü değişiklik için bir çalışma yapıyor. Çalışmada, yeni kanun taslağının yazımına başlandı. Taslağa göre, genel müdürlerin altındaki yetkililerin makam aracı olmayacak. Kamu aracını özel işlerinde kullanana disiplin ve maaş kesme gibi cezalar uygulanacak. Ayrıca kamu taşıtlarının özel işlerde kullanılmasının önüne geçilmesi ve devletteki taşıt israfının sona erdirilmesi için 'Taşıt İzleme Sistemi' oluşturuluyor. (Takvim)