BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,91
ALTIN 2.429,27
HABER /  GÜNCEL

Devletin zirvesinde kriz yaratan tören Erdoğan protesto etti!

Devlet zirvesinde katılım noktasında kriz yaratan Adli Yıl Açılış Töreni bugün yapılıyor. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetten kimse katılmadı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Devletin zirvesinde kriz yaratan Adli Yıl Açılış Töreni bugün yapılıyor. Metin Feyzioğlu'nun konuşacak olması sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet protesto ederek Adli yıl açılış törenine katılmadı.

Krizin sebebi olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu 12 sayfalık konuşma yaptı, Erdoğan'ı hedef aldı.

HÜKÜMET PROTESTO ETTİ

Adli yıl açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC ziyareti ve Feyzioğlu'nun konuşmasını protesto ettiği için gelmedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Feyzioğlu protestosuna katıldı ve o da törene katılmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da protestoya iştirak etti o da törende bulunmadı.

YARGI TAM KADRO

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ile başta askeri ve sivil yüksek yargı mensupları törene büyük ilgi gösterdiler. HSYK üyeliğine bağımsız aday olan HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur da törene katılan isimler arasında dikkat çekti.

METİN FEYZİOĞLU ERDOĞAN'I BOMBALADI

Adli Açılış töreninin hükümet ve Cumhurbaşkanı düzeyinde protesto edilmesinin sebebi Metin Feyzioğlu'ydu. Feyzioğlu geçen yıl yaptığı konuşmayla Erdoğan'ı çileden çıkartmış ve büyük bir kriz yaşanmıştı. Toplantıyı tert eden Erdoğan, bu yıl da Feyzioğlu konuşturulacak olursa törene gitmeyeceğini söylemişti. Erdoğan ile Yargıtay arasında restleşmeye sebep olan Metin Feyzioğlu'nun konuşması haliyle büyük merak konusuydu. Feyzioğlu mesajlarını hep Erdoğan'a yönelik seçti. (Açıklamalarını okumak için aşağıdaki fotoğrafın üzerine tıklayın)
metin-feyzioğlu-adli-yil-konuşmasi.jpg
YARGITAY BAŞKANI ALİ ALKAN'DAN SERT MESAJ

Yargıtay Başkanı Ali Alkan 27 sayfalık konuşmasında "Yargıtay Kanunu ve HSYK Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile, yargıya müdahale girişimleri, sorunları çözmekten çok, arttıracak niteliktedir" dedi.

Ali Alkan'ın sosyal medyada dalgalanma yaratan mesajı ise "Hukuka uygun tek bir delil sunulmadan yargıdan operasyon beklenmektedir" sözleri oldu.

Alkan, "Yargıtay kararlarının gerekçe gösterilerek kararı alan daire ve açıklayan kişilerin hedef haline getirilmesinin kabul edilemez" olduğunu söylediğinde ise salondan büyük alkış aldı.


adli-yil-yargitay-başkani-ali-alkan-açiklama.jpg
MUHALEFET ORADAYDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve davetli olan AK Partililerin protesto ettiği törende muhalefet boy gösteriyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Selahattin Demirtaş da törene geldi.

Törende konuşma yapacak olan Metin Feyzioğlu'nu Yargıtay Başkanı Ali Alkan karşıladı.

Törene davetli olmalarına rağmen AK Partili Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu ile Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da gelmedi.

adli-yil-açilişi-ali-alkan.jpg
2014-2015 Adli Yılı, JW Marriott Otel'de düzenlenen törenle açıldı. Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın (sol 4) ev sahipliğindeki törene Mardin Milletvekili Hasip Kaplan (sol 1), HDP Genal Başkanı Selahattin Demirtaş (sol 2) Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç (sol 3) CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu (sol 5) Danıştay Başkanı Zerrin Güngör (sağ 6 ) ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu katıldı.

SAYFALAR DOLUSU MESAJ

Törende Yargıtay Başkanı Ali Alkan ile Metin Feyzioğlu'nun konuşmaları büyük merak konusuydu. Yargıtay Başkanı Alkan 27 sayfadan oluşan uzun bir eleştiri metniyle mesajlarını verdi. Metin Feyzioğlu ise 12 sayfalık bir konuşma yaptı.



KRİZ NEDEN ÇIKTI?


Hatırlanacağı üzere, geçen Mayıs ayında Danıştay'ın 146. yıldönümünü için düzenlenen törene, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na ayağa kalkarak gösterdiği tepki damgasını vurmuştu. 

AK Parti Genel Merkezi'nde 14 Ağustos'ta düzenlenen "AK Parti 13. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu"nda Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılıp katılmayacağı sorusu üzerine Erdoğan, toplantıya katılacak kişilerin kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Danıştay'ın kuruluş yıldönümü toplantısında yaşadıkları olayı bir daha yaşamak istemediğini söylemişti.

METİN FEYZİOĞLU AK PARTİ'YE ATEŞ PÜSKÜRDÜ

BEN ORAYA KATILMAM

TBB Başkanı'nın bu toplantılarda konuşmasının bir teamül olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Eğer Yargıtay, Baro Başkanı'nı çağırıp orada konuşturacak olursa oraya ben katılmam. Cumhurbaşkanı gelip de orada Baro Başkanını dinlemek durumunda değil. Bugüne kadar bu tür şeyler olduysa artık bunların reforme edilmesi lazım. Bütün bunlara rağmen Yargıtay Başkanı orada konuşacaksa, Yargıtay Başkanını ben de seve seve dinlerim, Yargıtay'ın başı olduğu için dinlerim" ifadelerini kullanmıştı. 

YARGITAY'IN FEYZİOĞLU KARARI

Erdoğan'ın bu sözleri üzerine Yargıtay'ın ne yönde karar vereceği merak konusu oldu. Yargıtay Başkanı Ali Alkan, geçen hafta yaptığı açıklamada, Başkanlar Kurulu'nun TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılmasını uygun gördüğünü dile getirerek, ''Başkanlar Kurulu geleneklere uygun olarak Barolar Birliği Başkanı’nın da davet edilmesini uygun gördü. Fakat bu karar alınırken Sayın Cumhurbaşkanının adaylığı ve seçilmesi gündemde değildi. Sayın Cumhurbaşkanı, 'Barolar Birliği Başkanı törene katılırsa kendisinin katılmayacağını' ifade etti. Ben bunu önemsedim ve başkanlar kurulunu toplantıya çağırdım. Başkanlar Kurulu da, davetiyelerin dağıtılmış olması ve ifade özgürlüğü gibi gerekçelerle kararını verdi" dedi.

BEKİR BOZDAĞ'DAN YARGITAY'A YANIT

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Erdoğan'ın katılmayacağı adli yıl açılış törenine kabine üyelerinin de katılmayacağını açıkladı. Bozdağ, "Yargıtay, Cumhurbaşkanı yerine Barolar Birliği Başkanı'nı tercih etmiştir" dedi.
 

DAVUTOĞLU DA YOK

Başbakan Ahmet Davutoğlu da yeni kurulan Bakanlar Kurulu'nun Pazartesi günü yapılacak ilk toplantısı dolayısıyla yeni "Adli Yıl Açılış Töreni"ne katılamayacağını duyurmuştu.

GEÇEN MAYIS AYINDA ERDOĞAN, FEYZİOĞLU'NA BÖYLE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ