BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,96

Devlet Sanatçıları ve Sanatçı Öğretim Elemanları üvey evlat mı?!..

Çözüm, yılan hikayesine dönünce üretimde duruyor!..

GÜNCEL/ C.B.MÜZİK GALERİSİNDEKİ TÜRKÇEMİZ:11 Aralık 2017’de Cumhurbaşkanlığı web sayfasındaki Müzik Galerisi ile ilgili Türkçe yanlışlarına değinmiştim. https://www.internethaber.com/cumhurbaskanligi-ataturke-ozel-muzik-galerisinde-turkce-hatalari-var-1830107y.htm

Dün baktım, hiçbir değişiklik yok!…Diyorum ya; yetkililer etkisiz ve görevlerini yapmıyorlar…İlle Cumhurbaşkanı görüp, emir mi verecek?!..Yanlışta ısrar niye…Bir başkadır benim memleketim!...

Sanat, sanatçı ve konservatuarlar…

Diyorsunuz ki; “çeşitli konulara değiniyor, iyi araştırıyor ve doğruları  anlaşılır bir şekilde  yazıyorsunuz.” Teşekkürler. Yaptığım işi iyi yapmaya çalışıyor, araştırıyor, doğruluktan ayrılmıyorum. Keşke, sonuca da ulaşmaya vesile olabilsem!..

Yeni kabul edilen, mahzurları/eksikleri olan   7100 Sy. yasada Üniversiteler Konservatuarları’nda çalışan Sanatçı Öğretim Elemanları/Sanatçı Öğr. Üyeleri  ile ilgili bir düzeltme, pozitif ayrımcılık yapılmadı. Gerçi söylemlerde ve konuşmalarda kabul edildi dendi, ama, yayımlanan yasada yer akmadığı görüldü.(TBMM’deki yasa  görüşmelerinin ve kabul sonrası parti konuşmaların bandını/çözümlerini, bir daha gözden geçiriniz.)

Cumhurbaşkanımız daha önce söylemişti; “sanat/kültürde başarılı olamadık. Artık önceliğimiz olacak” demişti ama, gelişme yine olmadı.

Şimdi; 2018  seçim beyannamesinde kültür ve sanat konularına yine ağırlık verdi gibi...Biz, liyakatlı atama olmazsa, her bakanla sistem değişirse, eğitim/kültür/sanatta ilerlemenin sağlanamayacağını 16 yılda çok iyi görenlerdeniz. O nedenle ihtiyatlı yaklaşıyoruz... https://www.internethaber.com/cumhurbaskanimiza-sanatcilarin-ozluk-haklarini-iyilestirebilme-firsati-dogdu-1853547y.htm

Ayrıca, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde, sanat/kültüre yer verilmemesini kabul edemiyoruz...

Elbette birçok kültür merkezleri yapıldı…Ancak, seyircisiz etkinliklere çok para ödeniyor.Yazık!.. Bernard Lewis  demiş ki;  “Ben size piyanist yetiştireyim, siz o piyanistleri dinleyecek insanları yetiştirebilecek misiniz?” Ne kadar doğru bir söz değil mi?

TİP sözleşmesinde, teşvik ikramiyeleri “Başbakan onayınca” verileceği yazılı olunca Devlet Konservatuarları listeleri 7 imzadan sonra, yaklaşık 5-6 ay sonra teşviklerini alabilmektedir. Devlet koroları Başbakan adına  İl Defterdarı  imzaladığı için hemen almaktadır. http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/2185/secim-mujdeleri-icin-sn-cumhurbaskanimiza-acik-cagrimiz-var.html

Cumhurbaşkanı/AK Parti Bildirgesi’nde yer alanlar şöyle:

1/Kültür sanat faaliyetlerine daha fazla kaynak aktaracağız.

(Eğer ehil ellerde olmaz ise ve birilerini desteklemek için yapılırsa, birilerine kaşı-gözü için TRT Müzik’te program verilirse,  kaynaklar yine boşa akıtılmış olacaktır.) 

2/Kültürümüzü dünyaya tanıtan sinema ve tv dizilerine özel destek vereceğiz. (Kriterler çok iyi belirlenmelidir.)

3/ Külliyemiz çevresinde inşası süren 5 milyon kapasiteli kütüphanemizi dünya çapında bir merkez haline getireceğiz.

(Bu çok önemli, özellikle kütüphanesiz eğitim kurumu ve üniversite olmamalıdır. 212 üniversiteye bu konuda destek verilmelidir.)

 4/ Kültür merkezi olmayan ilimiz kalmayacak.

(Son yıllarda Kültür Merkezlerimiz çoğaldı. Ancak, etkinliklerde olur olmaz isimlere yer verilince, 10-20 seyirci  ile programlar yapılır oldu. Bu nedenle, merkezler kadar gençlerin kültür/sanat eğitimlerine de özel önem verilmelidir.

Ayrıca, bu merkezlerde sıkça konser veren devlet korosu/topluluğu sanatçılarının özlük hakları ve göstergeleri mutlaka düzenlenmelidir.

Şimdi gelelim, çözümü kolay olan  bir sorunu ortaya koymaya…

Devlet sanatçılarının TİP sözleşmesi ile çalışması üniversitelerde 1999 yılından sonra kapatılmış, zaman zaman koro/topluluklar/orkestralar için sınav açılmış, son yıllarda Cumhurbaşkanının ve Bakanların emri ile koro ve topluluklara bazı atamalar yapılmıştır.

Devlet sanatçıları emeklilik sorunları/hakları  çözülmeyince, emeklilik doluncaya kadar  beklenmekte ve genç mezunların kadrolara alınması gerçekleşmemektedir.

Bu nedenle, acil olarak TİP sözleşmesi ile Bakanlık kadrolarında ve Konservatuarlarda çalışan sanatçıların ikramiyelerin maaşlara katılarak emekli maaşlarının yükseltilmesinin sağlanması ve emeklilik gösterge rakamlarının 3600’den, 6400’e yükseltilmesi gerekmektedir.

Şimdi konuyu açalım…

 Yükseköğretim Kurumlarına Bağlı Devlet Konservatuvarlarında Sanatçı Öğretim Elemanlarının Sözleşmeli Olarak Çalıştırılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı,1984’te yayımlanmıştır. (Ekli “Yükseköğretim Kurumlarına Bağlı Devlet Konservatuvarlarında Sanatçı Öğretim Elemanları’nın Sözleşmeli Olarak Çalıştırılmasına Dair Karar” ın yürürlüğe konulması; Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nın görüşüne dayanan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 23/1/1984 tarihli ve H-M / 06-04-001/109-00830 sayılı yazısı üzerine,2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’nun 15 inci maddesine göre , Bakanlar Kurulu’nca 27/2/1984 tarihinde kararlaştırılmıştır.)

Yıl 1984’tür, Konservatuar sayısı 5’tir  ve kapsam şöyledir;

“KAPSAM :

MADDE 2. Bu karar,28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanun gereğince Mimar Sinan,Hacettepe, Dokuz Eylül Üniversitelerinin Güzel Sanatlar Fakültelerine bağlanan İstanbul,Ankara ve İzmir Devlet Konservatuvarları ile İstanbul Teknik Üniversitesine bağlanan, İstanbul Türk Musiki Devlet Konservatuvarları, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musukisi Konservatuvarları, Türk ve yabancı uyruklu öğretim elemanlarını,sanat ve sahne uygulatıcıları ihtiva eder.”

Not:Karardaki yanlışlara da değinelim; “Mimar Sinan,Hacettepe, Dokuz Eylül Üniversitelerinin Güzel Sanatlar Fakültelerine bağlanan İstanbul,Ankara ve İzmir Devlet Konservatuvarları….” Oysa, böyle bir bağlantı hiç olmamış, konservatuarlar rektörlüklere bağlanmıştır. “….Devlet Türk Musukisi…” “…Musıkisi” olmalıdır.)

Yıl 2018’dir ve Konservartuar sayısı 45’tir ve 1 Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi kurulmuştur.  Yıllardır, yeni açılan  konservatuarlar, yörelerindeki çok iyi sanatçıları kadrosuna alamamıştır. Özellikle büyük şehir dışındakiler için ve yeni üniversite için  bu kadrolar elzemdir.

ÇÖZÜM: Bu, bir Bakanlar Kurulu kararı’dır. Yani kolaydır. 45 Konservatuarın adı yazılamayacağına göre; “Bu karar,28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanun gereğince Devlet Konservatuarları,Konservatuarlar, Türk Musıkisi Devlet Konservatuarları, Devlet Türk Musıkisi Konservatuarları, Devlet Türk Müziği  Konservatuarları, Türk Müziği Devlet Konservatuarları’nda ve Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde çalışacak, Türk ve yabancı uyruklu öğretim elemanlarını,sanat ve sahne uygulatıcılarını ihtiva eder.”  yeterli olacaktır.

Not: Kurulduğu günden bugüne, eğitimde Türk müziğini kapısından içeri sokmayan Konservatuarlar şunlar:  Mimar Sinan Ün. Devlet Konservatuvarı,Hacettepe Ün. Devlet Konservatuvarı, Dokuz Eylül Ün. Devlet Konservatuvarı, İ.Ü. Devlet Konservatuvarı

Elbette, bu aşamada, bu kadar çok isimlendirmenin gerekli olup olmadığı da sorgulanmalıdır. Ki, şahsi  görüşüm, iki isimde toplanabilir; çoksesli eğitim yapan  “Devlet Konservatuarı”  ve çoksesli ve Türk müziği eğitimi yapan  “Türk Müziği Devlet Konservatuarı” Artık konservatuarlarda “…Musıkisi…” yerine “…Müziği..” kullanılmalıdır. GSF içinde açılan bölümlerde de aynı isim kullanılmalıdır. Aslında “devlet” kelimesine de artık gerek yoktur. “Konservatuar” ve “Türk Müziği Konservatuarı” olmalıdır. YÖK,izin verirken buna dikkat etmelidir.)

İşte size, bir kolay çözülecek iş daha!...

Neden bu yazılara gerek duyuluyor ki…

TRT,10 yıl önce yapıyor da, Bakanlık yapamıyor mu?

Bizleri ve sanatçıları boşuna yoruyorlar…

Mağdur yaratmaktan bıkılmadı mı?

Çözün gitsin artık!...