BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.506,18

Devlet sanatçıları “emeklilik” yapılandırması neden/neyi/kimi bekliyor?…

Başbakanlık, Kültür Bakanlıığı,Devlet toplulukları, Konservatuarlar, Emeklilik hakları, Ahmet Haluk Dursun, Medipol GSF,Teşvik ikramiyeleri

Bir önceki yazımızda konservatuarlarda görev yapan, puan (kadro)karşılığı sözleşmeli sanatçıların teşvik ikramiyesi üzerinde durmuş, ilgili kanun maddelerini vermiştik.

Bugün de, yine sanatçılarla ilgili, çok önemli bir konu üzerinde durarak –çözümü yetkililere bırakarak- konuyu kapatacağız;

Devlet topluluklarında ve devlet konservatuarlarında çalışan sanatçılar daha önce belirttiğimiz gibi 4 maaş ikramiye, 2 maaşta  teşvik almaktadırlar. Bu şekilde ortalama  maaş 4.000 TL- 4.500 TL ye gelmektedir. Bu, bir sanatçı için çok fazla bir ücret değildir.(Devlet topluluklarında ceza almayanlar dışında her sanatçı teşvikten yararlanmaktadır.)

Ayrıca konservatuarlarda teşvik her sanatçıya verilmemekte, kurullarca belirlenen şartları yerine getirenler teşvik almakta –o da 6 ay sonra!-,  bu durumun, müdürlerin  elin de demoklesin kılıcı gibi kullanıldığı da görülmektedir.

Ancak, bu değerli sanatçılar, emekli olduklarında, “ikramiyeler maaş içinde hesaplanamadığı için”, çok önemli bir düşüş yaşamakta ve emekliliklerinde ellerine  çok az maaş geçmektedir. Örnek olarak, bugün 4.500 tl alan bir sanatçı emekli olduğunda, maaşı 2.000 TL bulmamaktadır. Bu fark çok önemlidir.

Devlet; anadır, geliştirendir, sorunları çözen, çalışanın haklarını koruyandır. Sanatçıda korunmayla büyümektedir.

Yıllardır söylendiği halde, sanatçıların “gösterge rakamları”nın bir türlü yükseltilememesi anlaşılamamakta, siyasetten sanata sıra bir türlü gelmemektedir. Oysa “sanat/kültür”, bütün sosyal bilimlerin “odak noktasındadır” ve “sosyalleşmenin” en önemli aracıdır.

Kısaca, “teşvik ikramiyeleri”;

Birçok “kırtasiyeye”,

“Zamana ve maddi kayba” sebep olmakta,

 Kurum içinde “huzursuzluk” yaratmakta,

Müdürlerin “elinde koz olarak kulanılmaktadır.

(Zaten kurumların disiplin kurulları etik olmayan sanatçılara ceza verdiğinde kesintiler yapılmaktadır.

Bu aşamada gerçekçi çözüm  ve beklenti şudur;

İkramiyeler – teşvik dahil-; “maaşa katılmalı” ve sanatçıların beklemelerinin, “hak edişlerinin gecikmesinin”  önüne geçilmeli, göstergeler yükseltilerek “emeklilik maaşları”da  normal seviyelerine getirilmelidir.

(Zaten  teşvik ikramiyesinde, sanatçıların %90 nına ödeme yapılmaktadır.%10 için yapılan bu işlemlere yazıktır. Devletimiz güçlüdür, ama bu şekilde zayıf görünmektedir.)

 Bu durumda bir çok sanatçı emekli olacak (%60), yerlerine konservatuarlardan yetişen yeni gençlerin gelecek ve toplulukların dinamizm kazanmasının önü açılacaktır.

TRT kurumu; sanatçılarında bunu çok iyi ve doğru uygulamış, sanatçılar sorunu büyük oranda çözülmüştür.

Unutmayalım ki; sanatçılar ayrı kurumlarda olsa da, aynı çalışma düzeni ve eşit şartlar  içindedirler.

SONUÇ:

Bakanlıkça, aylardır sürüncemede bırakılarak eleştiriler sonunda gündemden kaldırılan TÜSAK’ta önemli görülen emeklilik maddeleri TORBA KANUN içinde bir an önce çözüme kavuşturulmalı, kuruluşlar EKİM dönemine dinamik başlamalıdır.

Büyüklerimiz “Bekleyen derviş muradına erermiş” derler, sanatçılarda “derviş” olur mu dersiniz!..

Bir bakarsınız olur mu olur, çünkü, biz bu hükümette; sanatçıya saygınlık,  güçlü ve çözücü İRADE  var diye biliyoruz…

 

Güncel 1: Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı’na Prof.Dr. Ahmet Haluk Dursun atandı. Sn. Dursun; Ayasofya Müzesi Başkanlığı görevini yürütüyordu, İstanbul’un tanıtımı/tarihi üzerinde önemli çalışmalar/hizmetler yapıyordu. Diyebiliriz ki, Bakanlık son yıllardaki en doğru kararını  verdi ve “birikimli, sosyal, etkin ve saygın bir ismi”  müsteşar yaptı. Alt yapılanmanında yine doğru isimlerle yapılması ile Bakanlık eski aktif günlerine dönebilecek. Özellikle Sn. Günay döneminde “müsteşarlık makamı” pasifleştirilmişti. Sn.Dursunun başarılı bir dönem geçireceğini umuyor, atayanları ve kendisini tebrik ediyoruz.

Güncel 2: 2013 yılında öğrenci kabul etmeyen eğitim fakülteleri bu yıl öğrenci alacak. ÖSYS' de öğrenci alınacak ortaöğretim alan öğretmenliği programları biyoloji, coğrafya, felsefe grubu, fizik, kimya, matematik, tarih ile Türk Dili ve Edebiyatı olarak kılavuzda yer aldı. Geçtiğimiz yıl Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması ve ihtiyaca göre öğretmen branşlarının belirlenmesine bağlı olarak ilgili bölümlere öğrenci almamıştı. Üniversite adaylarının tercih yaparken eğitim fakültelerini de göz önünde bulundurması gerekiyor.

Güncel 3: Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Müzik Bölümü ile merhaba diyor. Bölümün ilk açılan kısmı olan Türk Müziği Anasanat Dalı, ciddi bir Türk Müziği eğitimi vermeyi hedefliyor. Bölüme, özel yetenek sınavı ile öğrenci alınacak. Temel bir eğitimden sonra öğrenciler müzikoloji, saz veya ses alanlarından birinde yetiştirilecek. Müzik ve bilim dünyasının ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamaya yönelik bir eğitim anlayışıyla yola çıkan fakülte, bu alandaki nitelikli insan gücü eksiğini gidermede etkin bir rol üstlenecek. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hanefi Özbek, bölümde Türk Müziği'nin bilimsel yönden araştırılması konusunda çalışmaların yapılacağını söyledi. (Aybike Eroğlu/Yenişafak)

Öğrencilerimizin dikkatine sunuyoruz.